SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Roślinna uczta smaków

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Marginesy
Data wydania 2023
Oprawa miękka
Liczba stron 224
  • Wysyłka Kup teraz, a produkt wyruszy do Ciebie już w poniedziałek!
    Dotyczy zamówień opłaconych przez PayU, kartą lub za pobraniem.

Opis produktu:

Nowa książka autorki słynnego bloga AmMniam!

Kulinarna podróż pełna pysznych i zaskakujących połączeń. Znajdziecie tu dania, które możecie przygotować zarówno dla siebie, jak i zaserwować gościom na wiele różnych sposobów: na niedzielny obiad, urodziny czy wystawną uroczystość.

Menu jak w restauracji - są przystawki, zupy, dania główne i desery. A także mnóstwo wskazówek i propozycji, jak dania można modyfikować, inaczej podać czy wykorzystać w innej potrawie. Dzięki temu aż chce się eksperymentować.

Na przystawkę Magda Gembacka proponuje smażone pomidory w panierce panko-migdałowej, frytki z bakłażana lub pieczoną dynię z papryką, cebulą i orzechami. Zupy? Na przykład szparagowo-ciecierzycowa, chłodnik z pieczonych buraków i wiśni albo zupa wielowarzywna z dynią i kurkami. Dania główne to feeria smaków: pieczona młoda kapusta z pikantnym sosem pomidorowo-fasolowym, pierogi z grzybami i kiszonymi burakami lub lasagne dyniowo-soczewicowa z grzybowym beszamelem. Są też desery: tort bazyliowo-szpinakowy z truskawkami, zebra sezamowo-czekoladowa, a także mus z gruszek duszonych w winie z waniliowym budyniem.

Dla każdego niebo w gębie.

Magdalena Gembacka - autorka książek Kolorowa kuchnia roślinna (2016) i Więcej warzyw na talerzu (2018.) Od 2010 roku prowadzi roślinnego bloga kulinarnego na którym dzieli się przepisami na zdrowe, proste i pomysłowe dania dla małych i dużych. Miłośniczka dobrego jedzenia, zafascynowana medycyną żywienia i stylu życia.

Magda Gembacka zaprasza na wielką ucztę. Proponuje zdrowe przepisy dla wszystkich i na każdą kieszeń. Nie brakuje tu sprytnych przystawek, kolorowych zup i konkretnych przepisów na dania główne. Znajdziecie tu domowe gołąbki z kaszą gryczaną i wędzonym tofu lub faszerowane makaronowe muszle lub nieco bardziej wyrafinowane bazyliowe naleśniki czy zupę z kolendry.O tej książce dobrze się pisze, ale na pewno jeszcze lepiej się z niej gotuje!

Alicja Rokicka, autorka bloga Wegan Nerd

Kolejna książka Magdy zanosi nas w nowy wymiar kuchni pełnej warzyw i owoców. Niecodzienne połączenia składników powodują, że nabiera się ochoty do przygotowania każdej potrawy. Roślinna rewolucja trwa w najlepsze.

Paweł Ochman, autor bloga Weganon

Kreatywne, apetyczne i z polotem - takie są te przepisy! Świetne połączenia smaków, ciekawe struktury dań (tu chrupie, tam się rozpływa) i mnóstwo kolorów - jej pomysły zachęcają do eksperymentów!

Paulina Nawrocka-Olejniczak, dziennikarka i autorka podcastu Zabawy jedzeniem
S
Szczegóły
Dział: Książki
Promocje: promocje książkowe,  wysyłka 24h
Kategoria: Kulinaria,  Diety i zdrowe odżywianie,  Książki kucharskie
Wydawnictwo: Marginesy
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Rok publikacji: 2023
Wymiary: 170x255
Liczba stron: 224
ISBN: 9788367510240
Wprowadzono: 02.02.2023

Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

RECENZJE - książki - Roślinna uczta smaków - Magdalena Gembacka

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

5/5 ( 1 ocena )
  • 5
    1
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

agn*****************

ilość recenzji:199

11-04-2023 11:15

Warzywa i owoce są nie tylko zdrowie, lecz także smaczne, choć często traktowane jako dodatek, a nie główne danie. Tymczasem Magdalena Gembacka serwuje nam przepisy na dania roślinne w różnej postaci. Koniecznie zajrzyjcie do pozycji Roślinna uczta smaków. Na wstępie autorka krótko omawia temat i pokazuje, jakie rzeczy ma w swojej spiżarni. Będą one potrzebne w przepisach. Układ książki to podział tematyczny ze względu na rodzaj dania ? przystawki, zupy, dania główne i desery. Na początku autorka przybliżyła kilka podstawowych przepisów, które są bazą jej kuchni. Są wśród nich bulion czy ciasto na pierogi. Pokazała, jak robi kiszone buraki i zakwas. Zaserwowała też przepisy na pieczone warzywa. Pojawił się też przykład ryżu z kalafiora. To wszystko pomaga nam potem tworzyć dania lub urozmaicać nasze dotychczasowe przepisy. Autorka w swojej książce umieściła wiele przepisów. Niektóre z nich są bardzo proste ? na przykład podała kilka sosów winegret czy dressingów do sałat. Inne jej dania są bardziej rozbudowane, a część z nich to wegetariańska wersja znanych nam potraw ? na przykład gołąbki, leczo, zupy, a nawet tatar. W przypadku książek kulinarnych ważny jest dla mnie nie tylko pomysł na zebrane przepisy, lecz także szata graficzna. W tym wypadku jest ona naprawdę ładna. Na lewej karcie pojawia się zdjęcie dania ? kolorowe, duże, apetyczne i przyciągające wzrok potrawy sprawiają, że aż cieknie ślinka. Po prawej stronie umieszczono przepis. Każdy z nich zaczyna się krótkim opisem autorki. Karta z przepisem podzielona jest na dwie części. Po lewej stronie podano składniki i liczbę porcji, po prawej opis przygotowania. Na dole nie zabrakło wskazówek i rad od autorki. Na plus wychodzi fakt, że teksty są wypunktowane. Łatwiej w ten sposób odhaczać sobie w głowie kolejne kroki i kontrolować etap, na jakim się znajdujemy. Książka jest ładnie wydana i zawiera wiele ciekawych przepisów, które mogą stać się inspiracją dla kucharzy-amatorów. Mnie zaskoczyły niektóre z nich ? nie wyobrażałam sobie wegetariańskiej wersji, w której poza usunięciem mięsa autorka zdecydowała się też na wiele nowych produktów i intrygujących dodatków, które tworzyły danie. Roślinna uczta smaków to książka, z której warto czerpać przepisy i inspirować się daniami. Polecam nie tylko osobom, które gotują, lecz także tym, którzy chcą zmienić coś w swojej diecie lub wprowadzić do niej nowe smaki.

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?