Na kartach tego poradnika znajdziemy wykaz niemal 200 gatunków roślin leczniczych rosnących dziko na terenie naszego kraju bądź uprawianych w całej Europie. Po kilku słowach wstępu odnoszących się do zalet stosowania ziół, ich pozyskiwania i przechowywania, zaprezentowano bardziej szczegółowo każdą roślinę. W opisach tych znajdziemy powszechnie stosowaną polską nazwę zioła oraz jej łaciński odpowiednik. Przeczytamy o tym jak wygląda dany gatunek, gdzie rośnie, jakie cenne substancje zawiera czyli na co oddziałuje i jak się go stosuje. Oczywiście w tym miejscu przeczytamy też kiedy, jak i co właściwie z danej rośliny zbierać, poznamy też np. kilka ciekawostek historycznych odnoszących się do omawianego gatunku lub ostrzeżenia o których musimy pamiętać stosując niektóre z roślin. Przyjrzymy się również roślinie na sporej kolorowej fotografii. Takie zestawienie w połączeniu z precyzyjną charakterystyką umożliwia samodzielne zidentyfikowanie danego gatunku nawet mniej doświadczonym osobom, pozyskanie zioła oraz jego odpowiednie przetworzenie w warunkach domowych.
W dalszej części encyklopedii jest na odwrót tzn. podane są choroby/dolegliwości i poznajemy tajemnicę przygotowania, podawania i dawkowania odpowiedniego specyfiku (głównie są to napary, odwary, nalewki, herbaty i maceraty). Wszystko oczywiście w zależności od gatunku. Jeszcze dalej, w części pt. Z ksiąg klasztornych. Zapiski mnichów znajdziemy kolejne zestawienie ziół. Tym razem tuż pod nazwą rośliny od razu znajdują się jej właściwości lecznicze oraz sposoby przygotowania czyli przepisy mnichów na nalewki, odwary, napary, okłady, proszki, kąpiele czy oleje. Następnie zaprezentowano kilkanaście roślin zielnych rosnących dziko, a w ostatniej części przepisy na zupy, risotta, sałatki, desery i inne potrawy z wykorzystaniem ziół. Dowiadujemy się też o tym, które zioła warto uprawiać i stosować w kuchni choćby z tego powodu, że są wyjątkowo aromatyczne i mają ogromny wpływ na smak potraw.
Szata graficzna tej obszernej encyklopedii, łącznie z okładką, wypada przepięknie. W środku lektura trochę przypomina starannie prowadzony zeszyt z własnymi notatkami na temat ziół. Są grube szyte kartki i wstążka jako zakładka. Wszystkie wiadomości są sprytnie poukładane, przejrzyste a wykaz ziół przedstawiono w kolejności alfabetycznej co niewątpliwie ułatwia ich odnajdywanie, dlatego też całość jest przystępna i zachęca do zgłębiania tematu. Jeśli chodzi o okładkę to jest po prostu nieziemska. Bez wątpienia książka znajdzie swych entuzjastów. Wydanie jest naprawdę fajne, a informacje jakie w nim znalazłam w pełni satysfakcjonujące. Lekturę przeczytałam naprawdę z wielką przyjemnością i z pewnością jeszcze nie raz do niej powrócę, szczególnie latem kiedy to sezon dla zielarzy jest najintensywniejszy.
Zioła mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, leczą mnóstwo dolegliwości i te zebrane własnoręcznie nic nie kosztują. Są przy tym naturalne więc nie szkodzą naszemu organizmowi tak jak farmaceutyki dostępne w aptekach. Mają też szerokie zastosowanie w kosmetyce oraz kuchni. Myślę więc, że warto jest korzystać z darów natury, która ma nam tak wiele do zaoferowania. Zdecydowanie warto zaopatrzyć swoją biblioteczkę o tę właśnie lekturę do czego gorąco zachęcam ;)
Opinia bierze udział w konkursie