- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
o roli w diecie. Przez długi czas żywieniowcy i dietetycy nie traktowali białka jako czynnika wpływającego na masę ciała. Dopiero w latach 70. XX wieku nastała moda na diety wysokobiałkowe, zachęcające do spożywania produktów bogatych nie tylko w białko, ale także w tłuszcze, za to pozbawionych węglowodanów. Ten sposób odżywiania się przechodził niedawno swój renesans, lekarze jednak ostrzegają, iż może być niebezpieczny dla zdrowia i nie zalecają stosowania go. Oto kilka faktów dotyczących białka, a właściwie białek - ponieważ istnieje wiele ich rodzajów. Zbudowane są z aminokwasów. Stanowią istotny element naszej diety i budują prawie połowę masy naszego ciała. Tworzą podstawową strukturę mięśni, narządów wewnętrznych, włosów i paznokci. Jako hormony i enzymy regulują przebieg procesów metabolicznych w naszym organizmie. Białko zaspokaja głód znacznie skuteczniej niż tłuszcze i węglowodany i sprawia, że dłużej czujemy się syci i nie odczuwamy senności. Dlatego warto włączać do każdego posiłku produkty zawierające ten składnik. Oczywiście bardzo ważny jest rodzaj spożywanego białka. Można je znaleźć w wielu rodzajach pokarmów, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego - nie tylko w czerwonym mięsie i pełnotłustych produktach mleczarskich, bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe. Jaki rodzaj białka powinien znajdować się w codziennym menu? Przede wszystkim taki, który występuje w produktach zawierających niewiele tłuszczu, na przykład w chudym mięsie. Bardzo polecany jest drób pozbawiony skóry oraz świeże, mrożone lub puszkowane ryby (nie w oleju i różnych przyprawach - najlepsze są w sosie własnym). Z produktów mlecznych - chude mleko (0,5% lub odtłuszczone - zapewniam, że po kilku tygodniach człowiek przyzwyczaja się do jego smaku), chude twarogi i jogurty (uważaj na produkty zawierające słodzik, często są wyrabiane z pełnotłustego mleka), jaja zawierające zwiększoną ilość kwasów tłuszczowych omega-3, oraz wszelkie produkty sojowe. Wielu Czytelników może zaskoczyć fakt, iż bogatym źródłem białka jest zwykła fasola. Ma jeszcze tę zaletę, że zawiera mało tłuszczu, za to dużo włókien pokarmowych, przez co dłużej podlega trawieniu. Istnieje wiele odmian fasoli, które można dodawać na przykład do zup i sałatek, aby podwyższyć ich zawartość białka i błonnika. Orzechy także zawierają sporo tego cennego składnika, a także jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponieważ jednak są bardzo kaloryczne, należy je jeść w ograniczonej ilości. W wypadku białka bardzo ważne jest rozdzielenie jego dziennej porcji na wszystkie posiłki. Zbyt często zadowalamy się bezbiałkowym śniadaniem złożonym jedynie z rogalika i kawy. Lunch nie bywa lepszy - wyskakujemy z pracy do bufetu na makaron lub sałatkę. Po południu baton, ciastko albo jakiś owoc. Dopiero wieczorem, po powrocie do domu, w czasie sutego obiadu z nadwyżką rekompensujemy sobie zaległości. Ponieważ białko jest źródłem aminokwasów, niezbędnych do wytwarzania wielu substancji chemicznych regulujących działanie naszego organizmu, w tym mózgu, lepiej spożywać je wcześniej niż tuż przed snem. Dzięki temu przez cały dzień będziemy się czuli pełni energii, a nasz umysł będzie lepiej dawał sobie radę z czekającymi go zadaniami. Jednak najbardziej godnym polecenia rozwiązaniem jest dostarczanie niewielkich porcji białka w miarę regularnych odstępach czasu. Uzbrojeni w wiedzę na temat wpływu tłuszczów, węglowodanów i białek na nasz organizm możemy przystąpić teraz do opracowania strategii, która pomoże nam zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. Najpierw jednak zastanówmy się, czym jest należna masa ciała i ile wynosi dla każdego z nas. PODSUMOWANIE Postaraj się, aby w każdym posiłku znalazły się produkty zawierające białko. Jedz produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego bogate w białko, ale ubogie w tłuszcze. Rozdział drugi Ile powinienem stracić na wadze? Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. Rozdział trzeci Faza I Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. Rozdział czwarty Do biegu, gotów, start! Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. Rozdział piąty Idealne posiłki Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. Rozdział szósty ,,Zielony słowniczek" Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. Rozdział siódmy Faza II Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. Rozdział ósmy Aktywność fizyczna Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. Rozdział dziewiąty Zdrowie Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. Rozdział dziesiąty Suplementy witaminowe Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Kategoria: | Poradniki, Zdrowie, Zdrowe odżywianie |
Wydawnictwo: | Bis |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Wymiary: | 145x205 |
Liczba stron: | 166 |
ISBN: | 978-83-7551-111-6 |
Wprowadzono: | 08.04.2009 |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.