- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.50 pomysłów ciasta i desery z owocami PLUS owocowe drinki i koktajle Beata Grątkowska (C) Copyright by Beata Grątkowska Przepisy i stylizacja Beata Grątkowska Zdjęcia Igor Grątkowski Copyright by Beata Grątkowska ISBN 978-83-7859-193-1 Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie części lub całości bez zgody wydawcy zabronione Wydanie I 2013 Konwersja do epub A3M Agencja Internetowa Wstęp CIASTA Sernik z gruszkami i nektarynkami Tarta z jabłkami Czekoladowe serca z musem Biszkopt z pianką malinową Serowy placek z agrestem Tarta z kremem cytrynowym i owocami Pavlova Placek czekoladowy z konfiturą Sernik na zimno z czereśniami Tort szwarcwaldzki Tarta czekoladowa Rolada bazyliowa z truskawkami Sernik z truskawkami Babeczki z truskawkami Drożdżowe z owocami Torcik z wiśniami Tarta cytrynowa z jeżynami Tort z galaretką i musem czekoladowym Lekka rolada jagodowa Tort z pianką i owocami Tarta tatin z gruszkami Sernik na zimno z brzoskwiniami Biskwity z owocami Muffiny z jabłkami Malinowe serce Charlotte z truskawkami DESERY Lody sorbetowe Deser sezamowy z truskawkami Granita Creme brulle z borówkami Gruszki w czerwonym winie Czereśnie w cieście Clafoutis z porzeczkami Panna cotta owocowa Wiśnie pod kruszonką Mus czekoladowy z granatem Deser z biszkoptami i mascarpone Mrożona terrina owocowa Mus jagodowy Jeżyny w cieście Lody wiśniowe Pieczone figi Sałatka z pikantnym dresingiem Truskawki zapiekane Krem waniliowy z owocami Arbuzowy cooler Pianka z jabłkami Pieczony krem jagodowy Triffle z jeżynami Panna cotta z galaretką NAPOJE Koktajl wiśniowy Jeżynowy smoothie Koktajl tropikalny Koktajl na śniadanie Borówkowy shake Koktajl oczyszczający Melonowy smoothie Jabłkowy smoothie Koktajl ,,malibu" Różowa lemoniada Truskawkowa daiquiri Caipirissima Lemoniada dla dorosłych Kiwi tequila Sangria z brzoskwiniami Grzane wino z jabłkami Przydatne przeliczniki Wstęp Ciasta i desery to zwieńczenie dobrego posiłku, a dla miłośników słodkości to czasem posiłek sam w sobie. W czasach konserwantów, sztucznych barwników, przemysłowych ciast oraz deserów z kilkumiesięczną datą przydatności, warto samodzielnie coś upiec i ugotować. W książce znajdziecie przepisy na ciasta i desery, niektóre niestety kaloryczne, ale tak dla rozgrzeszenia - wszystkie z owocami. Szczególnie polecam to, co ucieszy i dzieci, i dorosłych - lody wiśniowe, czekoladowy mus oraz sernik na zimno z czereśniami. Owoce zmieniajcie na inne (te, które lubicie bardziej), świeże z powodzeniem zastąpicie mrożonymi. Pamiętajcie, że niektóre (np. jabłka czy gruszki) szybko się utleniają i dobrze jest skropić je sokiem z cytryny, a jeszcze inne nie nadają się do galaret (świeży ananas). Dobrej zabawy! Beata CIASTA Sernik z gruszkami i nektarynkami Składniki na 10-12 porcji 100 gram herbatników 80 gram masła 500 gram mielonego twarogu 500 gram ricotty 150 gram drobnego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 2 łyżki soku z cytryny 2 dojrzałe gruszki 3 nektarynki Opakowanie galaretki gruszkowej Herbatniki pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem, wyłóż nimi tortownicę - mocno dociśnij ciastka do dna formy. Twaróg i ricottę przełóż do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj. Ciągle miksując wybijaj kolejno jajka, na końcu dodaj sok z cytryny. Umyte owoce pokrój na kawałki (zostaw połówkę gruszki i nektarynkę do dekoracji) i połącz z masą, przełóż na warstwę herbatników. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika, uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto przez 15 - 20 minut. Wystudź w formie. Galaretkę rozpuść w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Na serniku ułóż owoce, polej tężejącą galaretką, wstaw do lodówki na kilka godzin. Tarta z jabłkami Składniki na 8 porcji Ciasto: 225 gram masła 4 łyżki brązowego cukru 2 jajka 350 gram mąki Nadzienie: 1 kg jabłek Sok z jednej cytryny 150 gram brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki mąki 1/2 szklanki rodzynek 3 łyżki whisky (niekoniecznie) Przygotuj ciasto: miękkie masło utrzyj z cukrem, dodaj całe jajko i żółtko (białko zostaw), wsyp mąkę, dłońmi wyrób ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 40 minut. Jabłka umyj i obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na plasterki, ułóż na talerzach wyłożonych papierowymi ręcznikami, skrop sokiem z cytryny. Rodzynki sparz, przełóż do miski, dodaj whisky. Brązowy cukier wymieszaj z cynamonem i mąką. Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj jedną i wylep ciastem naczynie do tarty (o średnicy około 23 cm i wysokości rantu ok. 3-4 cm). Jabłka połącz z rodzynkami oraz mieszanką cukru, cynamonu i mąki. Przełóż jabłka na warstwę ciasta. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Rozwałkuj drugą część ciasta, przykryj nim jabłka, zlep ze spodnią warstwą ciasta, gęsto ponakłuwaj widelcem, żeby para mogła swobodnie uchodzić. Posmaruj rozkłóconym białkiem, piecz przez 40 minut. Rada: tartę podawaj na ciepło lub wystudzoną, dobrze będzie smakować z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Czekoladowe serca z musem Składniki na 4 porcje 200 gram mąki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 100 gram zimnego masła 2-3 łyżki zimnej wody Pół opakowania mrożonych wiśni lub malin (200 gram) 4-5 łyżek drobnego cukru 200 gram kremówki 2 łyżeczki żelatyny Mąkę wymieszaj z pudrem i kakao, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, połącz składniki ciasto aż uzyskasz ,,kruszonkę", dodaj zimną wodę, zagnieć gładkie ciasto, wylep nim dwie foremki w kształcie serca, schłódź przez 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, na spód ciasta połóż kawałek papieru do pieczenia, obciąż fasolą, piecz przez 20 minut, zdejmij fasolę i papier, piecz jeszcze 10 minut. Wystudź ciasto przed wyjęciem z formy. Przygotuj mus: maliny lekko rozmroź, zmiksuj z drobnym cukrem i kremówką. Żelatynę rozpuść w 1/5 szklanki gorącej wody, wystudź, połącz z masą malinową. Tężejący mus nałóż do serc. Wstaw do lodówki, przed podaniem oprósz tarty cukrem pudrem. Biszkopt z pianką malinową Składniki na 8 porcji 120 gram mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram cukru pudru 4 jajka Masło do formy Bułka tarta do formy 400 gram malin 6 łyżek cukru Galaretka malinowa 2 łyżeczki żelatyny 500 gram kremówki Oddziel białka od żółtek, białka ubij, żółtka utrzyj z cukrem pudrem i dodaj do piany z białek, wsyp oba rodzaje mąki razem z proszkiem. Formę natłuść i posyp tartą bułką. Przełóż ciast, piecz przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, wystudź. Z powrotem włóż do oczyszczonej formy. Maliny umyj, połowę z nich posyp cukrem, przełóż na sitko, żeby puściły sok, potem przetrzyj, żeby uzyskać jeszcze więcej soku. Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody, dodaj żelatynę i sok z malin, wymieszaj, wystudź. Ubij śmietankę i nie przerywając ubijania dodawaj porcjami tężejącą galaretkę owocową. Pozostałe maliny przełóż na ciasto, na wierzch wyłóż piankę malinową, schłódź w lodówce przez 4-5 godzin. DESERY Lody sorbetowe Składniki na 6 porcji 5-6 truskawek 8 dojrzałych moreli Szklanka wody 3-4 łyżki drobnego cukru Sok z połowy cytryny Truskawki umyj i pokrój na plastry. Morele sparz i obierz ze skórki, podziel na ćwiartki. Wodę zagotuj z cukrem, wystudź, połącz z sokiem z cytryny i zmiksuj z morelami. Plastry truskawek przyklej do ścianek plastikowych foremek do lodów, przelej do nich puree z moreli, włóż patyczki i zamrażaj przez 4-5 godzin. NAPOJE Koktajl wiśniowy Składniki na 2 porcje 1 banan 250 gram wiśni bez pestek 3 łyżki płynnego miodu Kilka kropli aromatu waniliowego 400 gram płynnego naturalnego jogurtu 50 ml mleka Banana obierz, podziel na kawałki i wrzuć do blendera razem z wiśniami, dodaj miód, esencję, jogurt i mleko, zmiksuj. Rada: taki koktajl jest znakomity na początek dnia. Można dodać do niego dwie łyżki otrębów owsianych lub błonnika. Możesz użyć wiśni mrożonych, wyjmij je wcześniej z zamrażalki. Wiśnie zastąp innymi owocami np. malinami albo truskawkami. Do koktajlu możesz dodać ulubiony sok (dobrze sprawdzi się pomarańczowy lub jabłkowy). Jeżynowy smoothie Składniki na 4 porcje 500 gram jeżyn 1banan 3-4 łyżki płynnego miodu Litr kefiru Szczypta cynamonu (opcjonalnie) Umyte jeżyny i kawałki banana zmiksuj z miodem i kefirem. Przed podaniem posyp cynamonem.
Szczegóły | |
Dział: | Ebooki pdf, epub, mobi, mp3 |
Kategoria: | kulinaria |
Wydawnictwo: | E-bookowo |
Rok publikacji: | 2013 |
Język: | polski |
Zabezpieczenia i kompatybilność produktu (szczegóły w dziale POMOC): | *Produkt jest zabezpieczony przed nielegalnym kopiowaniem (Znak wodny) |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.