?W zalanej słońcem kuchni mojego domu rodzinnego na Sycylii bez przerwy zagniatano ciasto.?
Warto sięgnąć po książkę, aby odbyć słoneczną i smakowitą podróż po Sycylii, poznać tradycyjne przepisy, zdobyć receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, a przed wszystkim przywołać i utrwalić skojarzenia zapachów zaprezentowanych dań. Francesca Maugeri Holmström dzieli się z czytelnikami niezwykłą magią przygotowywania wegetariańskich i wegańskich potraw, pasją wydobywania tego, co najlepsze, z mąki, cytrusów, pomidorów, karczochów, bakłażanów, fenkułów, cukinii, kapusty, brokułów, kalafiorów, szparagów, orzechów i migdałów. Oferuje proste, ale satysfakcjonujące smakowo efekty sztuki sycylijskiego gotowania. Przybliża nie tylko kuchnię największej na Morzu Śródziemnym wyspy, ale również nawiązuje do wspomnień z dzieciństwa i młodości na niej spędzonych, zwraca uwagę na szczegóły charakteryzujące krajobraz i klimat. Daje rzut oka na znaczenie Sycylii na mapie, bogatą historię, miłość do dobrego jedzenia, niespieszną celebrację codzienności i rozwijania społecznych relacji.
Warzywne dania prezentuje się w polskiej i włoskiej nazwie. Podaje przejrzystą receptę na składniki, tylko konieczne do uzyskania pełnego smaku i aromatu, bez zbędnych udziwnień i pozorowanego bogactwa. Utwierdza w przekonaniu, że sycylijskie dania wymagają niewielu składników, ale za to doskonałej jakości, oraz miłości do ich przygotowywania, niemal stylu na życie, rodzinnych spotkań przy stole, przyjaznych więzi przy jedzeniu. Określa, ile osób obejmuje przepis, jednak brakuje wartości kalorii. Z wielką przyjemnością odbywam wegetariańską podróż po Sycylii naznaczonej pomrukami Etny, wracam wspomnieniami do sycylijskich wakacji, tym bardziej, że publikację wzbogacają liczne klimatyczne zdjęcia potraw, krajobrazu, miejsc, osób i elementów przeszłości. Przydatny okazuje się słowniczek kuchni włoskiej i rejestr przepisów. Moje uznanie zdobyły szczególnie kotleciki grzybowe, tarta cytrynowa, klopsiki z chleba, gulasz warzywny, brokuły duszone w białym winie i ciasto pistacjowe, a przecież jeszcze wszystkiego nie poznałam. Przepisy są na tyle elastyczne, łatwe i niewymyślne, że miłośnicy mięsa mogą do nich dobrać odpowiedni jego rodzaj i cieszyć się nową wersją sycylijskich potraw.
Opinia bierze udział w konkursie