SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Smaki dwudziestolecia (twarda)

Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo PWN
Data wydania 2011
Oprawa twarda
Liczba stron 184
  • Dostępność niedostępny
  • DPD za 5,99

Opis produktu:

Książka zabiera czytelników w podróż po międzywojennej Polsce, w której ważnym zmianom politycznym i gospodarczym towarzyszyły przeobrażenia w formach życia towarzyskiego i kulturze jedzenia.
Autorka Maja Łozińska w barwny sposób pisze o tych przemianach, pokazuje modne luksusowe restauracje, kawiarnie literackie i cukiernie, a także podmiejskie spelunki i wiejskie gospody. Opowiada o handlu artykułami spożywczy mi, o sklepach kolonialnych i wiejskich jarmarkach, o co dziennym stole i eleganckich przyjęciach, o słynnych smakoszach i o autorach kulinarnych przepisów.
Smakowitą opowieść ubarwiają fragmenty wspomnień, liczne anegdoty, a także ciekawe, wcześniej nie publikowane zdjęcia archiwalne oraz reprodukcje malarstwa.

Maja Łozińska zajmuje się historią życia codziennego i obyczaju w dawnej Polsce, przede wszystkim w XIX wieku i w okresie międzywojennym. Studiuje listy, wspomnienia, pamiętniki, poradniki i archiwa prasowe. Wraz z mężem Janem Łozińskim (autorem doboru ilustracji w tej książce) opublikowała między innymi Wokół kuchni i stołu, Bale i bankiety Drugiej Rzeczpospolitej, Narty - Dancing - Brydż, W przedwojennej Polsce. Życie codzienne i niecodzienne oraz W ziemiańskim dworze.

Produkt wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024

S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: PWN
Wydawnictwo - adres:
recepcja@pwn.pl , http://www.pwn.pl , 02-460 , ul. G. Daimlera 2 , Warszawa , PL
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Rok publikacji: 2011
Wymiary: 168x240
Liczba stron: 184
ISBN: 978-83-01-16749-3
Wprowadzono: 13.10.2011

RECENZJE - książki - Smaki dwudziestolecia, Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety - Maja Łozińska

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.4/5 ( 5 ocen )
  • 5
    4
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    1
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję: