- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.ania jedzenia. Ten wątek powinien towarzyszyć nam już na etapie robienia wspólnych zakupów. Przygotowanie przez dziecko listy potrzebnych składników będzie dobrą lekcją odpowiedzialności, a w samym sklepie, podczas zakupów, pomoże zrozumieć mechanizm ponoszenia konsekwencji podejmowanych decyzji. :) Pilnujmy, żeby trzymać się listy, a nie wrzucać do koszyka wszystko, co wpadnie nam w oko. Dzieci w kuchni uczą się również kreatywności. Oczywiście pod warunkiem, że im na to pozwolimy. Skończyły się płatki owsiane, których, mieliśmy użyć do ciasteczek? Zastanówmy się wspólnie, czym możemy je zastąpić! Kuchnia to też... MATEMATYKA! Jeśli na 10 gofrów potrzebujemy 4 jajka, to ile jajek oraz pozostałych składników musimy przygotować, żeby zrobić 5 gofrów? Gdy dzieci gotują (i sprzątają po gotowaniu), uczą się też uważności. W kuchni pośpiech nie jest dobrym doradcą. Przede wszystkim można łatwo pomylić się, obliczając proporcje, lub zrobić sobie krzywdę, a im większe nerwy będą towarzyszyć gotowaniu, tym większe prawdopodobieństwo, że zrobi się przy nim potworny bałagan, a samo danie okaże się niestrawne. Mieszanie, ugniatanie, krojenie, obieranie, a także patrzenie i Czy można sobie wyobrazić lepsze zajęcia SENSORYCZNE? To kolejny argument, by jednak dopuścić dzieci do tych czynności. Poza tym, nic nie smakuje tak dobrze, jak bułeczki zagniecione przez małe dziecięce rączki. Gotowanie z dziećmi to jednak przede wszystkim idealny pretekst do spędzenia razem wartościowego czasu, którego wszyscy mamy jak na Dlatego przy najbliższej okazji pozwólcie wybrać dziecku z tej książki przepis, który wpadnie mu w oko, przygotujcie listę, pójdźcie razem na zakupy i zaplanujcie na weekend rodzinny posiłek oraz wspólne sprzątanie po nim. Będzie fajnie, zobaczycie. A za jakiś czas może wasz syn lub córka zaskoczy was zupełnie samodzielnie przygotowanym daniem. Choćby to miały być najprostsze kanapki z serem na śniadanie. :) Trzymam kciuki! Monika . Bajgle z jajkiem i szparagami 2 PORCJE 2 świeże bajgle 2 jajka 1/2 łyżeczki masła klarowanego 10 szparagów 4 brunatne pieczarki 1/2 pomidora malinowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka serka mascarpone sól do smaku Jajka smażymy na maśle klarowanym na sadzone. Na koniec odrobinę solimy. Szparagi, po odcięciu lub oderwaniu zdrewniałych końcówek, kroimy na pół i pod pokrywką smażymy na patelni, na oliwie, przez 10 minut. Zdejmujemy szparagi z patelni i nie myjąc jej, dusimy na niej pod pokrywką pokrojone w grube plastry pieczarki. Po około 5 minutach dolewamy sos sojowy, dodajemy mascarpone, mieszamy i zdejmujemy z gazu. Pomidora kroimy w małą kostkę. Bajgle kroimy na pół i układamy na nich duszone pieczarki, szparagi a na koniec po jednym usmażonym jajku i odrobinie pomidora. Solimy do smaku. . Cukinia z komosą i masłem orzechowym 2 PORCJE 1/2 cukinii 100 g komosy ryżowej 1,5 szklanki wody 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki serka mascarpone 1 łyżka sosu sojowego sól do smaku Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do garnka wlewamy wodę, dorzucamy startą cukinię, komosę ryżową i odrobinę soli. Gotujemy przez około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat i sos sojowy. Zdejmujemy z gazu, dokładamy kolejne składniki: mascarpone oraz masło orzechowe, a i całość dokładnie mieszamy. Może ten przepis wygląda jak pomysł na szybki obiad (i faktycznie obiadem też może być), ale to idealne, jednogarnkowe śniadanie. Pod warunkiem, że lubicie śniadania na słono. Ja uwielbiam. Przygotowuje się je dosłownie w kwadrans, a ,,daje kopa" na długie godziny. Komosa dostarcza wapnia, a masło orzechowe to zdrowy tłuszcz oraz doskonałe źródło energii, która przyda się w ciągu długiego dnia zarówno dzieciakom, jak i rodzicom. . Frittata warzywna z tofu 4 PORCJE 6 jajek 50 g tofu 1 duża czerwona papryka 1 duża biała cebula 1 ugotowany duży ziemniak 100 g ugotowanej, zielonej fasolki szparagowej 1 mały pęczek dymki 1 łyżka jasnego miso 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła Jajka miksujemy z tofu, solą i miso na jednolitą masę. Paprykę kroimy w cienkie plasterki, cebulę w talarki, ziemniaka w małą kostkę, a fasolkę na małe kawałki. Masę jajeczną mieszamy z pokrojonymi warzywami. Na rozgrzaną, żeliwną patelnię (taką, którą możemy później włożyć do piekarnika), na masło z oliwą wylewamy masę z jajek i warzyw. Smażymy na małym ogniu prez około 5 minut, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C (góra/dół, termoobieg). Zapiekamy przez około 15 minut, aż frittata przyrumieni się od góry. Gotową frittatę posypujemy poszatkowaną dymką. Zapraszamy do zakupu pełnej wersji książki
książka
Wydawnictwo Zwierciadło |
Data wydania 2021 |
Oprawa miękka |
Liczba stron 224 |
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Kategoria: | Kulinaria, Książki kucharskie |
Wydawnictwo: | Zwierciadło |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Rok publikacji: | 2021 |
Wymiary: | 165x220 |
Liczba stron: | 224 |
ISBN: | 9788381322300 |
Wprowadzono: | 12.04.2021 |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.