?Fermentacja?- oznacza przetwarzanie żywności za pomocą drobnoustrojów, zwykle bakterii i drożdży, działających na zawarte w żywności węglowodany.
Podczas tego procesu cukry przetwarzane są w kwas, gaz lub alkohol.
Fermentacja pozwala nie tylko zakonserwować żywność, ale też ją rozłożyć, ułatwiając trawienie.
Wspomaga metabolizm i przyczynia się do utrzymania równowagi organizmu, poprawiając wchłanianie pokarmów.
Kwas ze sfermentowanej żywności jest naturalnym i zdrowym konserwantem.
W tej książce zapoznasz się z klasycznymi metodami fermentacji.
Na pewno szybko docenisz smak sfermentowanej żywności.
Gdy nauczysz się ją przygotowywać, stracisz ochotę na jedzenie kiszonek kupionych w sklepie.
Sfermentowana żywność jest bogata w żywe kultury bakterii i korzystnie wpływa na zdrowie, dzięki zawartości probiotyków dobrze działających na florę jelitową.
Książka podzielona jest na pięć rozdziałów:
1-z owoców i warzyw - kapusta kiszona z cytryną, puree truskawkowe z nasionami chia i wiele innych
2-z kefirem mlecznym - przepis na masło w starym stylu, twarożek, maślanka
3-z kefirem wodnym, np. melon z bazylią, odtruwający napój z marchwią i burakiem
4-z kombuchą. Kombucha to napój i wytwarza się go w domu
Spróbuj kombuchy z imbirem, z nasionami chia, lawędą, miętą, itp.
5-inne przetwory fermentowane.
W tym rozdziale znajdziesz przepisy na chleb, mleko migdałowe i tofu.
Spróbuj wzbogacić nimi swoją dietę.
Jak więc widać kisić można wszystko.
Zachęcam Cię Drogi czytelniku poznaj zalety tej książki.
Fermentowanie żywności jest nie tylko metodą, ale też korzystnie wpływa na nasze zdrowie i trawienie, a to ostatnie wymaga zrównoważenia bakterii, występujących w przewodzie pokarmowym.
Regularne spożywanie kiszonek pozwala złagodzić problemy zdrowotne takie jak: zaparcia, nietolerancje pokarmowe czy alergie.
Bardzo zachęcam do czytania i przygotowywania niezwykłych kiszonek.