SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Tradycje polskiego stołu (twarda)

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Muza
Oprawa twarda
Liczba stron 360
  • Wysyłka Kup teraz, a produkt wyruszy do Ciebie już w poniedziałek!
    Dotyczy zamówień opłaconych przez PayU, kartą lub za pobraniem.

Opis produktu:

Kolejna książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni. Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta. Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Promocje: wysyłka 24h
Kategoria: Kulinaria,  Kuchnia polska
Wydawnictwo: Muza
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wymiary: 200x200
Liczba stron: 360
ISBN: 978-83-7758-293-0
Wprowadzono: 13.11.2012

RECENZJE - książki - Tradycje polskiego stołu - Barbara Ogrodowska

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.5/5 ( 8 ocen )
  • 5
    5
  • 4
    2
  • 3
    1
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

Miss_Jacobs

ilość recenzji:63

brak oceny 18-02-2011 16:41

Urzeka od pierwszego wejrzenia. Piękna twarda okładka, na którą nie można się wprost napatrzeć. Znajdujące się na niej zdjęcia krajobrazu a dokładnie mówiąc kawałek nieba symbolizuje stan w którym byłam czytając tą książkę. W środku mnóstwo zdjęć, obrazów, rycin, ilustracji. Właściwie każda rzecz o której mowa jest również przedstawiona za pomocą obrazu.
Lektura podzielona jest na uporządkowane w jasny i spójny sposób rozdziały. Bez problemu można odnaleźć temat Nas interesujący. Pomaga w tym również spis potraw.
Nie da się napisać książki o kuchni bez przepisów. Ona nie będzie wtedy wiarygodna. Cieszy więc fakt, że one tam są i to w liczbie 192. Podane receptury są łatwe, średnie, trudne. Pewnie jest, że większość składników bez problemu znajdzie się w sklepie - w końcu to kuchnia polska.
Plusem są również przytaczane powiedzenia, hasła w encyklopediach oraz wierszyki.
Tradycja to ludzie i o tym też jest ta książka. O ludziach, którzy byli zamożni lub biedni, którzy żyli w danych epokach i adekwatnie do tego mieli swoje przekonania/wierzenia według których jadali i gotowali. Niejednokrotnie dziwiłam się na pomysły dawnych Polaków jak np. nie jadanie świeżych warzyw w trosce o zdrowie.
Pisząc ten tekst pomyślałam o tym, że książka może być wspaniałym prezentem podarowanym córce przez matkę albo też prezentem ślubnym. Pozycja jest wyjątkowa więc i okoliczności jej dawania powinny takie być.
Zapewniam, że jeśli zdecydujecie się wziąć ją w swoje posiadanie to będzie to lektura do której nie raz i nie dwa a nawet nie sto razy zajrzycie.

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?