40 przepisów Królowej Fasoli (twarda)
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
książka
- Wysyłamy w 24h - 48h
-
Opis produktu:
Pierwsza z serii "Polskie smaki Mikołaja Reya" niezwykła książka kucharska.
Mikołaj Rey - francuski kucharz polskiego pochodzenia, potomek Mikołaja Reya z Nagłowic, uczestnik programu "MasterChef" - oraz Janina Molek - "Królowa Fasoli" z doliny Dunajca - przedstawiają 40 przepisów na dania z fasoli.
Janina Molek zdradza przepis na takie gotowanie fasoli, by nie powodowała wzdęć, była słodka i miała miękką skórkę.
Fasola, według Mikołaja Reya, kryje w sobie nieodkryty potencjał kulinarny.
Warto po nią sięgać częściej ze wglądu na jej wartości odżywcze - jest bogata w potas, wapń i fosfor, zawiera lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych, a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu.
W książce znajdują się przepisy na sałatki, pasty, pasztety, zupy, drugie dania oraz desery z fasoli.
"Każdy smakosz znajdzie tu coś dla siebie. Od zup i gulaszów po pasztety, chleby oraz ciasta. Odważę się twierdzić, że nie ma dzisiaj w Polsce większej znawczyni fasoli niż Pani Janina. Może mój słynny przodek Mikołaj Rey z Nagłowic rzekłby dzisiaj: "Fasoli ci u nas dostatek, to i przepisów tu wiele dla dziatek!"
A ja tylko dodam, iż jak ktoś szuka zdrowia, to niech go poszuka w fasoli".
-Mikołaj Rey
"Z dzieciństwa pamiętam, że chociaż w domu często brakowało chleba, babcia potrafiła wyczarować nam smakowite torty. Kiedy nieco podrosłam zapytałam z czego te torty były zrobione, babcia powiedziała mi, że z fasoli.
Zapraszam do wypróbowania 40 moich przepisów z fasoli i pokochania naszego Pięknego Jasia".
-Janina Molek
Szczegóły |
Dział: | Książki |
Kategoria: | Kulinaria |
Wydawnictwo: | Editions Spotkania |
Oprawa: | twarda |
Okładka: | twarda |
Wymiary: | 190x255 |
Liczba stron: | 104 |
ISBN: | 978-83-7965-172-6 |
Wprowadzono: | 10.12.2016 |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.