SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Nawet skałę da się zjeść (twarda)

Po co mi ta nauka? Tom 2

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Świetlik
Data wydania 2024
Oprawa twarda
Liczba stron 144

Opis produktu:

Czy kiedykolwiek siedzieliście na lekcji chemii, myśląc: po co mi to?

Już nie musicie się zastanawiać! W tej książce znajdziecie praktyczne informacje, które wyjaśnią wam, do czego w życiu potrzebna jest chemia!

Dlaczego jedzenie smakuje w określony sposób?

Dlaczego woda w morzu jest słona?

Czy to prawda, że nawet skałę da się zjeść?

I co tak naprawdę znaczy, że jedzenie to sama chemia?

Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w książce z serii Po co mi ta nauka?, która zabierze czytelników w fascynującą podróż po świecie chemii.

Dzięki tej fantastycznej książce odkryjcie wiele sekretów nauki! W środku czeka na was mnóstwo ilustracji, infografik, zabawnych rysunków i ciekawostek, które sprawią, że czytanie będzie prawdziwą frajdą! Odpowiecie też sobie na najważniejsze pytanie: PO CO MI TA CHEMIA? Może się okazać, że wiedza z tej książki nie raz uratuje wam życie!

Publikacja nie ogranicza się jednak tylko do teorii. Zawiera także praktyczne porady i eksperymenty, które można przeprowadzić samodzielnie w domu, takie jak przygotowanie przezroczystych kostek lodu czy badanie różnic między wodą a olejem. Podczas czytania na pewno nie będziecie się nudzić!

Seria Po co mi ta nauka? w przystępny sposób wyjaśnia, jak nauka jest obecna w każdym aspekcie naszej codzienności, oraz pokazuje, jak można ją wykorzystać do poprawy naszego zdrowia i jakości życia.


Produkt wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024

S
Szczegóły
Dział: Książki
Promocje: wysyłka 24h
Kategoria: Dla młodzieży
Wydawnictwo: Świetlik
Wydawnictwo - adres:
wydawnictwo@illuminatio.pl , http://www.illuminatio.pl , PL
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Rok publikacji: 2024
Wymiary: 240x300
Liczba stron: 144
ISBN: 9788383713137
Wprowadzono: 27.08.2024

Krzysztof H. Olszyński - przeczytaj też

Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Born of Death Die Tom 3 Książka 33,60 zł
Dodaj do koszyka
Czas bezprawia (twarda) Książka 43,72 zł
Dodaj do koszyka
Szczęście pisane marzeniem Książka 36,50 zł
Dodaj do koszyka
Zliczyć cuda Książka 36,92 zł
Dodaj do koszyka
Halny Wiatr, który niesie obłęd Książka 31,43 zł
Dodaj do koszyka

RECENZJE - książki - Nawet skałę da się zjeść, Po co mi ta nauka? Tom 2 - Krzysztof H. Olszyński

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

5/5 ( 1 ocena )
  • 5
    1
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

joa************

ilość recenzji:279

7-10-2024 10:44

Gdyby ktoś organizował konkurs na najbardziej intrygujący, przykuwający wzrok tytuł, to ta książka miałaby ogromną szansę na wygraną! Poważną konkurencją mogłaby być dla niej tylko pierwsza część tej samej serii, czyli książka ?Wszystko chce nas zabić i inne sekrety biologii?.

Oba tytuły to popularno-naukowe pozycje, stworzone przez Krzysztofa H. Olszyńskiego - doktora nauk medycznych, wybranego przez studentów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego najlepszym wykładowcą roku. Człowieka, który doskonale wie, że kluczowe w nauczaniu jest wykazanie uczniom korzyści z nabytej wiedzy. Zapewne stąd też wzięła się nazwa całej serii "Po co mi ta nauka?".

Czy to możliwe, że każdy z nas nosi w sobie morze? Jak wygląda wędrówka smaczków z jedzenia do wody? Dlaczego specjaliści od czekolady, gdy testują jej jakość, uważnie słuchają dźwięków, jakie wydaje przy łamaniu? Co się stanie, gdy do lodówki wypełnionej aromatem kiełbasy z czosnkiem włożysz kawałek tortu czekoladowego? Jak powstaje popcorn? Dlaczego do galaretki nie powinniśmy dodawać świeżego ananasa?

Ten tytuł nie tylko odkryje przed Wami liczne sekrety chemii w najłatwiej dostępnym laboratorium chemicznym, czyli domowej kuchni, ale też zachęci do zdrowego życia! Wyjaśni m.in. dlaczego tłuszcze Omega są naprawdę mega i jaką moc mają poszczególne witaminy.

Ale to nie wszystko, bo przecież najlepsza nauka to ta przez zabawę! Będziemy więc podejmować różne wyzwania! Sprawdzać, jak zachowa się olej dolany do wody, robić przezroczyste i mlecznobiałe kostki lodu, izolować skrobię z ziemniaka i zaglądać do różnych miejsc w domu.

Całość napisano bardzo lekkim, zrozumiałym językiem z ogromną dawką poczucia humoru. W tekście znajdziecie też liczne infografiki "Po co mi to?" i "A to ciekawe!".

Jestem przekonana, że książka zachwyci Waszych małych chemików i nie raz zastąpi szkolny podręcznik, by w przystępny sposób wytłumaczyć dane zjawisko.

Gorąco ją Wam polecam! Od 8 roku życia.

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?