SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Kuchnia narodowa Osobista podróż przez kultury historię i smaki

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Data wydania 2024
Oprawa miękka
Liczba stron 320
  • Wysyłamy w 24h - 48h Ten produkt może nie dotrzeć do Ciebie przed Świętami!
  • DPD za 5,99

Opis produktu:

Opowieści ukryte w smaku Wszyscy mamy jakieś wyobrażenia o jedzeniu francuskim, japońskim czy meksykańskim. Skąd jednak wzięły się te przekonania? Co decyduje o tym, że danie staje się narodowe?

Anya von Bremzen wyrusza na poszukiwanie prawdy ukrytej za popularnym frazesem: jesteśmy tym, co jemy. Wyprawę rozpoczyna w Paryżu, gdzie zgłębia znaczenie wyrafinowanego smaku kuchni francuskiej. W Neapolu przygląda się mitom narosłym wokół pizzy oraz włoskiej duszy. Podczas dalszej podróży odkrywa tajemnice ramenu, zanurza się w tradycji hiszpańskich tapas i poznaje przepisy na mole, będące urzeczywistnieniem meksykańskiej różnorodności kulturowej. W Stambule bada kulinarne dziedzictwo dawnego imperium osmańskiego, by skończyć podróż w Queens, gdzie przyrządza ukraiński barszcz, symbolizujący bogactwo kulinarnych tradycji i tożsamości.

W Kuchni narodowej von Bremzen przygląda się najbardziej fascynującym i sztandarowym kulturom kulinarnym świata, po mistrzowsku splatając smaki, historię i politykę. Rozmawia z mistrzami kuchni, zagląda do garnków gospodyniom domowym i odwiedza lokalne sklepy oraz targowiska. Ta podróż pozwala dostrzec, jak naród tworzy swoją kuchnię i jak kuchnia tworzy naród.

Ta wyprawa w świat tworzenia mitów kulinarnych to lektura obowiązkowa‌ Jestem nią zachwycona!

Nigella Lawson

Wiedza von Bremzen zapiera dech, a jej pisarstwo jest błyskotliwe, porywające i osobiste. Nie byłam w stanie oderwać się od lektury.

Diana Henry

Wciągający i dowcipny dziennik podróży, przyprawiony zwięzłymi lekcjami z historii, które ukazują, jak to się dzieje, że potrawy stają się kultowe.

New York Times

Żartobliwe, pełne erudycji i pobudzające apetyt roztrząsanie idei związanych z jedzeniem i tożsamością.

Fuschia Dunlop

Książka prawdziwie fascynująca i poruszająca. Kuchnia narodowa zabiera nas w podróż kulinarną opisaną z niekłamaną życzliwością, dowcipnie i wnikliwie.

Dan Saladino

Błyskotliwe dociekanie i roztrząsanie wzajemnych zależności między gotowaniem a tożsamością.

Spectator

Tak odkrywcze - a przy tym tak wielka przyjemność z czytania‌ Von Bremzen umie znakomicie opisywać smaki i konsystencje.

Bee Wilson, Financial Times

Nową książkę Anyi von Bremzen czyta się jak wciągającą, trzymającą w napięciu powieść o odwiecznej zupie rodzaju ludzkiego.

Olia Hercules

Poruszająca, wspaniale skomponowana próba eksploracji przestrzeni i kultur‌

Boston Globe

Anya von Bremzen należy do najbardziej utalentowanych autorek literatury kulinarnej. Trzykrotna laureatka prestiżowej nagrody im. Jamesa Bearda. Autorka wielu cenionych książek kucharskich. Teksty von Bremzen ukazują się w czasopismach: Travel+Leisure, Food & Wine, The New Yorker, Saveur. Jej wspomnieniowy reportaż Szarlotka Lenina (WUJ, 2016) przetłumaczono na 1 języków. Kuchnia narodowa została uznana za Najlepszą Książkę 2023 roku przez Financial Times, The Guardian i The Food Programme BBC.


Produkt wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024

S
Szczegóły
Dział: Książki
Kategoria: Kulinaria
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Rok publikacji: 2024
Wymiary: 150x230
Liczba stron: 320
ISBN: 9788323353935
Wprowadzono: 21.10.2024

RECENZJE - książki - Kuchnia narodowa Osobista podróż przez kultury historię i smaki - Bremzen Anya von

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

5/5 ( 1 ocena )
  • 5
    1
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

gos*****************

ilość recenzji:133

18-12-2024 07:28

"Kuchnia narodowa. Osobista podróż przez kultury, historię i smaki" to podróż po smakach różnych krajów, które mamy możliwość bliżej poznać dzięki lekturze tego tytułu. Autorka przybliża nam główne smaki, narodowe potrawy, ale również pokazuje historię, jak doszło do tego, że właśnie ten konkretny smak kojarzony jest przez wszystkich z tym krajem!
Ta książka to nietypowa, niemniej jednak niezwykle ciekawa podróż, która nie pokazuje nam samego kraju, ale to jak na przestrzeni lat wydarzeń społecznych, politycznych i ludzkich emocji ewoluowały smaki. Poznajemy bliżej kulinarne tradycje narodów, jako historię społeczeństwa i to jaki miało wpływ na poszczególne kraje ich kulinarne upodobania.
Z tym tytułem wyruszyłam w niezwykle ciekawą podróż, w której miałam możliwość bliżej poznać od strony kulinarnej wiele krajów. Dla mnie na szczególną uwagę zasłużyły Włochy, w których cudownie się bawiłam i które nabrałam ochoty odkryć smakowo!
Ja ten tytuł bardzo serdecznie polecam, szczególnie miłośnikom dobrego smaku!

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?