SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Dzieje się je (twarda)

Mała historia kuchni

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Bajka
Oprawa twarda
Liczba stron 64
  • Wysyłamy w 24h - 48h
  • Promocja InpostPay BW

Opis produktu:

Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji `Mała historia kuchni` to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent - jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D.

Jaki wpływ na kuchnię miały odkrycia geograficzne, czyli skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia?

Jaką drogą - wraz z łączeniem dynastii - wędrowały składniki i... sztućce, czyli skąd się wziął widelec we Francji?

Czy podstępnie podsuwane biedakom ziemniaki mogły zapobiec rewolucji?

Kiedy powstała pierwsza książka kucharska? A kiedy najsłynniejsza? I co wspólnego z kuchnią ma Aleksander Dumas?

Jak zmieniały się gusty i kuchenne mody?

Gdzie mieściły się stolice smaku?

Kiedy pojawiły się słodycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któremu zawdzięczamy przepis na konfitury, to ten sam, który przepowiadał przyszłość świata?

Dlaczego to firma oponiarska przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom?!

Oraz o tym, że modę na fitness zawdzięczamy Grekom, że wikingowie przepadali za egzotycznymi przyprawami, bóbr uchodził za rybę, zasmażka łączyła stoły bogaczy i biedaków, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich pięknych kwiatów.

Łukasz Modelski - historyk, erudyta, dziennikarz, pisarz, autor książek o gotowaniu - o kuchni wie naprawdę wszystko, a w dodatku opowiada o niej równie dowcipnie, co smakowicie. (W radiowej Dwójce prowadzi autorski program `Droga przez mąkę`). Jego mistrzowsko przedstawioną `Małą historię kuchni` - wplecioną w Wielką Historię - czyta się jednym haustem (czyli duszkiem) albo smakuje z wyrafinowaniem. Bo dzieje się je! I to z ogromną przyjemnością! Niezależnie od tego, ile ma się lat.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Kategoria: Dla dzieci,  Książki edukacyjne,  książki o wikingach
Wydawnictwo: Bajka
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wymiary: 312x285
Liczba stron: 64
ISBN: 9788365479570
Wprowadzono: 12.03.2020

Łukasz Modelski, Adam Pękalski - przeczytaj też

RECENZJE - książki - Dzieje się je, Mała historia kuchni - Łukasz Modelski, Adam Pękalski

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

0/5 ( brak ocen )
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję: