Opis produktu:
Gdy Jonathanowi Safranowi Foerowi urodził się syn, chciał się dowiedzieć, jak powinien go karmić i czym naprawdę jest mięso. Skąd pochodzi? Jak się je produkuje? Jak traktowane są zwierzęta i czy to ważne? Jak zjadanie zwierząt wpływa na gospodarkę, społeczeństwo i środowisko? Wyniki tego śledztwa sprawiły, że stanął twarzą w twarz z rzeczywistością, której jako obywatel nie mógł zignorować, a jako pisarz nie mógł przemilczeć.
`Jeśli znajdą się osoby, których nie przekona sugestywny sposób, w jaki Foer opisuje okropieństwa przemysłowej hodowli zwierząt i oskarża odpowiedzialnych za nią ludzi, to znaczy, że są nieczułe albo głuche na głos rozsądku. Albo i jedno, i drugie.`
J. M. Coetzee
`Dzięki tej książce zostałam wegańską aktywistką.`
Natalie Portman
`Najlepsi dziennikarze (Michael Pollan, Eric Schlosser) i aktywiści praw zwierząt (Peter Singer, Temple Grandin) - a także Jezus, Gandhi, Pitagoras, Arystoteles, John Locke i Immanuel Kant - zmagali się z pytaniem o to, czy zabijanie zwierząt na mięso jest etyczne. Dzięki tej niezwykle dociekliwej książce Foer dołącza do nich. [...] Zjadanie zwierząt jednak nie nawołuje do przejścia na wegetarianizm. Ta książka to apel o świadomość i odpowiedzialność.`
Susan Salter Reynolds, Los Angeles Times
``Zjadanie zwierząt` jest wyjątkowe, ponieważ wegetarianin Foer pozwala farmerom i aktywistom mówić we własnym imieniu. Do zjadaczy mięsa odnosi się z dużą empatią, a jego poczucie humoru słodzi gorzką rzeczywistość.`
The Ophra Magazine
`Zjadanie zwierząt to porządna dziennikarska robota z literackim nerwem.`
Jessica Roy, Salon
`Foer przekonuje, że ludzi określają ich wyrzeczenia. Wegetarianizm wymaga rezygnacji z przyjemności prawdziwych i niezastępowalnych niczym innym. Autor ma na tyle dużo odwagi, że nie wstydzi się wymagać tego poświęcenia od swoich czytelników.`
Elizabeth Kolbert, The New Yorker
`To, że za każdym razem, gdy jem befsztyk, zastanawiam się nad tym, czy nie jestem hipokrytą, to wielki sukces autora. W książce pisze: `Musimy odnaleźć miejsce na mięso w debacie publicznej, tak samo jak znaleźliśmy je na naszych talerzach`. Po lekturze tej książki, trudno się z nim nie zgodzić.`
Geoff Nicholson, San Francisco Chronicle
Jonathan Safran Foer (1977) - jeden z najciekawszych współczesnych pisarzy amerykańskich, autor kilku bestsellerów. Na podstawie jego powieści `Wszystko jest iluminacją` (2008) film nakręcił Liev Schreiber. W 2011 roku zekranizowano jego kolejną książkę `Strasznie głośno, niesamowicie blisko`.
Tytuł oryginalny: Eating Animals
Przekład: Dominika Dymińska