SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja
  • Nowość
    image-nowość

książka

Wydawnictwo Medyk
Oprawa miękka
Liczba stron 132
  • Wysyłamy w 24h - 48h

Opis produktu:

Książka "Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian" powstała na podstawie prastarych, sprawdzonych reguł stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMCH). Przystępnie przedstawia zasady utrzymujące równowagę wewnątrzustrojową w organizmie (homeostazę), co zapewnia nam zdrowie.

Publikacja zawiera część teoretyczną ? krótki przegląd reguł i praw medycyny chińskiej oraz praktyczną ? przepisy kulinarne smacznych, typowo polskich potraw zrównoważonych pięcioma smakami. Teoria Pięciu Przemian jest uniwersalna, ponadczasowa i ukazuje nam wszystkie procesy zachodzące cyklicznie w przyrodzie i w żywym organizmie. Zgodnie z tradycyjną medycyną chińską (TMCH):

? Ogień to smak gorzki, kolor czerwony, pora roku lato, narządy: serce i jelito cienkie;

? Ziemia to smak słodki, kolor żółty, pora roku późne lato, narządy: żołądek, śledziona i trzustka;

? Metal to smak ostry, kolor biały, pora roku jesień, narządy: płuca i jelito grube;

? Woda to smak słony, kolor czarny, pora roku zima, narządy: nerki i pęcherz moczowy;

? Drzewo to smak kwaśny, kolor zielony, pora roku wiosna, narządy: wątroba i pęcherzyk żółciowy.

W książce zwięźle zostały omówione funkcje fizjologiczne narządów wewnętrznych według reguł tradycyjnej medycyny chińskiej, ich różnorodne związki i zależności oraz wpływ natury pożywienia na ich pracę. Jest to zatem poradnik o prawidłowym żywieniu z wykorzystaniem wiedzy i mądrości zawartej w otaczającym nas świecie. Autor sądzi, że wiedza i osiągnięcia współczesnej medycyny oraz farmacji powinny służyć profilaktyce, której częścią jest zdrowe żywienie człowieka, w zgodzie z prawami natury promowanymi przez ekologię. Ludzi zdrowych i szczęśliwych cechują: empatia, otwartość, pogoda ducha, tolerancja i radość życia. Przewodnią rolą tej książki jest pomaganie im stać się takimi.


S
Szczegóły
Dział: Książki
Promocje: nowości
Wydawnictwo: Medyk
Oprawa: miękka
Wymiary: 0x0
Liczba stron: 132
ISBN: 9788366866737
Wprowadzono: 03.10.2024

Marcin Rabka - przeczytaj też

Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Patriota Autobiografia (twarda) Książka 53,53 zł
Dodaj do koszyka
Cienie dawnych grzechów Książka 30,19 zł
Dodaj do koszyka
CzaroMarownik 2025 Książka 29,70 zł
Dodaj do koszyka
Nigdy się nie poddam Książka 31,44 zł
Dodaj do koszyka

RECENZJE - książki - Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian - Marcin Rabka

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

0/5 ( brak ocen )
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję: