SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca (twarda)

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Buchmann
Data wydania 2023
Oprawa twarda
Liczba stron 160
  • Wysyłka Kup teraz, a produkt wyruszy do Ciebie już jutro! Ten produkt może nie dotrzeć do Ciebie przed Świętami!
    Dotyczy zamówień opłaconych przez PayU, kartą lub za pobraniem.
  • DPD za 5,99

Opis produktu:

Książka dla wszystkich, którzy kochają autentyczną włoską kuchnię.
Oto najlepsze sycylijskie przepisy!


Wegetariańskie dania z pasją, pełne smaków i aromatów prosto z Sycylii. Francesca Maugeri Holmström zdradza najwyborniejsze przepisy i przywołuje kulinarne wspomnienia z czasów dzieciństwa. Dzieli się z czytelnikami historią miłosną, która łączy kuchnię i mieszkańców tej najpiękniejszej włoskiej wyspy. Nieskończenie zachwycająca i przyjazna, pełna jest ludzi żyjących nieśpiesznie - koneserów prostego życia, z dumą wychwalających powolny codzienny rytm.

Kilka tradycyjnych sycylijskich składników - takich jak mąka, cytrusy, pomidory, karczochy, bakłażany, fenkuły, cukinie, szparagi czy orzechy - tworzy lokalną kuchnię. Bezpretensjonalną, smaczną, zdominowaną przez warzywa, przede wszystkim jednak naznaczoną rozkoszną nutą hedonizmu.

Gnocchi z pistacjami, nadziewane karczochy, linguine z pesto orzechowo-cytrynowym, bruschetta z dzikimi szparagami, tarta czekoladowa z chili? Buon appetito!


Burzliwa historia sprawiła, że Sycylia to fascynujący kulinarnie wszechświat. Włoski i niewłoski jedocześnie. Główne role grają tu słodko-kwaśne cytryny, pękate bakłażany, kolczaste karczochy i pełna smaku oliwa. Zmierzcie się z nimi w kuchni, korzystając ze wskazówek Franceski - a gwarantuję, że będziecie szczęśliwi.
Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i autor książek, ekspert w zakresie kuchni śródziemnomorskiej


Ciao! Kiedy otwieram tę książkę, wracają moje własne wspomnienia z sycylijskiego Cefalu i smak niezapomnianej parmigiany. Tym samym otrzymuję aromatyczną odpowiedź na pytanie, czy sycylijska kuchnia może być wegetariańska. Autorka skutecznie inspiruje do częstszego sięgania po warzywa.
Zofia Cudny, autorka bloga makecookingeasier.pl

Produkt wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024

S
Szczegóły
Dział: Książki
Promocje: wysyłka 24h
Kategoria: Kulinaria,  Książki kucharskie,  Kuchnia włoska,  Potrawy wegetariańskie
Wydawnictwo: Buchmann
Wydawnictwo - adres:
wyd.literat@lit.com.pl , PL
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Rok publikacji: 2023
Wymiary: 190x235
Liczba stron: 160
ISBN: 9788383185811
Wprowadzono: 11.05.2023

RECENZJE - książki - Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca - PRACA ZBIOROWA

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4/5 ( 1 ocena )
  • 5
    0
  • 4
    1
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

Bookendorfina

ilość recenzji:1545

14-08-2023 08:49

?W zalanej słońcem kuchni mojego domu rodzinnego na Sycylii bez przerwy zagniatano ciasto.?

Warto sięgnąć po książkę, aby odbyć słoneczną i smakowitą podróż po Sycylii, poznać tradycyjne przepisy, zdobyć receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, a przed wszystkim przywołać i utrwalić skojarzenia zapachów zaprezentowanych dań. Francesca Maugeri Holmström dzieli się z czytelnikami niezwykłą magią przygotowywania wegetariańskich i wegańskich potraw, pasją wydobywania tego, co najlepsze, z mąki, cytrusów, pomidorów, karczochów, bakłażanów, fenkułów, cukinii, kapusty, brokułów, kalafiorów, szparagów, orzechów i migdałów. Oferuje proste, ale satysfakcjonujące smakowo efekty sztuki sycylijskiego gotowania. Przybliża nie tylko kuchnię największej na Morzu Śródziemnym wyspy, ale również nawiązuje do wspomnień z dzieciństwa i młodości na niej spędzonych, zwraca uwagę na szczegóły charakteryzujące krajobraz i klimat. Daje rzut oka na znaczenie Sycylii na mapie, bogatą historię, miłość do dobrego jedzenia, niespieszną celebrację codzienności i rozwijania społecznych relacji.

Warzywne dania prezentuje się w polskiej i włoskiej nazwie. Podaje przejrzystą receptę na składniki, tylko konieczne do uzyskania pełnego smaku i aromatu, bez zbędnych udziwnień i pozorowanego bogactwa. Utwierdza w przekonaniu, że sycylijskie dania wymagają niewielu składników, ale za to doskonałej jakości, oraz miłości do ich przygotowywania, niemal stylu na życie, rodzinnych spotkań przy stole, przyjaznych więzi przy jedzeniu. Określa, ile osób obejmuje przepis, jednak brakuje wartości kalorii. Z wielką przyjemnością odbywam wegetariańską podróż po Sycylii naznaczonej pomrukami Etny, wracam wspomnieniami do sycylijskich wakacji, tym bardziej, że publikację wzbogacają liczne klimatyczne zdjęcia potraw, krajobrazu, miejsc, osób i elementów przeszłości. Przydatny okazuje się słowniczek kuchni włoskiej i rejestr przepisów. Moje uznanie zdobyły szczególnie kotleciki grzybowe, tarta cytrynowa, klopsiki z chleba, gulasz warzywny, brokuły duszone w białym winie i ciasto pistacjowe, a przecież jeszcze wszystkiego nie poznałam. Przepisy są na tyle elastyczne, łatwe i niewymyślne, że miłośnicy mięsa mogą do nich dobrać odpowiedni jego rodzaj i cieszyć się nową wersją sycylijskich potraw.

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?