Na pewno zauważyliście, że telewizja prześciga się w emitowaniu wszelkiego rodzaju show kulinarnych, takich programów na przestrzeni lat pojawiło się już wiele. Telewizyjne programy kulinarne to produkcje, gdzie przepisy pokazują nie tylko znani kucharze, ale swoje możliwości kulinarne mogą zaprezentować osoby, które są zupełnymi amatorami. To, co widzimy potem na ekranie, znacznie odbiega od rzeczywistości, bo jest tylko tym, co realizatorzy programów chcą, żebyśmy zobaczyli. Doskonale wiemy, że tak naprawdę wygląda to zupełnie inaczej i wizerunek pokazywanych nam osób, w życiu prywatnym znacznie odbiega od tego, jaki kreuje im telewizja. Zdajemy sobie też sprawę, że kulisy tworzenia programów i ich sposobu produkcji znacznie różnią się od tego, co potem prezentuje się nam w telewizyjnym show.
Izabela Frączyk i Jagna Rolska pokusiły się na pokazanie tego show-biznesu od zupełnie innej strony i moim zdaniem wyszło im to perfekcyjnie. Autorki tak doskonale się uzupełniają, że gdybym nie wiedziała, że obie maczały paluszki w tej smakowitej potrawie, to pomyślałabym, że ?Sekretny składnik?, napisała jedna z nich. W swojej książce puściły oczko nie tylko do tego typu programów i do całej machiny rządzącej światem mediów, ale do osób, które kreują taką wizję, jaką ludzie chcą zobaczyć, bo rzeczywistość bardzo często jest zupełnie inna. Tu trwa walka na noże, dosłownie i w przenośni o zasięgi, sponsorów i sławę.
Zmanierowana celebrytka Liliana Krasnodębska, gwiazda programów kulinarnych i Sebastiano Costa uznany kucharz, który pomimo wieloletniego pobytu w naszym kraju nie nauczył się mówić poprawnie po polsku, mają spotkać się w Zakopanem w programie na żywo i stanąć w konkury o główną nagrodę. Tamtejszy bogaty biznesmen Gustaw Groń wymyślił sobie program o wielkanocnym gotowaniu, oczywiście w jego renomowanej restauracji Serce Tatr. Dodatkowo patronat prezydenta miasta i paru innych szych oraz pojawienie się wszystkich ludzi liczących się w branży, ma programowi zapewnić pewny sukces.
Od pierwszej chwili ujął mnie żartobliwy styl pisania autorek, które w lekki i zabawny sposób traktują swoich bohaterów, nie szczędząc im uszczypliwości i prześmiewczych komentarzy. Izabela Frączyk i Jagna Rolska z przymrużeniem oka pokazały kulisy powstawania kuchennych reality show. Wśród pojawiających się postaci nietrudno bowiem rozpoznać telewizyjnych celebrytów. Mimo pojawiających się kąśliwych uwag w stosunku do bohaterów to autorki starały się pokazać ich ludzką twarz.
Światkowi zmanierowanych gwiazd, autorki przeciwstawiły przesympatyczną ekipę mieszkańców Zakopanego. Miłych i uczynnych, którzy w innych widzą człowieka. Zwyczajnych ludzi z sercem na dłoni, na których z całą mocą spada fakt, że prawda ekranu nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Wszystko w tym świecie jest na opak. Ci dobrzy są zupełnie inni, niż chcieliby, żeby ich postrzegano, natomiast źli wcale tacy nie są, za jakich uchodzą.
?Sekretny składnik? to świetnie napisana powieść, wspaniała uczta literacka zapewniająca bezcenne chwile relaksu. Doskonała rozrywka na bardzo dobrym poziomie, przy której bawiłam się wyśmienicie. Autorki stworzyły smakowitą opowieść, od której trudno było się oderwać i z żalem żegnałam się z bohaterami. Chwilami było zabawnie, chwilami bardzo poważnie, a momentami zaskakująco. Intrygi, romanse, świetne dialogi, znalazło się tu też miejsce na wątek kryminalny. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że pisanie w duecie ma zarówno swoje plusy, jak i minusy, ale w przypadku ?Sekretnego składnika? dostrzegłam tylko same plusy. Wszystko idealnie dopracowane, dopieszczone w każdym calu, że trudno byłoby wyodrębnić, która z pań napisała dany fragment. Interesująca fabuła, perfekcyjnie rozpisana akcja i co najważniejsze lekki i przyjemny styl pisania, uprzyjemniający czytanie. Oryginalny pomysł, znakomicie zrealizowany, a w tle opisy pięknych górskich krajobrazów, wyszukanych potraw i podhalańskich przysmaków. Okazuje się, że wcale nie trzeba być celebrytą, żeby zostać gwiazdą kuchni i zaczarować gości wymyślonymi przez siebie potrawami.
Opinia bierze udział w konkursie