SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Polska kuchnia (twarda)

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja
przeczytaj fragment

książka

Wydawnictwo Festina
Oprawa twarda
Liczba stron 96
  • Wysyłamy w 24h - 48h
  • Promocja InpostPay BW

Opis produktu:

Książka kucharska w formie albumu w twardej foliowanej oprawie o polskiej tradycyjnej kuchni w języku polskim. Wstęp zawiera rys historyczny polskiej kuchni, a w środku 60 potraw z przepisami.

Publikacja "Kuchnia Polska" to przepięknie wydany i bogato ilustrowany album w twardej i foliowanej oprawie, zawierający świetne zdjęcia tradycyjnych potraw. Na 96 stronach albumu prezentowane są przepisy tradycyjnych polskich potraw, począwszy od przekąsek, zup czy dań z ryb, cielęciny, drobiu, wieprzowiny, wołowiny, a skończywszy na deserach, ciastach oraz przetworach. Każdy przepis okraszony został zdjęciem potrawy.

Książka "Polska kuchnia" (wydana w 7 wersjach językowych) to świetny pomysł na prezent np. dla cudzoziemca pragnącego poznać polskie potrawy oraz ich sposoby przygotowywania.


Ze wstępu

Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ ma wiele czynników. Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców.

Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie danych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.

Dlatego kuchnia średniowieczna obfitowała w mięsa, ryby oraz kasze, które były dodawane wówczas prawie do każdego dania. Nie pogardzano zupami, które nazywano polewkami, a z których najbardziej popularne były barszcz, żur, czernina i flaki.

Żadne polowanie nie mogło obyć się bez bigosu, do którego dodawano mięso upolowanej zwierzyny. Posiłki na dworach szlacheckich, składały się wówczas z twz. Prendium, czyli wczesnego obiadu, oraz Coena - wczesnej kolacji. (...)
S
Szczegóły
Dział: Książki
Kategoria: Kulinaria,  Kuchnia polska
Wydawnictwo: Festina
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wymiary: 173x163
Liczba stron: 96
ISBN: 978-83-65489-16-6
Wprowadzono: 02.06.2016

RECENZJE - książki - Polska kuchnia - Rafał Jabłoński

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.4/5 ( 11 ocen )
  • 5
    8
  • 4
    0
  • 3
    2
  • 2
    1
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję: