SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Pomidor Przepisy na każdą porę roku (twarda)

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Znak
Data wydania 2023
Oprawa twarda
Liczba stron 304
  • Wysyłamy w 24h - 48h
  • 21 urodziny - promocje

Opis produktu:

Król w kuchni jest tylko jeden. Pomidor! Jego geniusz tkwi w uniwersalności i nieograniczonych możliwościach, które daje, a rozkoszować się nim można przez 365 dni w roku. Pozornie zwyczajny, a wszystko z nim smakuje doskonale - najprostsza kromka chleba z masłem, gęsty aromatyczny sos czy pełna orientalnych aromatów szakszuka. Z powodzeniem wyczarujesz też z niego wyrafinowane dania rodem z gwiazdkowych restauracji. Słodki, kwaśny, umamiczny. Można go jeść na surowo, gotować, dusić, konfitować, wędzić, smażyć, piec i grillować. I zawsze jest doskonały! Niemal 100 przepisów, w których pomidor gra rolę główną. Skomponowała je Beata Śniechowska, jedna z topowych szefowych kuchni, zwyciężczyni II edycji programu MasterChef. Z miłości od pierwszego wgryzienia sięga do smaków pachnących dzieciństwem, dobrze znanych receptur z nowoczesnym twistem, comfortfoodowych dań w intrygującej odsłonie. Płomiennym jak czerwień bawolego serca uczuciem do pomidora podzielili się w książce wybitni szefowie kuchni i znakomite postaci świata kultury: Małgosia Minta ⢠Michał Rusinek ⢠Tomek Czechowski ⢠Paco Roncero ⢠Izabela Iskierka ⢠Piotr Ciemny ⢠Mati Pichci ⢠Przemysław Klima ⢠Olga Tokarczuk ⢠Hans Neuner ⢠Zizi Hattab ⢠Kuba Karaś ⢠Adrian Bogdan Bęben ⢠Diego Rossi ⢠Anda Rottenberg ⢠James Lowe. Ze zdjęciami Małgosi Minty @minta_eats Beata Śniechowska - umysł ścisły i wrażliwa dusza, przez lata swoją pasję do gotowania realizowała w domu, aż postanowiła rzucić wszystko i spełniać swoje marzenia. Dziś jest jedną z topowych szefowych kuchni i restauratorek nowego pokolenia, zauważoną przez światową organizację The Best Chef Awards. Wielokrotnie zapraszana do wydarzeń z serii Food & Future, gdzie gotuje razem z najlepszymi gwiazdkowymi szefami kuchni z Polski i ze świata. Jej Młoda Polska bistro & pianino to jedno z najważniejszych miejsc na kulinarnej mapie Polski. W internecie na co dzień dzieli się swoją pasją do gotowania - filmiki z serii #chodzzrobimy obejrzały już miliony odbiorców, a jej dania zagościły w niezliczonych domach.

Produkt wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024

S
Szczegóły
Dział: Książki
Promocje: Znak - najlepsze tytuły
Wydawnictwa: Znak
Kategoria: Kulinaria
Wydawnictwo: Znak
Wydawnictwo - adres:
m.nowak@znak.com.pl , http://www.znak.com.pl , 30-105 , ul. T. Kościuszki 37 , Kraków , PL
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Rok publikacji: 2023
Wymiary: 200x254
Liczba stron: 304
ISBN: 9788324067671
Wprowadzono: 09.10.2023

Produkty z darmową dostawą:

Tego nie mogę ci powiedzieć Książka 15,99 zł
Dodaj do koszyka
Twardziel Książka 14,99 zł
Dodaj do koszyka
Gra Top Trumps Piotruś Winning Moves Winning Moves  Gry / Zabawki 12,99 zł
Dodaj do koszyka
Skorumpowani Książka 14,99 zł
Dodaj do koszyka

RECENZJE - książki - Pomidor Przepisy na każdą porę roku - Beata Śniechowska

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.7/5 ( 3 oceny )
  • 5
    2
  • 4
    1
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

