- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.gofalowych konsekwencjach, bowiem przetrwała aż do roku 1918! Westybul pałacu Dioklecjana w Splicie W XIV w. podboje w Europie rozpoczęli Turcy. W XVI stuleciu opanowali część terytorium chorwackiego. Gdy w 1526 r. tron węgierski i chorwacki objęli Habsburgowie, pod ich rządami znalazły się tylko okolice Zagrzebia, gdyż reszta ziem po wschodniej stronie Adriatyku dostała się w ręce Turków. Z kolei Chorwacja dalmatyńska od XV do XVIII w. pozostawała pod panowaniem Wenecji. W początkach XIX w. w Chorwacji rozwinął się ruch odrodzenia narodowego. Po upadku Austro-Wegier, 1 grudnia 1918 r. powstało Królestwo Słoweńców, Chorwatów i Serbów (SHS), od 1929 r. - Królestwo Jugosławii. Josip Broz-Tito (pierwszy z prawej), maj 1944 r. 6 kwietniu 1941 r. Niemcy zaatakowały Jugosławię. Jednocześnie Hitler zgodził się na usankcjonowanie niepodległości Chorwacji. Powstało Niezależne Państwo Chorwackie. 29 listopada 1945 r. marszałek Tito stanął na czele Federacyjnej Ludowej Republiki Jugosławii, w skład której weszła także Chorwacja. Państwo rządzone przez Titę silną ręką zaczęło się rozpadać po jego śmierci w 1981 r. Na kryzys gospodarczy nałożyły się nacjonalistyczne dążenia Serbskiego Związku Komunistów do utworzenia Wielkiej Serbii. Sprzeciwiła się temu Chorwacka Wspólnota Demokratyczna (Hrvatska demokratska zajednica, HDZ). W 1990 r. HZD zdobyła większość w wyborach do parlamentu, a na prezydenta Chorwacji został wybrany Franjo Tudjmana. 25 maja 1991 r. Chorwacja i Słowenia ogłosiły niepodległość. Rząd w Belgradzie uznał to za bezprawie. W lipcu 1991 r. Jugosłowiańska Armia Ludowa, składająca się głównie z Serbów, rozpoczęła brutalną agresję na Chorwację. Był to początek krwawej wojny domowej w Jugosławii, która dla Chorwacji zakończyła się w 1995 r. Pierwsze lata nowego stulecia były dla Chorwatów raczej pomyślne. Kraj starał się o wejście do Unii Europejskiej. Rozpoczęcie rokowań akcesyjnych stało się możliwe po publikacji raportu Carli del Ponte, naczelnej prokurator Międzynarodowego Trybunału Karnego dla Byłej Jugosławii. 1 lipca 2013 r. Chorwacja stała się członkiem Unii Europejskiej. Chorwacja okiem smakosza Jak przystało na turystyczny raj, Chorwacja ma do zaoferowania nie tylko wspaniałe krajobrazy, cudowne plaże, piękne zabytki, ale też wyborne przysmaki - zarówno do jedzenia, jak i picia. A że kraj dzieli się na wiele odmiennych regionów, więc i tutejsza kuchnia nie jest bynajmniej jednorodna. Zupełnie co innego jada się w Slawoni, Dalmacji i na Istrii. W wielu lokalach można zjeść typowe dania kuchni chorwackiej. Porządny obiad powinien zacząć się od przystawek (predjedlo). Wśród nich są pršut (wędzona lub suszona szynka podawana na zimno), paški syr (ser owczy z wyspy Pag), gavrilocič salama (wędlina podobna do salami), masline (oliwki). Wszystkie powyższe produkty mogą zostać podane jako hladni pladanj (zimny talerz). Po przystawkach na stołach pojawia się zupa. Najbardziej znaną jest čorba (bulion z mięsa i warzyw). Inne to np. riblja juha (rybna), juha od jenjetine (z mięsa jagnięcego), juha od povrća (jarzynowa), juha od rajčice (pomidorowa), zagorska juha od krumpira (zagorska zupa ziemniaczana), juha od gljiva (grzybowa) czy svatovska juha (zupa podobna do barszczu, z warzywami i mięsem). Na Istrii podaje się minestrę (zupa jarzynowa z ryżem i serem). Na wybrzeżu i wyspach jada się sporo ryb, często z rusztu, i owoców morza. W kartach dań figurują takie ryby, jak zubetac (leszcz), šaran (karp), orada (złoty leszcz), brancin (okoń morski), tabinja (sola), škarpin (smok morski). Popularne dania z frutti di mare to šcampi (krewetki), crni risotto (risotto z mątwą), hobotnice (ośmiornice), lign
Szczegóły | |
Dział: | Ebooki pdf, epub, mobi, mp3 |
Promocje: | e-przewodniki |
Kategoria: | przewodniki |
Wydawnictwo: | Pascal |
Rok publikacji: | 2017 |
Język: | polski |
Zabezpieczenia i kompatybilność produktu (szczegóły w dziale POMOC): | *Produkt jest zabezpieczony przed nielegalnym kopiowaniem (Znak wodny) |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.