- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.i nieobrane warzywa: marchew, pietruszkę, selery, por i cebulę w całości, czosnek przekrojony na pół. Piecz skropione oliwą z oliwek lub masłem klarowanym przez pół godziny, po czym przełóż warzywa do wielkiego gara, dodaj świeże zioła i przyprawy, zalej całość wodą i gotuj przez mniej więcej 2 godziny. Ciemny esencjonalny bulion odcedź na sicie lub gazie, odciśnij i zagotuj ponownie z dodatkiem soli i pieprzu (do smaku). Taki bulion doskonale dopełni smak każdej twojej zupy lub sosu. Zawekuj go w odpowiadających ci rozmiarem, wysterylizowanych słoikach, zapasteryzuj w piekarniku (małe słoiki w temperaturze 120°C przez 20 minut od zagotowania się zimnego bulionu), ostudź i przechowuj w chłodnym miejscu. Najlepiej zużyj w ciągu tygodnia lub dwóch. Pieczone buraki w roli głównej PIECZONE BURAKI w roli głównej Burak, czyli doskonałość sama w sobie. Możesz tego jegomościa wykorzystać do zrobienia wielu szybkich dań i dodatków: do burakowego carpaccio, do zasmażanych buraczków na ciepło z cebulką i roślinną śmietaną, do buraczanego hummusu, sałatek z buraczaną kostką. Albo zrobić z niego dobrą, gęstą i sycącą zupę krem. Słowem: wkładasz do piekarnika i prawie gotowe. Składniki: buraki, średnie 4-5 szt. marchew, nieduża 2 szt. seler korzeniowy nieduży kawałek pietruszka biała 1 szt. czosnek 1 główka cebula czerwona 1 szt. dowolny tłuszcz (np. masło klarowane lub oliwa z oliwek) lubczyk kilka listków woda lub gotowy bulion warzywny do ulubionej konsystencji zakwas buraczany lub sok z cytryny do smaku sól, pieprz, kminek mielony, majeranek do smaku Wykonanie: Warzywa umyj, nie obieraj (główkę czosnku przekrój na pół), rozłóż w naczyniu żaroodpornym, spryskaj niewielką ilością tłuszczu i zapiecz pod przykryciem w piekarniku, w temperaturze 170°C przez godzinę. Tak przygotowane warzywa możesz spożytkować w dowolnym momencie, przechowując je po ostudzeniu w lodówce przez mniej więcej 2 dni. Upieczone buraki obierz, czosnek i cebulę wyłuskaj z łupin i zmiksuj z pozostałymi warzywami i wodą lub bulionem na gęsty, sycący krem. Przypraw i zagotuj całość. Teraz dodaj zakwas lub sok z cytryny i gotowe! Podawaj z kaszą i zieleniną. Pieczone warzywa idealny dodatek na każdą okazję PIECZONE WARZYWA - idealny dodatek na każdą okazję Kiedy piekę dużą ilość warzyw z myślą o kilku kolejnych posiłkach ?na najbliższe dwa dni, zawsze wybieram, które z nich wykorzystam w zupach, które w sosie, a które zjemy jako przekąski lub dodatek do obiadu. Nad wyraz dobrze i zaskakująco pysznie smakuje pieczona pietruszka, także marchewka podana w postaci plasterków polanych dobrej jakości oliwą lub olejem lnianym. Idealne są pieczone pomidory okraszone ziołami i czosnkiem albo pieczona papryka, po ostudzeniu polana suto octem jabłkowym, a naste?pnie przechowywana w słoiku z oliwa? z oliwek. Niebo w ge?bie! Wypro?buj. Wybierz, co lubisz, inspiruj sie? i po prostu gotuj! Składniki: papryka i pomidory po 4 szt. cukinia, młoda, z miękką skórką 1 szt. marchew 3 szt. pietruszka biała lub pasternak 3 szt. oliwa z oliwek i olej lniany ocet jabłkowy lub balsamiczny Wykonanie: Warzywa umyj dokładnie. Nie obieraj. Uło?z? na blaszkach do pieczenia - osobno korzenie i osobno cukinie? z papryka? i pomidorami (przekrojonymi na po?ł), pokrop niewielka? ilos?cia? oliwy z oliwek i upiecz do mie?kkos?ci w temperaturze 160°C. Blaszka z papryka? be?dzie gotowa wczes?niej. Papryke? przeło?z? do garnka, przykryj pokrywka? i pozostaw na kwadrans, a naste?pnie zdejmij z niej sko?rke?. Cukinie? i obrana? papryke? pokro?j w szerokie plastry, polej dobrej jakos?ci octem (jabłkowy, balsamiczny, co lubisz) i odstaw na pół godziny by porządnie zakwasić warzywa. Następnie skrop całość olejem i podawaj. Nadwyz?ke? tak przygotowanej papryki moz?esz przechowywac? przez kilka dni w słoiku w lodo?wce. Warzywa korzeniowe po upieczeniu nabieraja? wyja?tkowej słodyczy. Rasowa dyniowa RASOWA dyniowa Upieczona dynia to podstawa! Dzięki niej moja rasowa dyniowa smakuje zupełnie inaczej niż zwyczajna gotowana zupa. To oczywiście zasługa mojego ulubionego wstępnego procesu przygotowawczego, ale i ciekawego połączenia smakowego ze słodką i ostrą papryką. Składniki: dynia piżmowa, nieduża 1 szt. marchew, nieduża 2 szt. czosnek 1 główka cebula 1 szt. pietruszka biała 1 szt. pomidor 1 szt. papryka słodka czerwona 2 szt. papryczka chili 1 szt. oliwa z oliwek woda lub bulion warzywny do ulubionej konsystencji sól kamienna niejodowana do smaku zielona pietruszka do posypania Wykonanie: Tym razem na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem lądują wyszorowane marchewki, pietruszka, cebula, obie papryki, przekrojona na pół piżmowa dynia (wszystko bez obierania), przekrojony na pół pomidor oraz główka czosnku. Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki
książka
Wydawnictwo Edipresse Książki |
Data wydania 2019 |
Oprawa miękka |
Liczba stron 356 |
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Promocje: | okazje do -60%, Tania Książka |
Kategoria: | Kulinaria |
Wydawnictwo: | Edipresse Książki |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Rok publikacji: | 2019 |
Wymiary: | 165 |
Liczba stron: | 356 |
ISBN: | 978-83-8164-084-8 |
Wprowadzono: | 08.06.2019 |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.