- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.wyrosły na polskiej ziemi i dlatego posiadają składniki identyczne z tymi, z jakich zbudowany jest nasz organizm. Rozdział ten pragnę zakończyć apelem do decydentów, instytutów branżowych i producentów urządzeń gospodarstwa domowego, by skonstruowali tanie kontenerowe przechowalnie polskich owoców i warzyw, tj. duże chłodziarki na 6-10 skrzynek z systemem wentylacji i możliwością ustawienia w garażu, blokowej piwnicy czy w ogrodzie na działce. Druga część mojego apelu to postulat opracowania i wdrożenia do masowej produkcji tanich polskich wolnoobrotowych wyciskarek do soków. Ich cena powinna być niższa od najtańszych dostępnych dziś na rynku. Powinny być niezawodne i w krótkim czasie stać się wizytówką każdego gospodarstwa - tak jak np. lodówka. Dzięki tym urządzeniom zmniejszymy straty podczas zimowego przechowywania owoców oraz znacznie zwiększymy spożycie jabłek i innych owoców oraz warzyw. Będzie to znaczący element profilaktyki zdrowotnej w kraju. Ponadto polskie jabłka, polskie wyciskarki i polskie miniprzechowalnie to doskonała polska oferta eksportowa. Polska szkoła dla polskich jabłek To właśnie w szkole dzieci powinny dowiadywać się, że Polska jest potęgą w produkcji jabłek i basta. Sadownictwo jest jedną z nielicznych dziedzin rolnictwa i gospodarki, które uległy znacznemu rozwojowi w ostatnim dwudziestoleciu. Dzięki temu zajmujemy w produkcji jabłek pierwsze miejsce w Europie, a trzecie na świecie. Ten fakt powinien napawać dumą każdego młodego Polaka. Szkoła powinna umożliwiać dzieciom poznanie wartości jabłek jako elementu zdrowej żywności rodzimego pochodzenia. Wiedzę tę dzieci powinny zdobywać w postaci teoretycznej i praktycznej edukacji kulinarnej. Niebagatelne znaczenie ma tu serwowanie darmowych jabłek i pochodnych im produktów w szkole. Dużą rolę mogą tu odgrywać akcje regionalne z udziałem jabłek w szkolnych sklepikach, a także w lokalnych piekarniach, mleczarniach czy gospodarstwach agroturystycznych. Jest to ogromna szansa na poszukiwanie i tworzenie nowych polskich przepisów na produkty regionalne z jabłek. Jednak największe znaczenie w upowszechnieniu jabłek w codziennej diecie mogą mieć warsztaty kulinarne w szkole. Doskonałym pomysłem jest to, by każda szkoła posiadała profesjonalną wyciskarkę do soków znajdującą się w wyposażeniu kuchni szkolnej lub sklepiku szkolnego, aby podczas przerw serwować dzieciom świeży sok jabłkowy. Jestem przekonany, że w wiejskim otoczeniu szkoły znajdą się dostawcy tanich, a może gratisowych jabłek na soki dla dzieci. Wystarczy wybrać się z nauczycielem do okolicznych sadów i pozbierać zdrowe jabłka spod jabłoni i w ten sposób zgromadzić zimowy zapas na sok. Taka wyprawa będzie miała walory wychowawcze, poznawcze i praktyczne. Dużą rolę mogą tu odegrać fundacje, organizacje społeczne czy sponsorzy, którzy będą propagować w szkole edukację kulinarną połączoną z warsztatami przygotowania posiłków przez dzieci. Można tu wymienić Fundację ,,Szkoła na widelcu"; ,,Rondelkolandię", czyli Akademię Kulinarną w szkole; warsztaty kulinarne ,,Gotuj lokalnie"; Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej czy Koła Gospodyń Wiejskich. Pragnę tu zaprezentować własny scenariusz takich warsztatów. Temat: Desery z jabłek dla dzieci i młodzieży - wspaniała przygoda kulinarna dla dzieci. Klasowy lub szkolny konkurs na najlepszy deser i naleśniki z jabłkami. Przebieg warsztatów: Wspólne obieranie i krojenie jabłek. Parowanie obranych jabłek w rondlu na jednolitą masę (ewentualnie można dodać cukier). Kucharze przygotowują ciasto i smażą naleśniki. Wybór drużyn konkursowych i przydzielenie zespołom porcji uparowanych jabłek i naleśników. Organizatorzy oddają do dyspozycji zawodników produkty niezbędne do wykorzystania przy tworzeniu deserów i naleśników (sprawdzą się bita śmietana, czekolada, cukier waniliowy, cynamon, porzeczki czarne i czerwone, suszone śliwki, maliny, agrest, porzeczki, czarne jagody, orzechy włoskie i laskowe, bakalie i rodzynki, wafle, rurki, ciastka, wiórki kokosowe). Przebieg konkursu ocenia komisja, następuje wspólna degustacja oraz wręczenie nagród dla zwycięzców. Mam nadzieję, że dzieci w ramach zajęć w szkole będą się uczyły o racjonalnym żywieniu z udziałem polskich jabłek, warzyw i owoców. Polskie jabłka Wydanie pierwsze, ISBN: 978-83-8147-234-0 (C) Jan Szmyd i Wydawnictwo Novae Res 2018 Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, reprodukcja lub odczyt jakiegokolwiek fragmentu tej książki w środkach masowego przekazu wymaga pisemnej zgody wydawnictwa Novae Res. REDAKCJA: Magdalena Marciniak KOREKTA: Renata Stępień OKŁADKA: Anna Gręda KONWERSJA DO EPUB/MOBI: WYDAWNICTWO NOVAE RES ul. Świętojańska 9/4, 81-368 Gdynia tel.: 58 698 21 61, e-mail: Publikacja dostępna jest w księgarni internetowej
książka
Wydawnictwo Novae Res |
Oprawa miękka |
Liczba stron 296 |
Produkt wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Kategoria: | Kulinaria, Kuchnia polska |
Wydawnictwo: | Novae Res |
Wydawnictwo - adres: | wojciech.gustowski@novaeres.pl , http://novaeres.pl/ , PL |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Wymiary: | 145x210 |
Liczba stron: | 296 |
ISBN: | 9788381471794 |
Wprowadzono: | 27.10.2018 |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.