Kama

ilość recenzji:503

20-08-2024 18:17

".. Addio pomidory addio ulubione
Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół
Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej
Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół"

Jaki jest Wasz ulubiony składnik w kuchni? Ja , podobnie jak autorka książki nie wyobrażam sobie jej bez pomidorów , zwłaszcza w okresie wiosenno- letnim , gdy mama przyrządza pyszne i wonne leczo albo po prostu bierze tego czerwonego jegomościa i polewa go sosem czosnkowym .. po prostu pyszota.
W swojej książce Pani Beata udowadnia, że jeden składnik może być podany w wielu inspirujących odsłonach.
Przede wszystkim szefowa kuchni z pasją opowiada o tym czym dla niej są soczyste słodkie owoce , o tym jak zakochała się w ich smaku i aromacie , gdy była dzieckiem. Książka zawiera niemal sto receptur na dania z pomidorem w roli głównej , prezentując różnorodne ich odmiany występujące w poszczególnych porach roku.
Całość podzielona jest na rozdziały w których znajdują się przepisy odpowiadające konkretnej porze dnia . Znajdziemy tam więc śniadania, dania główne, sałatki, zupy czy koktajle.
Co więcej autorka do dzielenia się kulinarną pasją i miłością do gotowania oraz oczywiście głównego bohatera zachęciła znanych szefów kuchni czy pisarzy, a ci z sentymentem opisują to , co im najbardziej smakuje.
Dodatkowo apetyt pobudzają smakowicie wyglądające fotografie.
Coś cudownego, nie mogłam się oprzeć i już zaczęłam testować przepisy zawarte w tym pełnym ciepła przewodniku kulinarnym.
Polecam, bon apetit

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?

mommy_and_books

ilość recenzji:812

6-08-2024 10:35

"[...] Miłość do pomidorów w najprostszej formie pojawiła się u mnie już w dzieciństwie. Było to uczucie szczere i od pierwszego wejrzenia (czy raczej wgryzienia się). [...]"



Czy kiedykolwiek zastanowiliście się nad tym, czy pomidor, to owoc, czy raczej warzywo? Jest to dość trudne i podchwytliwe pytanie. Dla mnie jest to warzywo, które uwielbiam. Zjadam je w prawie każdej postaci. Nie wiem dlaczego, ale nie lubię tylko samego z nich soku. Najlepiej smakują mi, jedzone prosto z krzaczka. W tym roku jakoś przegapiła sianie i niestety nie mam własnych. Często pomidory kupione z supermarketów, nie smakują jak pomidor. Też to zauważyliście? Ja kupuję je razem z gałązkami, wtedy mam pewność, że poczuje ten znakomity smak. Beata Śniechowska zabiera nas w świat pełny pomidorów. Poznacie jej historię miłości do tego warzywa. Dzięki niej powstał ten niezwykły poradnik pod tytuł "Pomidor. Przepisy na każdą porę roku". Autorka dała nam ściągę, jak możemy czytać tę lekturę. Ja zaczęłam od samego początku, aż do końca. Nie pominęłam ani jednej strony. Doceniłam jej ciężką pracę. Jestem zachwycona pięknymi zdjęciami, które tutaj otrzymałam.
Cieszę się, że autorka opisała, które pomidory, do czego najlepiej się nadają. Będzie to dla mnie idealną ściągawką.
W tej książce znalazłam mnóstwo świetnych przepisów. Chętnie z nich skorzystam. Mam ogromną chrapkę na "Labneh z pomidorowym furikake", "Nie-hummus..." i "Tatar z pieczonych pomidorów". Brzmi pysznie, prawda?
Oprócz przepisów autorki otrzymałam tutaj ciekawe kulinarne propozycje jej gości oraz ich historie związane z pomidorami. Dla dobra autorki nie zdradzę wam ich personaliów.
Na niektórych stronach tej książki możecie przeczytać autorskie teksty Michała Rusinka. Bardzo oryginalny pomysł, a teksty wyśmienite.
Na uwagę zasługuje również okładka. Jest piękna, cudowna i apetyczna. Sztywna oprawa i zszywane kartki nadają tej książce dodatkowego charakteru.
Jak dla mnie "Pomidor. Przepisy na każdą porę roku" Beaty Śniechowskiej, jest idealną książką kucharską, która powinna znaleźć się w każdym domu. Wszystkie przepisy są bardzo dobrze opisane, co znacznie ułatwi ich przyrządzanie, a zdjęcia pokarzą, czy wszystko wyszło idealnie.
Jeżeli tak jak ja uwielbiacie pomidory, to nie powinniście przegapić tego tytułu.
Pamiętajcie! Warto jeść pomidory, ponieważ są bogate w między innymi: potas, błonnik, beta-karoten i witaminy: A, E i C.
Jeżeli nadal się wahacie, czy warto jeść pomidory, to poradnik Beaty Śniechowskiej was przekona.
Życzę wam dobrej zabawy z pomidorem. Smacznego!
Czy macie swoje ulubione odmiany pomidorów? Dla mnie najlepsze są malinowe i koktajlowe.

