SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Tylko kiszonki

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Buchmann
Data wydania 2022
Oprawa miękka
Liczba stron 160
  • Wysyłamy w 24h - 48h
  • Promocja InpostPay BW

Opis produktu:

Konserwuje żywność, ułatwia jej strawienie, stanowi źródło witamin, wspomaga metabolizm i utrzymuje równowagę organizmu - kiszenie, fermentowanie i solenie. Moda na kiszonki wróciła, a dzięki tej książce dowiesz się, jak zrobić kambuchę, kefir, kim chi, ukisić cytrynę i przygotować marmoladę z kumkwatów.
Fermentacji możemy poddać niemal wszystkie warzywa i owoce, warto więc poznać najciekawsze receptury na zachowanie ich wartości odżywczych i witamin. Kiszonki to bogactwo kultury bakterii, probiotyków, które łagodzą alergie i nietolerancje pokarmowe, zmniejszają nawet ryzyko występowania nowotworów.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Kategoria: Kulinaria,  Książki kucharskie
Wydawnictwo: Buchmann
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Rok publikacji: 2022
Wymiary: 142x202
Liczba stron: 160
ISBN: 9788328094871
Wprowadzono: 31.01.2022

Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

RECENZJE - książki - Tylko kiszonki - PRACA ZBIOROWA

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.2/5 ( 5 ocen )
  • 5
    3
  • 4
    0
  • 3
    2
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

dobrerecenzje.pl

ilość recenzji:1

brak oceny 20-03-2018 13:52

?Fermentacja?- oznacza przetwarzanie żywności za pomocą drobnoustrojów, zwykle bakterii i drożdży, działających na zawarte w żywności węglowodany.
Podczas tego procesu cukry przetwarzane są w kwas, gaz lub alkohol.
Fermentacja pozwala nie tylko zakonserwować żywność, ale też ją rozłożyć, ułatwiając trawienie.
Wspomaga metabolizm i przyczynia się do utrzymania równowagi organizmu, poprawiając wchłanianie pokarmów.
Kwas ze sfermentowanej żywności jest naturalnym i zdrowym konserwantem.
W tej książce zapoznasz się z klasycznymi metodami fermentacji.
Na pewno szybko docenisz smak sfermentowanej żywności.
Gdy nauczysz się ją przygotowywać, stracisz ochotę na jedzenie kiszonek kupionych w sklepie.
Sfermentowana żywność jest bogata w żywe kultury bakterii i korzystnie wpływa na zdrowie, dzięki zawartości probiotyków dobrze działających na florę jelitową.
Książka podzielona jest na pięć rozdziałów:
1-z owoców i warzyw - kapusta kiszona z cytryną, puree truskawkowe z nasionami chia i wiele innych
2-z kefirem mlecznym - przepis na masło w starym stylu, twarożek, maślanka
3-z kefirem wodnym, np. melon z bazylią, odtruwający napój z marchwią i burakiem
4-z kombuchą. Kombucha to napój i wytwarza się go w domu
Spróbuj kombuchy z imbirem, z nasionami chia, lawędą, miętą, itp.
5-inne przetwory fermentowane.
W tym rozdziale znajdziesz przepisy na chleb, mleko migdałowe i tofu.
Spróbuj wzbogacić nimi swoją dietę.
Jak więc widać kisić można wszystko.
Zachęcam Cię Drogi czytelniku poznaj zalety tej książki.
Fermentowanie żywności jest nie tylko metodą, ale też korzystnie wpływa na nasze zdrowie i trawienie, a to ostatnie wymaga zrównoważenia bakterii, występujących w przewodzie pokarmowym.
Regularne spożywanie kiszonek pozwala złagodzić problemy zdrowotne takie jak: zaparcia, nietolerancje pokarmowe czy alergie.
Bardzo zachęcam do czytania i przygotowywania niezwykłych kiszonek.

Czy recenzja była pomocna?