SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo RM
Data wydania 2024
Oprawa miękka
Liczba stron 224
  • Wysyłamy w 24h - 48h
  • Promocja InpostPay BW

Opis produktu:

Kiszonki - leczą, odżywiają, smakują

Wraz z modą na zdrowie przyszła moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe - to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności - naturalny, pozbawiony dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na... zamknięcie lata w słoiku.

W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich nieocenione zalety zdrowotne.

Zdrowe i smaczne kiszonki na cztery pory roku
S
Szczegóły
Dział: Książki
Kategoria: Kulinaria
Wydawnictwo: RM
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Rok publikacji: 2024
Wymiary: 162 x 235
Liczba stron: 224
ISBN: 9788381518512
Wprowadzono: 06.06.2024

Ewa Sypnik-Pogorzelska, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska - przeczytaj też

RECENZJE - książki - Domowe kiszonki - Ewa Sypnik-Pogorzelska, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

5/5 ( 2 oceny )
  • 5
    2
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

Mirela Marcinek.

ilość recenzji:187

13-07-2024 10:11

"DOMOWE KISZONKI" to zbiór, aż 80 przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz przepisy, w których autorki pokazują ciekawe przepisy, na ich wykorzystanie. Dowiemy się wszystkiego na temat kiszonek i ich dobroczynnych i    zdrowotnych właściwości. W bardzo ciekawy i przejrzysty sposób autorki opisują,  czym są kiszonki, na czym polega fermentacja i ich zalety, ale również dowiemy się, że nie wszyscy mogą jeść kiszonki. Autorki zwracają uwagę, na to, że przygotowanie kiszonek z pozoru nie jest trudne i nie wymaga specjalnych umiejętności, jednak należy zwrócić uwagę na pewne zasady, bez przestrzegania których proces kiszenia może się nie udać. 
Dostaniemy, idealne proporcie na zalewę do kiszonek by każda z naszych wariacji kulinarnych się udała. Dostaniemy wiele porad i praktycznych wskazówek dotyczące przygotowania kiszonek. 
Ja uwielbiam robić przetwory na zimę,  eksperymentować z warzyw i korzystać z dobrodziejstw domowej piwniczki zimą. W tej książce poznałam bardzo dużo ciekawych przepisów na warzywa i owoce. Przyznam szczerze się, że ja zazwyczaj kisiłam kapustę, ogórki, w tamtym roku spróbował zakisić cukinię i powiem, że smakowała wybornie. Na pewno wykorzystam i wypróbuję przepisy zamknięte w tej książce. Powiem, że znalazłam w niej dużo ciekawych propozycji na kiszonki,  zupy, placuszki, dania obiadowe, sałatki, koktajle, burgery, chłodniki, kremy.
Autorki pokazują tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka, buraki, kalafior, cebulę, pomidor, marchew, seler, rzodkiewka. Książka napisana jest bardzo prostym i zrozumiałym językiem, dzięki czemu możemy bez żadnych problemów, wykorzystać wszystkie porady, przepisy i zamknąć lato w słoiku, by później ze smakiem zjeść. 
Ta książka na pewno posłuży mi na lata, jeżeli lubisz robić przetwory, eksperymentować z warzywami i owocami ta pozycja jest dla ciebie. 

Właściwości kiszonek, a szczególnie ich prozdrowotnych wpływ na organizm człowieka jest znany i wykorzystywany od wieków. Różne rodzaje kiszonek są bardzo istotnym dodatkiem do diety ze względu na ich działanie prozdrowotne. Kiszonki określa się je mianem superfoods, czyli żywności funkcjonalnej, która wykazuje bardzo szerokie działanie na ludzki organizm. 
Kiszonki są niskokaloryczne, wspierają procesy trawienne i regulują pracę przewodu pokarmowego. Dlatego są polecane w trakcie diety odchudzającej. 
Polecam.

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?

przyrodaz

ilość recenzji:892

15-06-2024 15:14

Może nie uwierzycie, ale kiedyś miałam bzika na punkcie kupowania książek z przepisami. I chociaż mam ich naprawdę duuużo, to jednak to jest pierwsza pozycja, która jest w temacie kiszonek:-) Moja babcia uczyła mnie robić wszystko na oko, ale jak wiadomo, na dziesięć słoików z dwoma zawsze było coś nie tak. Bo na oko, jak to mówią, chłop w szpitalu zmarł:-)
Książka jest naprawdę świetna! Wpierw wprowadza nas do świata kiszonek tłumacząc na schemacie czym jest w ogóle fermentacja, czyli tak zwane kiszenie. Dowiecie się co to jest fermentacja masłowa i mlekowa. Czym różni się kiszenie od kwaszenia, oraz mała uwaga na wtyczki producentów dokładających do przetworów ocet. Jeśli ktoś nie zna, to dowie się jakie są zalety kiszonek, a w tym kilka słów o probiotykach i prebiotykach, synbiotykach i mikrobiocie. Może od razu zajrzyjcie na stronę 22, gdzie wypisane jest, kto nie może jeść kiszonek, by zamiast lepiej, nie zrobiło się w waszym organizmie gorzej. Następnie przechodzimy do prawdziwej przyjemności, czyli do przepisu jak samodzielnie zrobić kiszonki i gdzie oraz w czym je przechowywać. Strona 32 to spis przepisów jakie tu znajdziecie, czyli między innymi : zakwas z buraka, kiszone cebulki, kiszona cukinia, kiszone cytryny, dynia, fasolka szparagowa, jabłka, kalafior, kapusta, marchew, ogórki, papryka i wiele innych. Każdy nowy dział, to inny kolor strony poświęcony danemu warzywu i przepisach, które można z nich zrobić. Mamy tu nie tylko kiszenie, ale i przepisy na zupy, drugie dania, koktajle, tatary, sałatki, jogurty, omlety, surówki i wiele innych. Każdy przepis jest poświadczony zdjęciem końcowym gotowego dania. Przepisy dzielą się na spis produktów, przygotowanie i farsze lub sosy. One są bardzo dokładne, gdyż wiemy ile trwa czas przygotowania, bądź odczekania, zanim potrawa, bądź ukiszone rzeczy będą gotowe do spożycia. Napisana łatwo i wyraźnie, nie ma tutaj rzeczy, której bym nie zrozumiała. Oczywiście książka będzie mi służyła na lata, póki nie spamiętam wszystkich przetworów. Serdecznie ją polecam:-)

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?