SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Wege w kwadrans

125 szybkich przepisów kuchni roślinnej

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Helion
Oprawa miękka
Liczba stron 280

Opis produktu:

Nie masz czasu na gotowanie? Tylko 15 minut dzieli cię od zdrowego posiłku.
Daj się przekonać.

Do tych przepisów nie potrzebujesz używać rzadkich, trudno dostępnych składników ani skomplikowanego sprzętu. Tylko warzywa, owoce, kasza, ryż, trochę przypraw, zdrowy olej, do tego blender - i jesteś najedzony!

Wege w kwadrans to książka dla każdego, komu wydaje się, że kuchnia wegetariańska i wegańska jest skomplikowana, trudna i czasochłonna. To też książka dla wszystkich, którzy chcieliby gotować roślinnie, a nie wiedzą, od czego zacząć.

Wege w kwadrans to aż 125 zdrowych przepisów, które można wykonać w 15 minut lub maksymalnie w pół godziny, gdy wliczyć w to czas gotowania ryżu, kaszy czy soczewicy.

Katarzyna Gubała - propagatorka zdrowego żywienia, autorka książek, m.in. Warzywa górą! Od korzeni po liście. W roślinnej kuchni specjalizuje się od lat. Z niezwykłą energią urzeczywistnia marzenia o tym, by dania wegańskie gościły w polskich domach i restauracjach. Koordynatorka ogólnopolskiej kampanii Fundacji Viva! "Zostań wege na 30 dni". Prowadzi firmę VEGLAB szkolącą obsługę lokali gastronomicznych pod kątem kuchni wege, doradza szefom kuchni, jak układać roślinne menu. Jest autoryzowanym audytorem marki V-label - szwajcarskiego znaku jakości dla wegańskich i wegetariańskich lokali. Jako diet coach pomaga tworzyć roślinne przepisy m.in. na Thermomix. Wieloletnia redaktor naczelna magazynu Slowly Veggie z wegetariańską i wegańską kuchnią oraz Wege przewodnika. Obecnie redaktor naczelna magazynu Ekostyle. Gotuje zarówno w domu, jak i podczas kulinarnych warsztatów. Zakręcona na punkcie zdrowego jedzenia, ekologii, medytacji i uważności. Bomba pozytywnej energii. Prowadzi blog www.katarzynagubala.pl.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Helion
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Wymiary: 280
Liczba stron: 280
ISBN: 9788328359543
Wprowadzono: 05.07.2019

RECENZJE - książki - Wege w kwadrans, 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej - Katarzyna Gubała

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4/5 ( 7 ocen )
  • 5
    2
  • 4
    3
  • 3
    2
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

Anna

ilość recenzji:672

brak oceny 6-02-2019 15:22

Wyjątkowość zaprezentowanych 125 przepisów kuchni roślinnej autorstwa Pani Katarzyny Gubały pt. Wege w kwadrans to prawdziwa uczta dla osób, które doceniają smak i odkrywanie nieznanych, ale przy tym zdrowych dań kuchni roślinnej.

Książka ta składa się z 6 rozdziałów podzielonych na 3 części: roślinne podstawy, w których to zostają wyjaśnione podstawowe zasady spożywania produktów, historia powstawania i co skłoniło Panią Katarzynę do zdrowego korzystania z darów natury, które lubi przy okazji zasmakować owoców, warzyw.

W drugiej części została zamieszczona baza zawierająca podstawowe przepisy, a natomiast trzecia część zawiera przepisy na każdą porę roku: wiosna, lato, jesień, zima.

Po bliższym zapoznaniu się z uzyskanymi informacjami na temat wiedzy o kuchni wegańskiej wyjaśnionych przez autorkę w sposób bardzo praktyczny i estetyczny, gdyż sama miała okazję przekonać o tym, że warto, jest zaufać instynktowi kulinarnemu, wykonać własne dania powstające z prawdziwą pasją w tle, charyzmą oraz pozwoliło jej stworzyć fantastyczne kompozycje dań i stworzyła własnoręczny jadłospis czyniący ją mistrzynią kreatywnych i stosownie dobranych przepisów na każdy dzień tygodnia.

Otwartość i dzielenie się własnym doświadczeniem kulinarnym z Czytelnikami, uczestnikami warsztatów kulinarnych, rodziną przyczynia się do tego, że zaproponowane przez nią dania skłaniają do ich wykonania wraz z nią.

Zwróciłam uwagę na następujące przepisy, które urzekły mnie niezwykłym wyglądem, ale większość z nich jest mi znana, gdyż miałam okazję je wykonać tj. owsianka- wersja podstawowa, twarożek słonecznikowy na słono, ekologiczna skórka pomarańczowa, szparagi z młodymi ziemniakami, kokosowy ryż z orzechami laskowymi, frytki z warzyw wszelakich, sałatka z ziemniaków i ogórka, kotlety kukurydziane, lemoniada sezonowa z miętą, kotlety z płatkami kukurydzianymi, owsianka z orzechami, pasztet fasolowy dla żołnierza, sałatka owocowa z wegańską czekoladą.

Ciekawostkę stanowią tutaj wplecione historie 125 przepisów opisanych barwnie, a przy okazji związanych z ich powstawaniem.

To wspaniale, kiedy widzimy, że pasja gotowania tworzona jest wspólnie z rodziną i jest to mocno uwidocznione w trakcie przygotowania zdrowych dań, pomysłowości męża oraz córki Asi, która zarówno pomaga, jak i podpowiada, mamie jak ma stworzyć jej ulubionych deserów czy lemoniad wypijanych w lecie bardzo chętnie.

Uważam, że ten pomysł na podanie przepisu na lemoniadę był trafny.
Wiadomo, że kwadrans nie zawsze wystarczy na przygotowanie potrawy, ale można, za pomocą tej książki zaczerpnąć inspiracji kulinarnej co można zaplanować i wykonać w danym dniu dań ugotowanych z ogromną pasją i sercem przez Panią Katarzynę Gubałę.

Propozycja wszelkiego rodzaju przepisów na sałatki, desery, napoje będą smaczniejsze, gdy użyjemy do nich zdrowych i smacznych produktów.
Elementami dodatkowymi są tutaj piękne wykonane zdjęcia przez Pana Bartosza Janiczka, estetyczna dekoracja dań ułożonych na talerzach, dobór odpowiednich przepisów, które są łatwe w ich przygotowaniu oraz zostawione na końcu książki na własne notatki.

Warto zaznaczyć, że Pani Katarzyna Gubała docenia pracę każdej osoby, która przyczyniła się do powstania tej książki od najważniejszej roli męża Krzysztofa, córki Joanny, , osób, z którymi ma okazję próbować i dzielić się nowymi daniami w czasie warsztatów kulinarnych i blogerów, od których czerpie nowe natchnienie, że należy promować zdrowe odżywianie się.

Kolejny raz przekonałam się, że warto, jest, przemierzać zdrowe walory smakowe kuchni roślinnej z uśmiechem na twarzy delektując się nimi każdego dnia.

Książka ta jest warta przeczytania i posiadania jej na półce w kuchni.

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?