- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.kół tłuszczy narosło wiele mitów i nieporozumień. Czy zdajesz sobie sprawę, że stanowią one niezbędny element zbilansowanej diety? Zawierają wiele składników niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych. Następne zdanie może Cię bardzo zaskoczyć. Od tłuszczu nie zawsze się tyje. Ważna jest jego ilość, którą spożywamy. Często trudno ją kontrolować, ponieważ ludzki organizm wprost przepada za tłuszczem. Wyobraź sobie, ile musi się namęczyć, aby z odtłuszczonego produktu uzyskać składniki, które w drodze skomplikowanych przemian metabolicznych zmienią się w materiał zapasowy, gromadzący się na brzuchu i udach. W przypadku tłustego jedzenia wszystko jest podane jak na dłoni. Przetwarzanie składników dostarczanych z pożywieniem wymaga zużytkowania energii, a nasz organizm bardzo tego nie lubi. Całkowite strawienie porcji odtłuszczonej żywności pochłania od 20 do 25% uzyskiwanej z niej energii! Dlatego tak lubimy tłuste potrawy i łatwo ulegamy pokusie, aby jeść ich jak najwięcej. Któż potrafiłby się oprzeć przyrumienionej golonce, czekoladzie lub porcji lodów z bitą śmietaną, zwieńczonych wisienką? Na ich widok nasz organizm wysyła sygnał: ,,Jedz, jedz jak najwięcej!". Wartość kaloryczna grama tłuszczów jest dwa razy wyższa od takiej samej ilości węglowodanów lub białka. Nie ma rady - tu trzeba zachować umiar i rozsądek. Oprócz ograniczania ilości spożywanego tłuszczu musimy także zwracać uwagę na jego rodzaj. Nie ma on wprawdzie wpływu na naszą tuszę, ale jest bardzo istotny dla zdrowia, szczególnie kondycji układu sercowo-naczyniowego. Istnieją cztery typy tłuszczów: najzdrowsze, całkiem zdrowe, niezdrowe i wyjątkowo paskudne. Wszystko zależy od przeważających w nich kwasów tłuszczowych, które różnią się między sobą strukturą chemiczną. Te trzecie, zwane przez fachowców nasyconymi, są z reguły pochodzenia zwierzęcego i w temperaturze pokojowej mają postać stałą. Szczególne bogate w nie są masło, żółte sery i czerwone mięso. Należy także wystrzegać się oleju palmowego i z orzechów kokosowych. Choć wyrabia się je z roślin, zawierają wiele nasyconych kwasów tłuszczowych. Są przy tym bardzo tanie, więc powszechnie dodaje się je do ciastek i innych przegryzek. Spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych zwiększa ryzyko chorób serca, jako że są one wyjątkowo bogate w tak zwany ,,zły cholesterol", odkładający się w naczyniach krwionośnych i blokujący je. 10 lat temu pewien amerykański przemysłowiec przeżył zawał serca. Jak wielu wytrawnych biznesmenów nie cierpiał wszelkich niespodzianek, postanowił więc dowiedzieć się, co spowodowało chorobę. Kiedy odkrył, że wiele szanujących się firm spożywczych stosuje do wyrobu swoich produktów olej palmowy lub kokosowy, wykupił całą stronę w prestiżowym ,,Wall Street Journal" i zamieścił na niej ogłoszenie: ,,DZIEWIĘĆ PRODUKTÓW, KTÓRE ZABIJAJĄ AMERYKANÓW". Wystarczyły dwie doby, aby receptury ośmiu z nich uległy zmianie. Wniosek - uważnie studiujcie etykiety! Tłuszcze należące do kategorii ,,wyjątkowo paskudnych" stanowią dla naszego organizmu największe zagrożenie. Znajdują się one w olejach roślinnych, które zostały poddane obróbce cieplnej, aby zwiększyć ich gęstość. Naukowo nazywa się je uwodornionymi. Mają wszystkie najgorsze cechy tłuszczów nasyconych i bezwzględnie należy omijać je szerokim łukiem. Nie powinno stosować się ich w kuchni ani kupować ciast, płatków i przegryzek, przy których produkcji je wykorzystano. Zwracamy uwagę, czy na etykiecie produktu znajduje się napis ,,tłuszcze uwodornione" lub ,,częściowo uwodornione". Całkiem zdrowe tłuszcze, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe, są wolne od cholesterolu. Znajdują się one w większości olejów pochodzenia roślinnego, na przykład kukurydzianym i słonecznikowym. Najbardziej jednak polecaną grupą tłuszczów (,,najzdrowsze" - według naszej klasyfikacji) są tłuszcze jednonienasycone. W dużej ilości występują w oliwkach (a więc i w oliwie, ale tylko tłoczonej na zimno!), fistaszkach, orzechach włoskich i laskowych. Zawierają ,,dobry cholesterol", pomagający obniżać poziom ,,złego cholesterolu" i mają zbawienny wpływ na cały organizm (w rozdziale 9 znajdziesz więcej informacji na temat cholesterolu oraz jego wpływu na działanie układu sercowo-naczyniowego). Oliwa z oliwek, pochodząca z niektórych plantacji bywa bardzo droga, na szczęście w każdym supermarkecie można bez problemu kupić ją po umiarkowanej cenie. Stanowi niezastąpiony składnik słynnej diety śródziemnomorskiej, bogatej również w warzywa i owoce. To właśnie ze względu na specyficzne nawyki żywieniowe mieszkańcy południa Europy mają najniższy odsetek zapadalności na choroby serca, a otyłość nie jest wśród nich problemem. Na etykietach w
Szczegóły | |
Dział: | Ebooki pdf, epub, mobi, mp3 |
Kategoria: | poradniki, zdrowie, dietetyka |
Wydawnictwo: | Bis |
Rok publikacji: | 2020 |
Język: | polski |
Zabezpieczenia i kompatybilność produktu (szczegóły w dziale POMOC): | *Produkt jest zabezpieczony przed nielegalnym kopiowaniem (Znak wodny) |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.