Opis produktu:
Le Cordon Bleu to jedna z najważniejszych światowych świątyń gotowania - założona w 1895 roku, obecna w piętnastu krajach świata, kształcąca 18 tysięcy studentów rocznie. Dla Marka Brzezińskiego stała się szkołą francuskiego życia kulinarnego oraz inspiracją do podróży przez smaki i smaczki Francji. Dziś autor dzieli się z Czytelnikami opisem swej paryskiej przygody, zapraszając do wspólnego zwiedzania stolicy Francji widzianej z perspektywy ucznia najsławniejszej szkoły kulinarnej.
`(...) To, co mnie tam spotkało, przerosło moje wyobrażenia. Kulinarna świątynia - a w jej wnętrzu reżim jak w oddziale pułku specjalnego piechoty morskiej. Świat, z którego istnienia trudno było sobie zdać sprawę - świat musztry i rozkoszy podniebienia. Odkrywałem to z oczyma otwartymi ze zdumienia. Po ponad pół wieku obcowania ze sobą odkrywałem też siebie. To chyba było w tej całej przygodzie najbardziej zaskakujące.(...)`
18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności języka polskiego na tej antenie. Marek Brzeziński poświęcił tej redakcji dwadzieścia jeden lat życia. Dzień wcześniej wygłosił ostatni wykład dla studentów Uniwersytetu Schillera w Paryżu, gdzie pełnił funkcję profesora... od dwudziestu jeden lat. Dzień po dniu skończyły się sprawy, które przez dwie dekady stanowiły główny nurt życia zawodowego Marka Brzezińskiego nad Sekwaną. Zamknął za sobą drzwi uczelni i przekroczył próg akademii...
Marek Brzeziński - z wykształcenia anglista i psycholog (Uniwersytet Łódzki), doktor nauk humanistycznych (Uniwersytet Gdański) oraz absolwent Akademii Kulinarnej Le Cordon Bleu. Przez dwadzieścia jeden lat wykładał psychologię i antropologię kultury na Uniwersytecie Schillera w Paryżu, będąc równocześnie pracownikiem Radia France Internationale. Autor książki o Nicolasie Sarkozym, "Polityk i gwiazda mediów". Dziennikarz, pisarz, korespondent Polskiego Radia we Francji. Mąż i ojciec czworga dzieci, pasjonat narciarstwa i rodzinnej Łodzi, którą uważa za najpiękniejsze miasto na świecie. O Francji i jej smakach opowiadał w radiowej Trójce w audycji
Kulisy Kulinarnej Akademii. Paryż poznają z nim także czytelnicy tygodnika Angora, który publikuje jego kulinarno-kulturalne reportaże ze światowej stolicy smaku.
Spis treści
PROLOG. Od śodzi do korony
ROZDZIAś 1. Hej, noże w dłoń
ROZDZIAś 2. Błękitna Wstążeczka
ROZDZIAś 3. Koszary i generałowie
ROZDZIAś 4. Sól, wasabi i musztarda
ROZDZIAś 5. Kumple i piękne koleżanki
ROZDZIAś 6. Dorada, rekin i anyżówka
ROZDZIAś 7. Landy pachnące żywicą i... piersią kaczki w borowikach
ROZDZIAś 8. Bask. To brzmi dumnie
ROZDZIAś 9. Szczupak, królik, wino i alchemia
ROZDZIAś 10. Celtowie, diabeł morski i Zaczarowany Las
ROZDZIAś 11. Normandia. Kraina mlekiem i cydrem płynąca
ROZDZIAś 12. Fenicjanie, zupa rybna i Prowansja
ROZDZIAś 13. Hej, góry, moje góry i "choinówka"
ROZDZIAś 14. Ryba, Max i Dracula
ROZDZIAś 15. Wino i ślimaki
ROZDZIAś 16. Szampan, świńska nóżka i fasolka po bretońsku z Tuluzy
ROZDZIAś 17. Tancbuda, Bond i suflet
"Chapsiki", czyli epilog
Kulisy Kulinarnej Akademii Produkt wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024