SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich

Historia, tradycje, przepisy

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Dialog
Data wydania 2023
Oprawa miękka
Liczba stron 176

Opis produktu:

Kuchnia Zjednoczonych Emiratów Arabskich ma długą historię, której warto posmakować. Poznanie jej umożliwia zrozumienie dziejów świata arabskiego, religii, obyczajów i powiązań między państwami, a nawet kontynentami. Stoją za nią historia Beduinów, kolonizacja, perły i ropa naftowa. Szlaki jedwabny i kadzidlany dostarczyły różnorodności smaków, zapachów i kolorów, a ludzie mieszkający na terenach pokrytych piaskiem zagospodarowali wszystkie te dobra. Przyprawy, zioła i składniki potrzebne do gotowania przemierzyły długą drogę od jednej kultury do drugiej, aby zmieniać dania, leczyć i inspirować. I mimo że państwo to ma bardzo krótką historię (powstało 2 grudnia 171 roku), to człowiek doświadcza tu fascynującej podróży kulinarnej.

Kuchnia emiracka to zarówno proste, beduińskie potrawy, których podstawą były nabiał i daktyle (a jedynie od święta mięso), ekskluzywne rarytasy oprószone złotem, jak i mnóstwo dań wywodzących się z różnych stron świata, które przybyły tu wraz z migrantami. Skąd się wzięła ta kulinarna mieszanka i jak na jej tle prezentują się tradycyjne potrawy pustynnych nomadów? Jak gotowały i tworzyły przepisy Emiratki i jak dzisiaj wyglądają emirackie restauracje, w których można odkryć lokalne wersje potraw pochodzących z różnych stron świata arabskiego, z Iranu, Indii, a nawet Irlandii? Książka udzieli odpowiedzi na wszystkie te pytania, a dzięki ponad 200 przepisom każdy będzie mógł stworzyć orientalny klimat we własnej kuchni.

Produkt wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024

S
Szczegóły
Dział: Książki
Kategoria: Kulinaria,  Książki kucharskie
Wydawnictwo: Dialog
Wydawnictwo - adres:
redakcja@wydawnictwodialog.pl , http://www.wydawnictwodialog.pl , 00-112 , Bagno 3 /218 , Warszawa , PL
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Rok publikacji: 2023
Wymiary: 170x240
Liczba stron: 176
ISBN: 9788382380897
Wprowadzono: 26.02.2023

Jolanta Mikołajczyk - przeczytaj też

Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

RECENZJE - książki - Sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Historia, tradycje, przepisy - Jolanta Mikołajczyk

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

0/5 ( brak ocen )
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję: