?Po prostu chleb? to świetny i przemyślany poradnik na temat pieczenia domowego chleba na zakwasie. Jeśli jesteście fanami domowych wypieków bądź chcecie zacząć swoją przygodę z pieczeniem, koniecznie czytajcie dalej.
Przyznam się, że długo zabierałam się za napisanie tej recenzji, głównie dlatego, że postanowiłam sprawdzić w praktyce umieszczone w książce wskazówki odnośnie do tworzenia zakwasu i całego procesu tworzenia pieczywa.
Zacznijmy od wydania książki. Mamy tu do czynienia z krótkim, ale też bardzo treściwym poradnikiem. Autor postawił na przekazanie konkretnych informacji bez zbędnych opisów czy też innych zapychaczy tekstowych. Informacje przekazywane są krótko, zwięźle i bardzo czytelnie. Dodatkowo mamy tu umieszczone sporo zdjęć oraz grafik, które nie tylko upiększają tę pozycję, ale również stanowią wizualną pomoc. Jeśli chodzi o styl pisania autora, to jest on przejrzysty i bardzo zrozumiały. Jak wspomniałam wcześniej, postawił on na przekazywanie konkretnych informacji w łatwy sposób, dzięki czemu rzeczywiście dostajemy prawdziwą instrukcję powstawania chleba krok po kroku.
Cały poradnik jest podzielony na cztery rozdziały: podstawy, czyli zakwas, chrupiące chleby, bułeczki i bułki oraz słodkości z pieca. Pierwszy rozdział poświęcony podstawom, które potrzebne są nam, aby zacząć przygodę z pieczeniem, czyli dowiadujemy się czym jest zakwas, jakie są jego rodzaje oraz właściwości, jak stworzyć starter, a potem każdy z rodzajów zakwasów, jakie potrzebujemy. Dodatkowo pokrótce dowiadujemy się o podstawowych składnikach, jakie nam są potrzebne oraz o ewentualnych akcesoriach, jakie mogą nam się przydać ? choć i bez nich, jak sam autor pisze można sobie poradzić. Dużym ułatwieniem jest umieszczenie tabeli proporcji, która informuje ile czego potrzeba, aby stworzyć daną porcję zakwasu. Jest to spore ułatwienie, zwłaszcza jeśli chcemy stworzyć więcej porcji danego przepisu. Jak na tacy mamy podane ilości, jakie mamy użyć, dzięki czemu unikniemy pomyłki. Kolejnym udogodnieniem jest wyjaśnienie oraz pokazanie jak prawidłowo wyrabiać ciasto, aby uzyskać odpowiednie napowietrzenie go oraz odpowiednią konsystencję. Następne trzy rozdziały poświęcone są wyłącznie przepisom. Każdy z nich jest ozdobiony apetycznym zdjęciem tak, abyśmy widzieli jaki efekt osiągniemy. Poza tym mamy listę składników, wraz z odnośnikiem, na jakiej stronie znajdziemy przepis na dany potrzebny zakwas oraz czas całkowitej pracy. Na to ostatnie polecam zwrócić Wam szczegółową uwagę, gdyż autor podaje dokładnie przy każdym przepisie ile będzie trawo przygotowanie, pęcznienie ciasta, jego wstępne wyrabianie, jego wyrastanie oraz ile będzie się piec. Czemu zwracam na to szczególną uwagę? Głównie dlatego, abyście dobrze rozplanowali sobie takie pieczenie, gdyż niektóre przepisy wymagają aby samo wyrastanie trwało 20h! Ja się tak nacięłam. Nie doczytałam przepisu, wszytko przygotowałam i w ostatniej chwili zauważyłam ile będzie trwało wyrastanie ciasta. Wtedy dotarło do mnie jak czasochłonne może być tworzenie własnego pieczywa na zakwasie. Plany przepisowe musiałam zmienić, ale nie żałuję, gdyż dzięki tej książce stworzyłam cudowne rogaliki cynamonowe!
?Po prostu chleb? to wspaniały poradnik, który krok po kroku pomoże stwarzać Wam pięknie pachnące i smaczne wypieki na zakwasie, a nic tak nie zachwyca w domu, jak zapach własnoręcznie zrobionego pieczywa czy słodkości. Poleca każdemu, kto chciały spróbować swoich sił z pieczeniem, ale też każdej osobie mającej już jakieś doświadczenie i chce spróbować czegoś nowego.
Opinia bierze udział w konkursie