SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Książki kucharskie i (około)kulinarne dla dzieci i młodzieży w Polsce w latach 1945-1989 (twarda)

Teksty, Funkcje, Konteksty

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej
Oprawa twarda
Liczba stron 391
  • Wysyłamy w 24h - 48h

Opis produktu:

Z wielotysięcznego zbioru książek dla dzieci wydanych w latach 1945-1989 Autorka wybrała książki kucharskie i (około)kulinarne przeznaczone dla młodego czytelnika. Monografia zawiera omówienia i analizy konkretnych publikacji. Są w niej także liczne odniesienia do sytuacji gospodarczej kraju, polityki społecznej i kulturalnej. W tych partiach najlepiej widać znakomity warsztat bibliologiczny Autorki, jej wielką erudycję i pomysłowość w wyszukiwaniu kontekstów.
Rozdział I to barwnie opisana historia książek kucharskich dla dzieci i młodzieży - od ich narodzin w Niemczech w XIX wieku aż do pierwszej połowy XX stulecia. Autorka określa też perspektywy badawcze po 1989 roku, pisząc o nowych realiach społeczno-gospodarczych, upowszechnianiu się innych systemów wartości, otwarciu się Polski na świat. Wszystko to, w powiązaniu z nowymi technologiami: telewizją i Internetem wpłynęło na wzmożoną produkcję wydawniczą książek kucharskich i (około)kulinarnych dla dzieci i młodzieży ostatniego 25-lecia, dając możliwość porównań obu okresów.
Praca znakomicie udowadnia słuszność wyboru metod i podejścia interdyscyplinarnego, dzięki którym opis i analizy książek kucharskich dla dzieci i młodzieży stają się pasjonującą lekturą, więcej mówiącą o czasach w których powstały niż opasłe tomy prac historycznych czy socjologicznych.
- Z recenzji dr. hab. Franciszka Pilarczyka
S
Szczegóły
Dział: Książki
Kategoria: Historia,  Historia Polski
Wydawnictwo: Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wymiary: 170x245
Liczba stron: 391
ISBN: 978-83-7784-911-8
Wprowadzono: 26.01.2017

Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Powstanie 44 (twarda) Książka 96,19 zł
Dodaj do koszyka
Słowianie Wschodni (twarda) Książka 110,99 zł
Dodaj do koszyka
Prawdziwe źródła Polski   Książka 30,35 zł
Dodaj do koszyka
Wawel Biografia Książka 46,83 zł
Dodaj do koszyka

RECENZJE - książki - Książki kucharskie i (około)kulinarne dla dzieci i młodzieży w Polsce w latach 1945-1989, Teksty, Funkcje, Konteksty - Anita Has-Tokarz

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.4/5 ( 12 ocen )
  • 5
    9
  • 4
    1
  • 3
    0
  • 2
    2
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję: