- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.mi, takimi jak poważne choroby, np. epilepsja czy choroba Alzheimera, cykl wchodzenia w stan ketozy i wychodzenia z niego wydaje się być pod wieloma względami bardziej korzystny niż stałe pozostawanie w stanie ketozy. Ten naturalny cykl towarzyszy ludzkości od początku jej istnienia. Nasi przodkowie ciągle doświadczali głodu. Kiedy polowanie było udane, a rośliny użytkowe obrodziły, wówczas najadali się do syta. W czasie zimy lub okresów głodu albo gdy polowania nie były zbyt udane, ludzie pościli. Ludzie ciągle poddawani byli fluktuacjom - albo mogli ucztować, albo głodowali. To naturalne, że czasem nie ma co jeść lub trzeba sobie radzić, mając do dyspozycji tylko jeden posiłek dziennie, często złożony z resztek mięsa i tłuszczu z poprzedniego, udanego polowania. Takie okresy mogły trwać dniami lub tygodniami, a wówczas ludzie naturalnie wchodzili w stan ketozy. Kiedy udawało się zdobyć mięso lub pokarmy bogate w węglowodany, ludzie jedli je do syta i wracali do spalania glukozy. W ten sposób ciągle znajdowali się w cyklu, w którym naprzemiennie wchodzili i wychodzili ze stanu ketozy. Nawet w społecznościach rolniczych, gdzie magazynowano zebrane zboża na czas miesięcy zimowych, nie było gwarancji, że wystarczy pokarmu. Żniwa mogły się czasem nie udać i tak niejednokrotnie się działo. Tak bywało aż do XX wieku, kiedy to technologie zapewniające transport, produkcję i przechowywanie żywności sprawiły, że przez cały rok mamy żywności pod dostatkiem. Poza samą dostępnością pożywienia, zmieniły się też inne rzeczy - pokarmy są przetwarzane, rafinowane, wzbogacane chemicznymi dodatkami, wzmacniaczami smaku, cukrem i słodzikami i innymi związkami, przez co znacznie spada ich wartość odżywcza, a dostarczają nam szkodliwych substancji. Po raz pierwszy w historii ludzkości przez cały okrągły rok mamy pożywienia pod dostatkiem. Jednak w przeciwieństwie do czasów naszych przodków, nasze pożywienie jest znacznie mniej odżywcze. Mamy dostęp do mnóstwa kalorii, ale kalorie te mają niższą wartość odżywczą. W rezultacie zmagamy się z plagą przewlekłych chorób degeneracyjnych. Aby odzyskać zdrowie i zapobiec epidemii owych chorób, wielu ludzi skłania się ku powrotowi do diety naszych przodków, opartej na naturalnych, zdrowych pokarmach. Niektórzy postulują po prostu powrót do jedzenia takich pokarmów, jakie były dostępne przed nastaniem ery przetwarzania żywności, skupiając się na świeżych, organicznie wytwarzanych produktach żywnościowych - mięsie, nabiale, zbożach. Inni zalecają prymitywną dietę naszych paleolitycznych przodków; ta modna obecnie dieta naśladuje dietę paleo, wykorzystując produkty obecne w dzisiejszym świecie. Ogranicza się ona do spożycia tych pokarmów, jakie były ponoć dostępne naszym paleolitycznym przodkom. Osoby stosujące takie diety twierdzą, że znacząco poprawiają one ich stan zdrowia i mogliby jeszcze bardziej wzmocnić ten efekt, gdyby jeszcze ściślej przestrzegali diety naszych przodków. Jedyną rzeczą, która umyka w owych modnych dietach opartych na żywieniu dawnych ludzi, jest fakt, iż przez całe pokolenia integralną częścią diet naszych przodków był cykl wchodzenia i wychodzenia z ketozy. Z powodu fluktuacji dostępności pożywienia w dawnych czasach prawdziwa dieta naśladująca dietę naszych przodków powinna zawierać w sobie okresy ketozy. W leczeniu większości chorób przewlekłych najlepsze efekty przyniosłoby połączenie diety ketogenicznej opartej na zdrowych produktach, by wejść w stan ketozy, oraz zdrowej, niskowęglowodanowej diety paleo, by wyjść z tego stanu. 3 Fakty na temat tłuszczu Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. 4 Dieta przeciwstarzeniowa Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. 5 Zaburzenia neurorozwojowe Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. 6 Zaburzenia neurodegeneracyjne Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. 7 Cukrzyca i zespół metaboliczny Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. 8 Ochrona i zdrowie wzroku Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. 9 Detoksykacja i odporność Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. 10 Odpowiedź na raka Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. 11 Zdrowie układu trawiennego Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. 12 Utrata wagi dzięki diecie ketogenicznej Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. 13 Terapia ketonowa Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. Dodatek Wartości odżywcze niektórych produktów Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. Bibliografia Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. 1 Doskonałej jakości suplementy poprawiające odporność dostępne są w sklepie (przyp. wyd. pol.).
książka
Wydawnictwo Vital |
Oprawa miękka |
Liczba stron 472 |
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Promocje: | wysyłka 24h |
Kategoria: | Poradniki, Zdrowie, Zdrowe odżywianie |
Wydawnictwo: | Vital |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Wymiary: | 205x145 |
Liczba stron: | 472 |
Wprowadzono: | 10.05.2018 |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.