Kasze w roślinnej kuchni regionalnej
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
książka
Wydawnictwo Marginesy |
Data wydania 2022 |
Oprawa miękka |
Liczba stron 320 |
- Wysyłka Kup teraz, a produkt wyruszy do Ciebie już jutro!
Dotyczy zamówień opłaconych przez PayU, kartą lub za pobraniem.
-
Opis produktu:
Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to one od wieków były podstawą w kuchni wszystkich grup społecznych. Na królewskich i książęcych stołach pojawiały się w towarzystwie mięs i egzotycznych owoców. Serwowano je w ozdobnej zastawie. Na przeciwległym krańcu drabiny społecznej były okraszane słoniną, cebulą i podawane w glinianych misach.
Z Pawłem Ochmanem odkryjcie, jak smaży się kresowe pymchy, piecze pieróg biłgorajski czy podkarpackie huski. Poznacie najlepszy makowiec z kaszą manną z Podkarpacia i słynną zupę łódzkich tkaczy, czyli fifkę. Sprawdzicie, czym różni się smak krupniku kujawskiego od krupniku na wędzonych śliwkach. Jakimi rarytasami raczył swoich kuracjuszy doktor Apolinary Tarnawski. W jaki sposób na Dolny Śląsk, Śląsk Opolski i Ziemię Lubuską trafiła kasza kukurydziana i co z tym wspólnego mieli górale czadeccy. Jakie przysmaki królowały w domach mieszczan w Warszawie czy Krakowie w dwudziestoleciu międzywojennym. Dlaczego królowa Anna Jagiellonka kazała sprowadzać do Warszawy kaszę z Radomska. Poznacie roślinne wersje wielu regionalnych przysmaków: grysikowca, siekańców, izbickich golasów, szydłowieckich kaloszy, podkarpackich granatów, zawijoków janowickich, kresowej kuleszy i jacznika czy panirochów. Czeka was przesmaczna przygoda!
`Kasze! Jak ja czekałam na tę książkę. Uwielbiam wszystkie, ale gryczana i jaglana to moi faworyci. Paweł podszedł do tematu nieziemsko smacznie! Sosy, gołąbki, pasztety, desery - wszystko oczywiście zrobione z kasz! Ślinotok gwarantowany już od samego patrzenia! Pysznie, wegańsko, zdrowo i regionalnie! Oczywiście, że polecam!`
Zofia Zborowska-Wrona, aktorka
`Paweł Ochman po raz kolejny zabiera nas na ekscytującą wyprawę - do małych wiosek na Pomorzu, domów na Kresach i pod strzechy Podkarpacia. Zaglądamy do garnków pełnych parującej gryczanki, prażymy z nim jagły i robimy krem czekoladowy z kaszy jęczmiennej. Ta książka to apetyczna podróż do korzeni polskiej kuchni i prawdziwy hołd dla kaszy - naszego kulinarnego dziedzictwa.`
Paulina Nawrocka-Olejniczak, dziennikarka i autorka podcastu Zabawy jedzeniem
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.