Medycyna chińska zawsze była dla mnie rzeczą bardzo interesującą, podobnie jak wywodząca się z niej dieta pięciu przemian. Nie mam z nią zbyt dużego doświadczenia, ale być może najwyższa pora to zmienić! Tym bardziej, że natrafiłam na książkę, która naprawdę w dobry sposób przedstawia jej zasady, dobór składników oraz skupia się na zwiększeniu świadomości żywieniowej. A co najlepsze, napisała ją polska autorka, która potrafiła odnieść tę wiedzę do naszych realiów!
Dieta pięciu przemian wyznaje zasadę, że żywność jest lekiem, a lek żywnością. To sposób odżywiania, który zapewnia zdrowie, lepsze samopoczucie, energię i harmonię. A dodatkowo wszystkie potrawy są równie pyszne co te, przygotowane normalnie! A może nawet lepsze? Katarzyna Puchacz stopniowo wprowadza nas w ten świat i początkowo w krótki i zwięzły sposób opisuje właściwości lecznicze poszczególnych produktów, przede wszystkim tych, które są najbardziej popularne w kuchni polskiej. Wielu osobom wydaje się, że gotowanie zgodnie z pięcioma przemianami jest rzeczą trudną i skomplikowaną ? ta książka całkowicie zaprzecza takiemu twierdzeniu.
Autorka prezentuje raczej dietę w pełni roślinną i opisuje produkty takie jak warzywa liściaste, cebulowe, kapustne, owoce, rośliny psiankowate, przyprawy i warzywa strączkowe. W każdym z rozdziałów dotyczących konkretnych grup prezentuje bardzo proste, niewymagające wybitnych umiejętności kulinarnych przepisy. Podobno właśnie taki sposób odżywiania najlepiej działa na nasz organizm ? nie łączenie ze sobą zbyt wielu składników i prostota, która zapewnia łatwość trawienia i poczucie lekkości. Znajdziecie tutaj przepisy na surówki, zupy, kompoty czy pasty do chleba, ale także wiele innych. Ja z pewnością wypróbuję większość z nich!
Prawdopodobnie najlepszym elementem tej książki jest rozdział o nazwie ?Kalendarz?. Przechodzimy przez wszystkie miesiące w roku, a autorka w doskonały i bardzo logiczny sposób przedstawia, z jakich produktów powinniśmy wtedy korzystać, co gotować i jakie minerały oraz witaminy dostarczać naszemu organizmowi w tym konkretnym okresie. Tutaj również pojawia się kilka ciekawych przepisów. Natomiast o samych witaminach i minerałach również pojawia się trochę informacji, ale wiadomo ? jest to wiedza ogólnodostępna. Skupić należy się jeszcze na ostatnim rozdziale, w którym autorka wyjaśnia, w jaki sposób jedzenie może nam zaszkodzić. Czasami to, co wydaje się nam zdrowe, wcale takie nie jest. Natomiast indeks umożliwia szybkie znalezienie konkretnego przepisu oraz sposobu na poradzenie sobie z dręczącym nas problemem zdrowotnym.
?Dieta według pięciu przemian? Katarzyny Marii Puchacz zasługuje na uwagę przede wszystkim dlatego, że została napisana zgodnie z realiami naszego kraju ? czyli nie ma tutaj opisów wymyślnych produktów, które ciężko znaleźć na półkach sklepowych, a ich sprowadzanie bywa kosztowne. Autorka stawia na ogólnodostępne produkty, które mimo wszystko doskonale się sprawdzają w kuchni i leczeniu różnych dolegliwości. Natura od zawsze oferowała nam zdrowie, trzeba tylko umiejętnie korzystać z jej dobrodziejstw, a dzięki tej publikacji, staje się to możliwe ? i to zgodnie z dietą pięciu przemian, która jest nie tylko intrygująca sama w sobie, ale też zapewnia zdrowie, energię i poczucie lekkości. Polecam!