SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Orzechy i pestki (twarda)

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Prószyński i S-ka
Data wydania 2020
Oprawa twarda
Liczba stron 344
  • Wysyłamy w 24h - 48h
  • DPD za 5,99

Opis produktu:

Wyjątkowa książka mistyczno-kulinarna autorstwa Lary Gessler.

Orzechy i pestki kochamy wszyscy, zwłaszcza Lara Gessler. W jej rodzinnym domu worek orzechów łuskanych w czasie przygotowań do Bożego Narodzenia zbliżał bardziej niż lepienie pierogów. Dlatego zdecydowała się na kilkutygodniową wyprawę po największych plantacjach orzechów i pestek. Tak właśnie powstała ta książka.
W przewodniku znajdziesz:
- praktyczne porady, jak kupować i przechowywać orzechy i pestki
- ich historię oraz obrzędy i zwyczaje z nimi związane
- tradycyjne przepisy
- autorskie przepisy i kulinarne inspiracje Lary Gessler

Pełna pasji i wyobraźni opowieść o orzechach i pestkach, bez których trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię. A wszystko z miłości do gotowania!

Z jutowego worka na orzechy wysypały się chrupiące opowieści. Zamknięte w łupinach czekały na właściwy czas - i na Larę Gessler, wrażliwą opowiadaczkę. Jak muszle znad morza przytknięte do ucha, rozgadały się na dobre. Zaglądają do przeszłości, płyną pod prąd, karmią ciało i duszę. Wyłuskajcie z nich moc.
Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego `KUKBUK`


Lara Gessler - ukończyła socjologię w Collegium Civitas w Warszawie. Przez rok pracowała i szkoliła się pod okiem najlepszych szefów kuchni w Londynie. Mieszkała w Hiszpanii, Holandii i Nowym Jorku. Współwłaścicielka restauracji U Fukiera i Słodki Słony. W 2016 roku wydała książkę `Słodki zielnik Lary`. W 2020 roku stworzyła Pracownię Kulinarną Lary Gessler, która jest miejscem otwartym i przyjaznym dla każdego, kto chce gotować.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwa: Prószyński
Kategoria: Kulinaria,  Książki kucharskie
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Rok publikacji: 2020
Wymiary: 168x240
Liczba stron: 344
ISBN: 9788381693400
Wprowadzono: 29.09.2020

Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

RECENZJE - książki - Orzechy i pestki - Lara Gessler

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

5/5 ( 7 ocen )
  • 5
    7
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

Monika

ilość recenzji:418

28-12-2020 17:06

Czy są tu ze mną fani gotowania:)?

Dzisiaj przychodzę do was z książką Lary Gessler "Orzechy i pestki".
Jest to idealny przewodnik dla osób, które kochają gotować, ale również dla amatorów takich jak ja, którzy chcą się nauczyć dobrze gotować:)

Orzechy i pestki towarzyszą nam obecnie w niezliczonej ilości potraw. Orzechy często kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia, a mi przede wszystkich z jesienią, kiedy to zagrabiając liście spod mojego wielkiego drzewa, zbieram orzechy.

Ta książka jest przepiękna pod względem graficznym.
W środku znajdziemy porady od autorki jak się zabrać do gotowania, wiele ciekawych przepisów, które są szczegółowo opisane oraz wiele ciekawych ilustracji.

Polecam

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?

Erna

ilość recenzji:1

15-12-2020 21:57

Mikołajki już za nami, ale może nie zdążyliście obdarować ukochanej osoby? Zdecydowanie rekomenduję książkę Lary Gessler. Zaopatrzcie się we własny egzemplarz jeszcze przed Bożym Narodzeniem, a gwarantuję, że zachwycicie bliskich wykonanymi przez siebie potrawami. To cudowna pozycja, przepełniona ciepłem, istna kwintesencja radości wynikającej z jedzenia. Czuć jakiś specyficzny rodzaj wdzięczności, za możliwość podzielenia się tymi wszystkimi informacjami. Lara wydała również ?Przepiśnik?, czyli śliczny notek przeznaczony do zapisywania przepisów właśnie! Tak, szykuje się pyszny czas?

Czy recenzja była pomocna?

