- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.do powstania problemu. Przekształcanie glikogenu w kwasy tłuszczowe (G - glukoza, KT - kwasy tłuszczowe) Wysoki poziom insuliny pobudza wątrobę do przyswajania i magazynowania większej ilości glukozy (węglowodanów) z krwi, najpierw w postaci glikogenu, a później kwasów tłuszczowych. Jednak wątroba może pomieścić ograniczoną ilość kwasów tłuszczowych. Z tego powodu łączy trzy kwasy tłuszczowe z gliceryną, tworząc trójglicerydy, które może za pośrednictwem krwi łatwo dostarczać do tkanki tłuszczowej. Wysoki poziom trójglicerydów w wynikach badań laboratoryjnych świadczy o niezdrowej diecie z powodu spożywania zbyt dużej ilości węglowodanów. Jeżeli transport z wątroby do tkanki tłuszczowej zostanie zakłócony, rozwija się stłuszczenie wątroby. W następstwie wątroba zaczyna przyswajać coraz mniej glukozy i zaczyna ją magazynować w postaci glikogenu. Aby chronić samą siebie, wątroba zmniejsza swoją wrażliwość na insulinę, co prowadzi do wzrostu poziomu cukru we krwi, a tym samym poziomu insuliny. W medycynie proces ten znany jest również jako insulinooporność i oznacza początkowe stadium cukrzycy wieku dojrzałego. Stłuszczenie wątroby W badaniach laboratoryjnych insulinooporność manifestuje się w wysokim stężeniu trójglicerydów (tłuszczów we krwi), niskim poziomie cholesterolu HDL oraz występującym często podwyższonym poziomie kwasu moczowego będącym wynikiem przemiany białka w glukozę (glukoneogeneza). W przypadku nasilania się tego zaburzenia metabolizmu wzrasta długoterminowa tendencja poziomu cukru we krwi (HbA1c). Z pierwotnej insulinooporności rozwijają się najpierw cukrzycowe zmiany metaboliczne, a następnie cukrzyca typu 2. Ta forma choroby znana jest również jako zespół metaboliczny. Wyniki laboratoryjne Wpływ insuliny na metabolizm komórkowy Na poziomie metabolizmu komórkowego wzrost poziomu insuliny z powodu utrzymującej się nadmiernej podaży węglowodanów prowadzi do obniżenia poziomu hormonu wzrostu (STH). Ma to bezpośredni wpływ na wewnętrzną wyściółkę naczyń krwionośnych i limfatycznych (śródbłonek). Niski poziom hormonów wzrostu powoduje uszkodzenia wewnętrznej ściany naczyń, którą uszczelniają komórki układu odpornościowego, zwane również ,,komórkami piankowatymi". Możemy je sobie wyobrazić jako rodzaj plastra opatrunkowego. Im częściej dochodzi do uszkodzenia wewnętrznej ściany naczyń, tym bardziej ten ,,plaster", zwany także blaszkami miażdżycowymi, przykleja się do ściany naczyń. Złogi te stanowią przyczynę miażdżycy i w połączeniu z zakwaszeniem tkanek prowadzą do zawału serca i udaru mózgu. Wczesną oznaką zaburzeń przemiany węglowodanów jest wysokie ciśnienie krwi (nadciśnienie). Dochodzi do niego, gdy nerki stają się insulinooporne, a naczynia krwionośne zawężają się z powodu braku tlenu. Cukrzyca typu 2 jest najbardziej znaną chorobą związaną z insuliną. Ale również stłuszczona wątroba, zaburzenia seksualne, nadwaga, zwyrodnienie plamki żółtej i nowotwory zaliczane są do katabolicznych zaburzeń metabolicznych, które ściśle łączą się z tematem odżywiania. Tłuszcze - ważny dostawca energii i składnik odżywczy Białko - syci i dba o naszą formę Elektrolity Witaminy Na czym polega zdrowe odżywianie? Jesteśmy różni i różnie się odżywiamy Wpływ genów na metabolizm Tryb życia i sposób odżywiania na przestrzeni ewolucji Grupa krwi jako cecha genetyczna Sześć grup krwi i ich wpływ na metabolizm Typy przemiany materii 18 genetycznych typów metabolizmu Nowatorskie podejście do żywności Substancje antyodżywcze - naturalna broń roślin Żywność z perspektywy metabolizmu Wcześniejszy i obecny stan wiedzy o zbożach Pij mleko, bę wielki? Ziemniaki, pomidory i pozostałe rośliny zza oceanu Dodatki do żywności Co w takim razie jeść, żeby sobie nie szkodzić? Konsekwencje spożywania żywności nieznanej dla metabolizmu Zaburzenia bariery jelitowej i nieszczelne jelita Przewlekłe lekkie stany zapalne podłożem licznych chorób Reakcje na środki spożywcze - przyczyny po stronie metabolizmu Droga do zdrowego metabolizmu Analiza witalności i metabolizmu Przykład Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj Permanentny stres - gdy naturalna reakcja organizmu staje się problemem Brak ruchu Zaburzenia metaboliczne wywołane czynnikami środowiskowymi Substancje gorzkie Podsumowanie Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
książka
Wydawnictwo Vital |
Oprawa miękka |
Liczba stron 160 |
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Promocje: | wysyłka 24h |
Kategoria: | Poradniki, Zdrowie, Zdrowe odżywianie |
Wydawnictwo: | Vital |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Wymiary: | 145x205 |
Liczba stron: | 160 |
ISBN: | 9788381684682 |
Wprowadzono: | 07.05.2020 |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.