Dość często słyszymy dzisiaj o nieodpowiedniej diecie, zbyt szybkim tempie pracy, braku aktywności fizycznej i niedoborze snu. A wszystko to wpływa na nasze organizmy i na nasze samopoczucie. Dlatego bardzo ważna jest prawidłowe odżywianie się. Nie tylko by zapobiec różnych chorobą, staną zapalnym, ale również dla dobrego samopoczucia.
Jak sobie radzić i wyeliminować niektóre szkodliwe składniki i czynniki podpowiada nam poradnik wydany przez Wydawnictwo Publicat ?Dieta przeciwzapalna?
Książka składa się z czterech rozdziałów, które dokładnie wyjaśniają nam role prawidłowego odżywania się.
W pierwszym rozdziale poznajemy główne przyczyny i oznaki stanów zapalanych. Zakończony jest testem ?Ile stanów zapalnych w sobie nosisz?. Czasami nawet nie jesteśmy świadomi, że balansujemy na granicy, któregoś stanu. Ja jeden konkretny znalazłam u siebie.
Drugi rozdział to styl życia. Znajdziemy w nim odpowiedź na pytanie, dlaczego warto zadbać o naturalną aktywność fizyczną, o czas na odpoczynek a nawet na medytację. Autorka podpowiada nam jak radzić sobie ze stresem. Jednym ze sposobów, które u mnie zawsze działa to chodzenie ?na randki? z naturą. A co z niedoborem snów? Na to tą dolegliwość również znajdziecie odpowiedź. Będziemy wiedzieć co jeść, ale też jak się wyciszyć wieczorem.
Rozdział trzeci to wskazówki co należy jeść, aby być zdrowym oraz różne techniki gotowania pozwalające na zachowanie jak najwięcej składników odżywczych. Książka zwraca uwagę ważne znaczenie kurkumy, czosnku, ryb tłustych, imbiru jak również picie zielonej herbaty, stosowania oliwy czy orzechów włoskich. Poradnik nie jest tylko spisem składników, które powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie, ale również zawiera opis szkodliwego wpływu detergentów, pestycydów, metali ciężkich czy słodzików.
Ostatni rozdział, to przepisy na zdrowe i smaczne śniadania, przekąski, obiady, surówki czy zupy. Łącznie książka zawiera 30 przepisów na zbilansowane dania diety przeciwzapalnej. Są to dania, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i dostarczają naszemu organizmowi kluczowych substancji odżywczych jak białka, węglowodanów , błonnika czy zdrowych tłuszczy.
Poradnik polecam każdemu, kto szuka zdrowych przepisów. Ja parę dań już wypróbowałam i są na prawdę bardzo smaczne. Bo jeść zdrowo nie oznacza, że musi być to niesmaczne. Książka ta nie jest książką kucharską i to co bardzo mnie przekonało by w ogóle zadać sobie trud w kuchni to wyczerpujący opis przyczyn stanów zapalnych. Bardzo ciekawym rozdziałem jest rozdział o stylu życia, który dużo rzeczy uświadamia. Poradnik jest na pewno wartościową książką, która myślę, że każdy powinien mieć swojej bibliotece.
Opinia bierze udział w konkursie