books.and.candles

ilość recenzji:312

3-12-2020 01:23

Dziś będzie jedzeniowo i bardzo smacznie, ponieważ przedstawię Wam książkę Lary Gessler "Orzechy i pestki", czyli przewodnik mistyczno-kulinarny. Jest to pozycja, którą autorka stworzyła z miłości do gotowania oraz z miłości do wszelkiego rodzaju orzechów i pestek właśnie. Jest to pełna pasji i wyobraźni opowieść, którą Lara napisała dzięki kilkutygodniowej wyprawie po największych plantacjach orzechów i pestek. W książce znajdują się praktyczne porady dotyczące ich zakupu oraz przechowywania, historie, obrzędy i zwyczaje związane z orzechami i pestkami, no i oczywiście przepisy, przepisy i jeszcze raz przepisy, w których główną rolę odgrywają tytułowi bohaterowie tej pozycji. Są tu zarówno tradycyjne receptury na dania, jak również autorskie propozycje Lary Gessler oraz wiele kulinarnych inspiracji. Książka jest podzielona na rozdziały, a każdy z nich poświęcony jest jednemu rodzajowi orzecha czy pestki. Opisana jest ich historia, właściwości itp., a następnie podane są przepisy na dania, które możemy przygotować. Znajdziemy tu receptury między innymi na nalewkę z pąków i pędów, orzechowca, figowo-pekanowy chlebek do serów, czekoladową tartę z solonymi orzeszkami czy zupę z kasztanów. Każdy znajdzie coś dla siebie. Książka jest przepięknie wydana - ma elegancką, twardą oprawę, a w środku piękne ilustracje oraz mnóstwo zdjęć potraw, a także fotografie samej autorki. Ta magiczna, kulinarna podróż po przeróżnych zakątkach świata pozwala poznać orzechy i pestki od podstaw. Po takiej lekturze z całą pewnością orzechowo-pestkowe specjały będą smakowały znakomicie. Jeśli więc lubicie migdały, nerkowce, kokosy, pistacje, orzechy włoskie, ziemne, laskowe, pekan oraz pestki dyni czy słonecznika, to koniecznie sięgnijcie po tę wspaniałą pozycję. Jest to prawdziwa uczta dla ciała, ale również dla ducha i dla oka. Polecam!

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?

red_sonia

ilość recenzji:161

20-10-2020 14:00

?Orzechy i pestki? to książka kucharska, ale bardzo nietypowa. Oprócz przepisów oraz instrukcji jak wybrać przechowywać orzechy znajdziemy w niej podróże, poznamy różne zakątki świata, trochę od kuchni, a trochę od strony kulturalnej. Lara Gessler zabiera czytelnika w magiczną podróż, a odwiedzając np. Indonezję czy Filipiny przybliża właściwości orzechów, które od pokoleń służą medycynie ludowej.

Książka wypełniona jest zdjęciami, więc nie tylko treści, ale i wizualna strona robi niesamowite wrażenie. Fotki potraw przybliżają, jak krok po kroku ma wyglądać każdy etap przygotowania, jak przechować dany produkt, choć nie oszukujmy się, one wyglądają tak obłędnie, że raczej zbyt długo nie poleżą. Przepisy są bardziej wyszukane, są takie zupełnie proste, więc myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Te podróżnicze, pokazują piękno miejsc, takich gdzie nie zagląda na co dzień przeciętny turysta.

?Orzechy i pestki? to barwna podróż przez świat pistacji, makadamii, pekan, kasztanów jadalnych czy swojskich pestek dyni oraz słonecznika. Polecam :)

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?

czytajaca.polka

ilość recenzji:1

11-10-2020 18:41

Będę z Wami szczera. Kiedy dowiedziałam się, że została wydana książka autorstwa Lary Gessler podeszłam do tego bardzo sceptycznie. Pomyślałam sobie, że znów powstała książka w sumie o niczym lub o czymś co zostało już omówione na wiele sposobów.
Kiedy tak rozmyślałam, do moich drzwi zapukał kurier z przesyłką od wydawnictwa Prószyński i S-ka. Gdy zobaczyłam, że to ?Orzechy i Pestki? miałam mieszane odczucia. Teraz mogę Wam powiedzieć jak bardzo się myliłam. Kiedy tylko przejrzałam strony dosłownie zakochałam się w przepięknych ilustracjach. Są absolutnie cudowne i wspaniale wprowadzają w temat poszczególnych orzechów i pestek. Mogłabym na nie patrzeć godzinami. Książka podzielona jest na kilkanaście rozdziałów, z których dowiemy się trochę o historii orzechów i pestek. Ich właściwościach oraz znaczeniu dla ludzi. Możemy się również zapoznać z tradycyjnymi i niekiedy bardzo starymi przepisami na dania, w skład których wchodzą orzechy i pestki. Ostatnia część każdego rozdziału to autorskie przepisy Lary Gessler. Kto jak to, ale ta dziewczyna wychowała się wśród ludzi, dla których jedzenie to coś więcej niż zaspokajanie podstawowych potrzeb. To celebracja chwil spędzonych z rodziną. Przepisy zawarte w tej książce są połączeniem tradycyjnych smaków i innowacyjnych pomysłów. Sama bardzo lubię gotować i dzięki tej książce mam już kilka przepisów, które planują zrobić w najbliższym czasie. Bez wątpienia ?Orzechy i Pestki? to dla mnie niespodzianka miesiąca. Na szczęście bardzo pozytywna. Książka pozwala Nam poznać dogłębnie jeden z najczęściej używanych składników w kuchni. Ta książka to duża niespodzianka, na szczęście na duży plus. Polecam serdecznie :-)

Czy recenzja była pomocna?

Ekstra ksiazka

ilość recenzji:1

10-10-2020 13:39

Juz druga ksiazki Lary ktora pokochalam! Przepisy dla kazdego nie sa skomplikowane a pelne zdrowia!

Czy recenzja była pomocna?