Opis produktu:
Mimo poprawy standardu opieki medycznej wzrost chorób cywilizacyjnych przybiera na sile. Jakie są tego przyczyny i jak możemy się przed nimi chronić? Książka ta wyjaśnia w fachowy sposób, opierając się na ponad 1400 badaniach naukowych, wiele kontrowersji związanych z właściwym odżywianiem się. Daje również wielowymiarowy obraz zdrowego trybu życia. Łączy osobiste rozwiązania i doświadczenia autora z najbardziej epidemiologicznie i klinicznie skutecznymi sposobami odżywiania się na świecie. Uwzględnia balans insulinowy, pH i redoks w nietrudnym do stosowania planie żywieniowym. Utrzymanie dobrego stanu zdrowia jest również związane z rezygnacją z tego, co szkodzi, ale w szerszym aspekcie daje wiele korzyści. Przestawienie się na zdrowszą dietę może być kulinarną przygodą. Tematy poruszane w książce: jak odżywiają się najdłużej żyjący na ziemi ludzie co sprzyja zaburzeniu równowagi kwasowo-zasadowej i minerałowej, insulinooporności, syndromowi metabolicznemu, chorobom serca i układu krążenia, osteoporozie i niedomaganiu nerek w jaki sposób sól wpływa na usztywnienie, a potas na uelastycznienie naczyń krwionośnych insulina sprawia, że rośniemy w górę, następnie wszerz, a potem chorujemy. Skutek syndromu anabolicznego indeks glikemiczny nietożsamy z insulinowym białko zwierzęce bogate w metioninę działa zakwaszająco i prooksydacyjnie w jaki sposób trzy produkty, cukier, mięso i nabiał główne przyczyny otyłości otłuszczają brzuch i wątrobę jaką rolę przy nowotworze odgrywa insulina i IGF-1. Jak je obniżyć czy dieta ketogenna działa hamująco na raka? dysfunkcja mitochondrialna i cytopatia przyczyny i skutki stres oksydacyjny i nitrozacyjny co im przeciwdziała zdrowe tłuszcze czy mogą szkodzić jakie posiłki powodują dysfunkcję śródbłonka dlaczego diety low-carb powodują szybką redukcję wagi a potem pogarszają zdrowie co obniża, a co podwyższa ryzyko choroby Alzheimera najbardziej skuteczne terapie żywieniowe przy chorobach serca i układu krążenia, raku prostaty, cukrzycy, reumatyzmie, dysfunkcji śródbłonka dysbioza jelit i zespół nieszczelnego jelita jak przyczynia się do tego dieta naszej cywilizacji dowody dieta roślinna bez niedoborów i dogmatów
Produkt wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024