- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.łka smażonego ciasta z tłuszczem! Nie zakazuj, lecz wprowadzaj zasady. Nie skupiaj się na tym, co jest zakazane albo czego nie wolno. Zakazy mogą przecież wzmagać pociąg do jedzenia. Stworzenie własnego systemu żywienia to nie zakazy, lecz zasady żywienia. Możesz zjeść to, co chcesz, ale zrób to przy następnym posiłku. Nie ma zakazów, ale są wyraźne reguły. Strukturyzuj i uporządkuj swoje żywienie, ale nie zabraniaj sobie wszystkiego jak leci! Buduj pozytywne nawyki żywieniowe. Jedz tylko przy stole jadalnym, a nie przy laptopie czy w biegu. To grozi wytworzeniem się odruchu warunkowego, kiedy apetyt będzie się pojawiał na sam widok laptopa. Wyraźnie ustal miejsce do jedzenia, nakryj stół obrusem - to wytworzy nastrój. Apetyt jest rzeczą dobrą. Normalny apetyt stanowi oznakę zdrowia. Przez kilka godzin wstrzymywania się od jedzenia nie zniszczysz sobie żołądka kwasem, nie spowolnisz metabolizmu i nie zjesz potem dwa razy więcej. To są mity i z wieloma z nich rozprawimy się w dalszej części książki. Zagłuszaj pociąg. Jeśli trudno ci kontrolować apetyt, to pomogą intensywne smaki - kwaśny lub korzenny. Napar z przypraw korzennych (cynamonu, anyżku, kardamonu) lub hibiskusa jest korzystny dla zdrowia, praktycznie nie zawiera kalorii i pomaga w kontrolowaniu apetytu. Najmniej szkodliwe przegryzki. Jeśli sytuacja staje się już nie do zniesienia na tyle, że musisz coś przegryźć, to powstrzymaj się od mącznych, słodkich produktów o wysokim obciążeniu, czyli indeksie glikemicznym, raczej wybieraj surowy pokarm roślinny lub tłuszcz. Mogą to być surowe orzechy, surowe warzywa, które można gryźć (marchew, seler, papryka) czy zielona sałata. Można też dodać do herbaty lub osobno spożyć łyżkę tłuszczu (masła śmietankowego, oleju kokosowego, oliwy z oliwek), tłuszcze skutecznie tłumią pociąg do słodyczy. Nawyki będą cię zwodzić, ale nie denerwuj się. Najpierw może być trudno, możliwe są nawet automatyczne niepowodzenia, kiedy się zamyślisz i zauważysz, że sięgnąłeś po jedzenie. To efekt twoich długotrwałych nawyków i wątpliwości. Jeśli podjadałeś w samochodzie, mózg będzie ci proponował zrobienie tego jeszcze raz. Nie podtrzymuj nawyków, a same wygasną. Jedz tylko przy stole jadalnym, a nie przy laptopie czy w biegu. To grozi wytworzeniem się odruchu warunkowego, kiedy apetyt będzie się pojawiał na sam widok laptopa. ZASADA 2. Okno żywieniowe Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. ZASADA 3. Chronotyp żywieniowy Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. ZASADA 4. Śniadanie Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. ZASADA 5. Kolacja Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. ZASADA 6. Liczba posiłków Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. DOSKONALENIE SYSTEMU Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. ZASADA 7. Jedz wtedy, gdy jesteś głodny Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. ZASADA 8. Przerwa przed jedzeniem Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. ZASADA 9. Jedz powoli Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. ZASADA 10. Powstrzymywanie się od jedzenia (fasting) Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. ZASADA 11. Odkarmianie i ,,słodkie dni" Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. ZASADA 12. Elastyczność metaboliczna i synchronizacja zegara biologicznego Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. GŁÓWNE ZASADY WYBORU PRODUKTÓW Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. ZASADA 13. Produkty nieprzetworzone Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. ZASADA 14. Gęstość kaloryczna i odżywcza pokarmów Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. ZASADA 15. Urozmaicone żywienie Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. ZASADA 16. Jedzenie szybkie i powolne Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. ZASADA 17. Przechowywanie i przyrządzanie Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. ZASADA 18. Smaczne jedzenie Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. PRODUKTY Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. ZASADA 19. Węglowodany Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. ZASADA 20. Tłuszcze Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. ZASADA 21. Białka Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. ZASADA 22. Bilans wodny Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. ZASADA 23. Bilans sód-potas Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. ZASADA 24. Indywidualna specyfika Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Kategoria: | Poradniki, Zdrowie, Zdrowe odżywianie |
Wydawnictwo: | Bis |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Wymiary: | 135x205 |
Liczba stron: | 284 |
ISBN: | 9788375517279 |
Wprowadzono: | 16.11.2021 |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.