Ps.

Obiecuję, że moja książka będzie miała pozaginane rogi, zakreślone przepisy i pewnie umazana będzie sokiem z pomidorów.

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?

Anna

ilość recenzji:703

3-08-2024 23:16

Pomidor jest bardzo wartościowym i zdrowym warzywem, który smakuje wybornie pod każdym możliwym kulinarnym względem. To nie tylko, że prezentuje się znakomicie w konfiturze, zupie, sosie, smażeniu, grillowaniu w zastosowaniu jako główny składnik przygotowanego dania. Dzięki niemu poprawia, nam się nastrój i możemy, poczuć się wyjątkowość jedząc go.

Jest to miłe wówczas, kiedy ulubione warzywo smakuje wielu osobom znanym w świecie kulinarnym i kulturalnym.

Zależało mi na tym, aby poznać twórczość Pani Beaty Śniechowskiej w pomysłowości na nowe przepisy z użyciem pomidorów, jakie ma podejście do gotowania, na co zwraca szczególną uwagę w trakcie przyrządzania dań, czy zaproponowane dania są proste, czy składniki do nich są ogólnie dostępne, czy potrafi zachęcić do tego, aby móc z uśmiechem wykonać odpowiednie dania, w których pomidory odgrywają bazową główną kulinarną rolę.

Książka pt.Pomidor. Przepisy na każdą porę roku autorstwa Pani Beaty Śniechowskiej została wydana w twardej oprawie na czerwonym tle, w którym znajduje się pomidor.

Nie został zamieszczony w książce wstęp, lecz zamiast wstępu, w którym to autorka wyjaśnia, kim jest, o jej zainteresowaniach kulinarnych, czym jest dla niej pomidor i jak ona go odbiera w znaczeniu rodzaju smakowym. Podpowiada, od czego można rozpocząć przygodę z książką, co należy pominąć, a na co można zwrócić większą uwagę. Dla czujnych czytelników przygotowane zostały skonstruowane ciekawostki w postaci tekstów Pana Michała Rusinka w formie wierszy odnoszących się do treści zawartych w przepisach. Całość książki zamykają zaproszone osoby ze świata kultury, kulinarni, którym smak pomidora nie jest obojętny, lubią go stosować od strony praktycznej i teoretycznej w potrawach z jego użyciem oraz piękne fotografie autorstwa Pani Małgorzaty Minty.

Uważam, że obowiązkowo powinno się zapoznać z garścią wiedzy i informacjami na temat pomidora.

Jest to ciekawie, zilustrowany pomysł autorki, bo opisuje od strony praktycznej, jaką ma wiedzę o pomidorach i w jaki sposób wykorzystuje ją w praktyce.

Każdy czytelnik niezależnie od tego, czy jest weganinem bądź wegetarianinem lubiącym jeść warzywa, a w szczególności pomidora będzie mógł wybrać dla siebie odpowiedni dla siebie przepis, który z łatwością wykona.

W książce tej została umieszczona mała czcionka i to stanowiło dla mnie utrudnienie.

Polecam przeczytać tę książkę.

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?