SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Tradycje kulinarne Japonii

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Hanami
Data wydania 2006
Oprawa miękka
Liczba stron 174
  • Wysyłamy w 24h - 48h
  • Darmowa dostaw z Inpost Pay produkt

Opis produktu:

Książka ta poświęcona jest historii oraz tradycjom kulinarnym Kraju Kwitnącej Wiśni. Poza opisami produktów spożywczych i technik kulinarnych stosowanych w różnych okresach historycznych odnaleźć w niej można ciekawe informacje dotyczące roli jedzenia w życiu Japończyków na przestrzeni dziejów.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Kategoria: Kulinaria,  Kuchnia orientalna
Wydawnictwo: Hanami
Oprawa: miękka
Rok publikacji: 2006
Wymiary: 125x195
Liczba stron: 174
ISBN: 978-83-607-4000-2
Wprowadzono: 01.12.2006

Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

RECENZJE - książki - Tradycje kulinarne Japonii - Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.9/5 ( 19 ocen )
  • 5
    17
  • 4
    2
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

Z innego świata

ilość recenzji:175

2-06-2024 07:00

Kultury poszczególnych krajów możemy poznawać na różne sposoby. Niektórzy rozpoczynają od zgłębienia ich historii, a inni tradycji. Jednym z ciekawych i nietypowych sposobów na bliższe zaznajomienie się z danym państwem jest wniknięcie w świat kuchni. Jeśli jesteście miłośnikami Japonii, to idealnym tytułem na takie rozpoczęcie swojej przygody z tym krajem są Tradycje kulinarne Japonii wydawnictwa Hanami.

Pozycja autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek stanowi idealny wstęp do poznania kuchni japońskiej. Nie jest to wyczerpująca lektura, lecz opracowanie, wskazujące najważniejsze elementy kulinarnych tradycji Japonii. To dobry punkt wyjścia do rozpoczęcia swojej przygody z daniami charakterystycznymi dla tego kraju.

Z kart książki dowiadujemy się o tym jaka jest różnica między sushi, a sashimi; jak rozwój kraju na przestrzeni setek lat wpłynął na kształtowanie się kulinarnych tradycji, a także upodobań Japończyków; dowiadujemy się również jakie znaczenie ma w Japonii jedzenie, które służy nie tylko zaspokojeniu głodu, ale także jest istotną częścią różnych ceremonii i obyczajów.

Książka napisana została w bardzo przejrzysty i czytelny sposób. Opiera się na prześledzeniu kolejnych okresów w historii Japonii i przybliżeniu nam jak wówczas kształtowały się tradycje kulinarne kraju. Autorka na wstępie wyjaśnia najważniejsze pojęcia i zagadnienia, jeśli lektura trafiła w ręce osoby, która do tej pory nie miała w ogóle do czynienia z Japonią, jej kulturą i historią. To sprawia, że dla każdego czytelnika tytuł staje się łatwiejszy w odbiorze.

Warto jeszcze podkreślić, że nie jest to książka kulinarna. Nie znajdziecie tutaj konkretnych przepisów oraz metod przygotowania dań. Po przeczytaniu tej pozycji wiele osób będzie jednak skłonnych do sięgnięcia po takie przepisy i dania, i taki właśnie jest cel tego opracowania. Jeśli zatem do tej pory znalazło się coś, co interesowało was w kuchni japońskiej lub właśnie rozpaliła się w was iskra fascynacji Japonią, to jest to Tradycje kulinarne Japonii są jak najbardziej godną przeczytania lekturą.

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?

Robert Woźniak

ilość recenzji:1001

brak oceny 1-09-2017 17:02

Sushi, to tradycyjna potrawa, która kojarzy się niemal wszystkim z Krajem Kwitnącej Wiśni. Jednak zdziwiłby się ten, kto uznałby to za prawdę.

W swojej książce autorka stara się nam przedstawić-poprzez przekrój historii Japonii, zarys kulinarnej kultury, która jest niezwykle ważna w tym kraju. Od podstawowych dań, z których większość została przejęta od krajów sąsiedzkich, po ogólne informacje o najbardziej popularnych daniach. Swoją opowieść autorka snuje niezwykle zajmująco i trudno się oderwać od tej książki.

Mamy tu nie tylko kawał historii, ale i ciekawostki, porady, triki, a także przepisy na smaczne dania. Dodatkowo zawarto tutaj mnóstwo kolorowych zdjęć, ilustracji. Polecam.

Czy recenzja była pomocna?