SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Gospodarstwo piwniczne Kiperstwo (twarda)

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Zeta Ars
Oprawa twarda
Liczba stron 376
  • Wysyłamy w 24h - 48h
  • Promocja InpostPay BW

Opis produktu:

Reprint wydania z 1895 roku.
Autorem jest Konrad Niklewicz - były inspektor winnic w Austro-Węgrzech. Niklewicz w swoim dziele wprowadza czytelnika we wszystko to, co gospodarstwa piwnicznego (kiperstwa) i fabrykacji win dotyczy. Stara się przy tym, by wiadomości były dla wszystkich zrozumiałe kładąc nacisk na praktyczną stronę tematu.

Na początku książki pojawiają się definicje wina naturalnego i sztucznego.
W I części autor rozbudza nasze zmysły wzroku, smaku i powonienia, byśmy mogli zrozumieć i poczuć `kwiat` lub `bukiet` poprzez praktyczną próbę wina. Poznajemy przy tym kiperskie wyrażenia. W części II Niklewicz uświadamia jak można za pomocą przyrządów ocenić skład chemiczny moszczu i wina. Jest to podstawowa wiedza, którą później wykorzystujemy w części III do postawienia diagnozy w przypadkach chorób i wad wina, spowodowanych m.in. obecnością mikroorganizmów, np. obce zapachy i smaki, zmiana koloru, psucie się wina. Podaje nam również recepturę na ważenie octu winnego. W IV części autor uczy nas technicznych metod, takich jak: ściąganie, klarowanie oraz podaje sposoby postępowania z winem wytrawnym, niedofermentowanym, wątpliwym. Dowiadujemy się o środkach czyszczących wino, by potem przejść do tematu ogrzewania wina. W części V informuje o uszlachetnianiu win i sposobach przechowywania trunku w butelkach. Część VI zapoznaje nas z winem z drożdży winnych, z winem rodzynkowym i uczy nas sztucznej fabrykacji win. Część VII to kompendium wiedzy o drożdżach, winach słodkich i deserowych, esencjach, moszczach rodzynkowych, winach słodkich i likierowych, winach białych i czerwonych. Ponadto autor zapoznaje nas z urządzeniami w piwnicy i daje dobre rady na temat przechowywania win w beczkach. W jednym woluminie znajduje się VII części (łącznie 359 stron numerowanych z licznymi drzeworytami w tekście.) Pierwsze trzy części zostały wydane w 1895 r. nakładem autora. Pozostałe cztery w 1896 r. W książce zachowana została ciągłość numeracji.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Kategoria: Kulinaria,  Napoje i alkohole
Wydawnictwo: Zeta Ars
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wymiary: 140x210
Liczba stron: 376
ISBN: 9788361889281
Wprowadzono: 23.02.2016

RECENZJE - książki - Gospodarstwo piwniczne Kiperstwo - Konrad Niklewicz

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.9/5 ( 8 ocen )
  • 5
    7
  • 4
    1
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję: