SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Zioła. Nowa encyklopedia (twarda)

Właściwości i zastosowanie w odżywianiu, leczeniu i kosmetyce

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Jedność
Data wydania 2018
Oprawa twarda
Liczba stron 384
  • Wysyłamy w 24h - 48h
  • DPD za 5,99

Opis produktu:

Książka stanowi nieocenione źródło wiedzy. Zawiera informacje o 170 roślinach popularnych w całej Europie, cenne wskazówki dotyczące sposobu i optymalnego okresu zbioru ziół oraz najlepszego wykorzystania ich właściwości leczniczych. Dodatkowo obszerna, obejmująca ponad 100 haseł część poświęcona najczęstszym dolegliwościom, a w każdej z nich przyporządkowano odpowiednie receptury na maceraty czy napary. Poza tym zamieszczono 120 przepisów kulinarnych pozwalających w pełni docenić zalety aromatycznych przypraw ziołowych. Ta część to prawdziwa książka kucharska, dzięki której można szybko przygotować tarty, zupy, makarony, ziołowe omlety i sałatki, a także desery, konfitury, galaretki, dżemy, syropy, likiery.

Ta encyklopedia to coś więcej niż teoretyczne informacje o roślinach - są w niej także ciekawostki o wykorzystywaniu ziół w leczeniu, kosmetykach i gastronomii. To prawdziwa gratka nie tylko dla miłośników zdrowego stylu życia, naturalnych metod leczenia i pysznych potraw z ziołowym aromatem. To także praktyczny poradnik medycyny naturalnej, z którego można się dowiedzieć, jak łagodzić częste problemy zdrowotne, przy których nie trzeba sięgać po leki syntetyczne.

Książka zawiera także wskazówki, jak samodzielnie uprawiać zioła i jak zbierać rośliny dziko rosnące.



Odbiorcy

- miłośnicy zdrowego stylu życia, naturalnych metod leczenia i pysznych potraw z ziołowym aromatem

- osoby, które interesują się ziołami i chcą poszerzyć swoją wiedzę



Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę

- ciekawostki o wykorzystywaniu ziół w leczeniu, kosmetykach i gastronomii

- to praktyczny poradnik medycyny naturalnej, z którego można się dowiedzieć, jak łagodzić częste problemy zdrowotne, przy których nie trzeba sięgać po leki syntetyczne

- jedna z części to prawdziwa książka kucharska, z którą szybko przygotujesz tarty, zupy, makarony, ziołowe omlety i sałatki, a także desery, konfitury, galaretki, dżemy, syropy, likiery
S
Szczegóły
Dział: Książki
Kategoria: Nauki przyrodnicze,  Rośliny,  książki o roślinach,  Poradniki,  Uroda,  Kosmetyki naturalne,  Zdrowie,  Ziołolecznictwo i medycyna naturalna
Wydawnictwo: Jedność
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Rok publikacji: 2018
Wymiary: 175x245
Liczba stron: 384
ISBN: 9788376606835
Wprowadzono: 18.01.2019

RECENZJE - książki - Zioła. Nowa encyklopedia, Właściwości i zastosowanie w odżywianiu, leczeniu i kosmetyce - Mancini Paola, Polettini Barbara

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.8/5 ( 10 ocen )
  • 5
    8
  • 4
    2
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

emik84

ilość recenzji:415

brak oceny 31-01-2019 16:50

Na kartach tego poradnika znajdziemy wykaz niemal 200 gatunków roślin leczniczych rosnących dziko na terenie naszego kraju bądź uprawianych w całej Europie. Po kilku słowach wstępu odnoszących się do zalet stosowania ziół, ich pozyskiwania i przechowywania, zaprezentowano bardziej szczegółowo każdą roślinę. W opisach tych znajdziemy powszechnie stosowaną polską nazwę zioła oraz jej łaciński odpowiednik. Przeczytamy o tym jak wygląda dany gatunek, gdzie rośnie, jakie cenne substancje zawiera czyli na co oddziałuje i jak się go stosuje. Oczywiście w tym miejscu przeczytamy też kiedy, jak i co właściwie z danej rośliny zbierać, poznamy też np. kilka ciekawostek historycznych odnoszących się do omawianego gatunku lub ostrzeżenia o których musimy pamiętać stosując niektóre z roślin. Przyjrzymy się również roślinie na sporej kolorowej fotografii. Takie zestawienie w połączeniu z precyzyjną charakterystyką umożliwia samodzielne zidentyfikowanie danego gatunku nawet mniej doświadczonym osobom, pozyskanie zioła oraz jego odpowiednie przetworzenie w warunkach domowych.

W dalszej części encyklopedii jest na odwrót tzn. podane są choroby/dolegliwości i poznajemy tajemnicę przygotowania, podawania i dawkowania odpowiedniego specyfiku (głównie są to napary, odwary, nalewki, herbaty i maceraty). Wszystko oczywiście w zależności od gatunku. Jeszcze dalej, w części pt. Z ksiąg klasztornych. Zapiski mnichów znajdziemy kolejne zestawienie ziół. Tym razem tuż pod nazwą rośliny od razu znajdują się jej właściwości lecznicze oraz sposoby przygotowania czyli przepisy mnichów na nalewki, odwary, napary, okłady, proszki, kąpiele czy oleje. Następnie zaprezentowano kilkanaście roślin zielnych rosnących dziko, a w ostatniej części przepisy na zupy, risotta, sałatki, desery i inne potrawy z wykorzystaniem ziół. Dowiadujemy się też o tym, które zioła warto uprawiać i stosować w kuchni choćby z tego powodu, że są wyjątkowo aromatyczne i mają ogromny wpływ na smak potraw.

Szata graficzna tej obszernej encyklopedii, łącznie z okładką, wypada przepięknie. W środku lektura trochę przypomina starannie prowadzony zeszyt z własnymi notatkami na temat ziół. Są grube szyte kartki i wstążka jako zakładka. Wszystkie wiadomości są sprytnie poukładane, przejrzyste a wykaz ziół przedstawiono w kolejności alfabetycznej co niewątpliwie ułatwia ich odnajdywanie, dlatego też całość jest przystępna i zachęca do zgłębiania tematu. Jeśli chodzi o okładkę to jest po prostu nieziemska. Bez wątpienia książka znajdzie swych entuzjastów. Wydanie jest naprawdę fajne, a informacje jakie w nim znalazłam w pełni satysfakcjonujące. Lekturę przeczytałam naprawdę z wielką przyjemnością i z pewnością jeszcze nie raz do niej powrócę, szczególnie latem kiedy to sezon dla zielarzy jest najintensywniejszy.

Zioła mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, leczą mnóstwo dolegliwości i te zebrane własnoręcznie nic nie kosztują. Są przy tym naturalne więc nie szkodzą naszemu organizmowi tak jak farmaceutyki dostępne w aptekach. Mają też szerokie zastosowanie w kosmetyce oraz kuchni. Myślę więc, że warto jest korzystać z darów natury, która ma nam tak wiele do zaoferowania. Zdecydowanie warto zaopatrzyć swoją biblioteczkę o tę właśnie lekturę do czego gorąco zachęcam ;)

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?