Twórczość Katarzyny Gubały jest mi bardzo dobrze znana zarówno kulinarna, jak i ta z przekazu wiedzy teoretycznej, którą chętnie się nią dzieli z czytelnikami lubiącymi odkrywać nowe nieznane sekrety autorki z punktu widzenia reportażystki i obserwatorki smaku telewizji porannej od kuchni.
Tym razem Katarzyna Gubała przeprowadza w książce pt. Album Kulinarny. Pytanie na śniadanie wywiady z wybranymi i ulubionymi prowadzącymi ten codzienny poranny program śniadaniowy, w którym to znajdziemy, jako jego telewizyjni odbiorcy wielu cennych życiowych porad i nie tylko tych kulinarnych.
Uważam, że nie każda autorka potrafiłaby tak skonstruować trafnie, jak to zrobiła umiejętnie Katarzyna Gubała, która również uczestniczy w tworzeniu programu jako specjalistka, promotorka zdrowego odżywiania się w przygotowaniu i gotowaniu dań z kuchni wege.
Mogłam dzięki przeczytaniu tej książki przyglądnąć się z bliska pracy moich ulubionych prowadzących, dla których jest ona nie tylko codziennym chlebem powszechnym, ale mają, oni przy tym ogromne możliwości przyglądnięciu się jak radzą sobie inni, pokonując z czasem niewygodne dla przeszkody związane z przełamaniem tremy, stresu, poczuciem humoru działającym jak dobry balsam przy podejmowaniu różnych, a nawet trudnych tematów.
Niezwykłe jest to, że autorka potrafi umiejętnie wykorzystać zdolności, które są, potrzebne w komunikacji podczas nawiązywania dialogu wśród znanych prowadzących pytając ich o ulubione smaki, potrawy, a opowiedzenie o nich jest prawdziwym kulinarnym mistrzostwem, jeśli ktoś umie o tym w interesujący sposób przedstawić i zdradzić, co jest jego ulubionym daniem. Nie każdy umie powiedzieć o tym wprost, lecz ogólnikowo. Miło odczytuje się emocje płynące z kunsztu kulinarnego smaku.
Jestem pod ogromnym wrażeniem wykonanych zdjęć przez Pana Waldemara Kompałę, który to wydobył prawdziwy obraz, jaki odbiera, się spoglądając na prowadzących, jak prezentują się na tle wszystkich przygotowanych przez nich tematów pod okiem czujnych wydawców oraz okiem czujnej kamery telewizyjnej i towarzyszącym im wiernie kamerzystom, którzy dostrzegają o wiele więcej elementów niż my telewidzowie.
O każdym z prowadzącym zamieszczona jest cenna informacja, a co w szczególności ujęła mnie bardzo dobrze dostosowana kolorowa grafika tekstowa przy nadaniu tytułowych nazw.
Dania zamieszczone w książce były wykonane na żywo w programie Pytanie na śniadanie przez Jakuba Steurmarka, Tomasza Królikowskiego, Jolę Naklicką - Kleser, Celinę Statkiewicz, braci Jakuba i Michała Budników oraz Josepha Seeletso.
Książka pt. Album Kulinarny. Pytanie na śniadanie jest nie tylko skomponowanym pięknym, wyjątkowym czasem wspomnień, ale spędzonym na planie programem śniadania, który zachęca aktywnie do wspólnego i aktywnego w nim uczestniczenia biorąc pod uwagę gotowanie, gwarantując dobrą zabawę i edukację, spotkanie ze znanymi aktorami, aktorkami, zespołami muzycznymi.
Dla czytelników posiadających telefony najnowszej generacji technologicznej zostały zamieszczone przy przepisach kody QR umożliwiające ich przygotowanie przy instruktażu filmowym znajdującym się na stronie programu pytanienasniadanie.
Katarzyna Gubała to autorka pisząca z pasją, umiejąca doskonale sprawdzić się w nawet niespodziewanych dla niej nowych wyzwaniach mogących przynieść jej wiele radości i satysfakcji, jaką ona daje, sama od siebie dorzucając moc energii i przekaz pozytywnych myśli, są każdemu z nas potrzebne niezależnie od tego, jacy jesteśmy na co dzień i jaki wykonujemy zawód.
Książka ta została wydana w pięknej twardej oprawie, a na jej tle znajdują się uśmiechnięte twarze prezenterów, kucharzy, którzy stworzyli tę historię pełną emocji i mocnych wrażeń łączących niejedno młodsze i starsze pokolenie ucząc ich pokazywania, że można, odnaleźć się w świecie współczesnym pokonując trudne do pokonania czasem bariery.
Warto jest przeczytać tę książkę.
Opinia bierze udział w konkursie