- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.s i ryzyko załamania. Pamiętaj o etapach zmian, o ograniczonej sile woli, o sile przyzwyczajenia i istotności małych, ale codziennych kroków. Działaj łagodnie, ale wytrwale. Każdy posiłek jest możliwością treningu w celu wypracowania nowych, pożytecznych nawyków. GŁÓWNE ZASADY SYSTEMU ŻYWIENIA Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka. ZASADA 1. Puste przerwy Pusta przerwa to całkowity brak kalorii między posiłkami - włącznie z przekąskami, ,,płynnymi" kaloriami (kawa, herbata, mleko, sok) itp. Zdrowe zachowania żywieniowe zakładają, że w przerwach między posiłkami jesteśmy zajęci innymi sprawami: nie podjadamy, nie mówimy o jedzeniu, nie czytamy przepisów i nie oglądamy programów kulinarnych. Dziś wiele problemów ze zdrowiem i z odżywianiem wynika właśnie z nawyku ciągłego podjadania, przy czym wielu ludzi nie docenia jego wagi. Prowadzenie ,,dziennika podjadania" pozwoli dostrzec setki czy nawet tysiące zbędnych kalorii, zjedzonych niedostrzegalnie w ciągu dnia. Wielu przegryzek nasz mózg wcale nawet nie dostrzega - jemy na autopilocie. Poza kaloriami ważny jest dla nas również wpływ podjadania na system żywienia i metabolizm. Wyobraź sobie, że posiłek jest procesem prania. Zbierasz różne rzeczy do prania, ładujesz je do pralki, wsypujesz proszek i włączasz konkretny program. Jeśli zapomniałeś włożyć ręcznik, to nie wyłączasz pralki, nie wyrywasz drzwiczek. Dokładnie to samo jest z jedzeniem: po posiłku nie należy ingerować w pracę przewodu pokarmowego. Skąd wziął się problem Tradycyjnie posiłki były ściśle reglamentowane, ludzie jedli przy wspólnym stole o określonej godzinie. Nasze babcie zabraniały ,,podbierania jedzenia", ,,psucia apetytu" i uważały za bardzo ważne ,,nabieranie apetytu" (na powietrzu) i ,,jedzenie przy stole". W wielu krajach, na przykład we Francji, podjadanie jest zakazane. Niestety, ta kultura odżywiania stopniowo upada, na przykład w krajach Zachodu podjada nawet 72% kobiet. Uregulowane odżywianie (w zorganizowanym czasie posiłku) zastępuje się jedzeniem w biegu, a to prowadzi do wystąpienia wielu problemów zdrowotnych. Dawniej ludzie jedli rzadziej. Z braku lodówek i gotowych produktów zasada pustych przerw była w dawnych czasach bezwzględnie przestrzegana, ale dzisiaj ciągle nas otacza masa jedzenia, już gotowego do spożycia. Tradycyjnie posiłki w różnych kulturach były reglamentowane, można było rozpoczynać jedzenie tylko przy stole jadalnym, przestrzegając określonych rytuałów. Nawet do pracy w polu ludzie zabierali obrus i jedli w ustalonym czasie. Przegryzanie, jedzenie w biegu, jedzenie w samotności było wyjątkowo rzadkie. Badacze odkryli, że od lat 50. XX wieku liczba posiłków nieustannie wzrasta. Tradycyjnie posiłki w różnych kulturach były ściśle reglamentowane, można było rozpoczynać jedzenie tylko przy stole jadalnym, przestrzegając określonych rytuałów. Nawet do pracy w polu ludzie zabierali obrus i jedli w ustalonym czasie. Dziś ludzie jedzą bardzo często. Obecnie obserwujemy epidemię podjadania - ludzie jedzą często, w biegu, poza specjalnymi strefami i regułami czasowymi. Posiłki stały się przypadkowe i chaotyczne. Wiąże się to z pojawieniem się bardzo różnorodnej i powszechnie dostępnej gotowej żywności, z upadkiem tradycyjnej kultury żywienia, z agresywną reklamą. Jedzenie wszędzie, gdzie tylko można zaczęło niestety być odbierane jako norma. Człowiek zaczął kierować się nie głodem, lecz bodźcami zewnętrznymi. Przy tak chaotycznym odżywianiu nie da się wypracować zdrowych nawyków żywieniowych! Chciałbym, żeby każdy zrozumiał, że system żywienia jest kręgosłupem naszej diety, bez niego zachowywanie zdrowych nawyków w perspektywie długofalowej jest niemożliwe! Jak to wpływa na zdrowie Zakłócanie metabolizmu i funkcji hormonów. Podjadanie obniża poziom greliny, hormonu odpowiedzialnego za odczuwanie głodu, a to z kolei może zwiększać lęk i obniżać poziom satysfakcji. Gdy do żołądka dostanie się nawet stosunkowo niewielka ilość pożywienia, powoduje to wydzielanie enzymów trawiennych, wytwarzanie insuliny, spadek poziomu greliny. Te wahania, powtarzające się wiele razy w ciągu dnia, mogą mieć niekorzystny efekt w postaci obniżenia wrażliwości na hormony (oporność), co jest szkodliwe dla zdrowia. Szczególnie szkodliwe są zaburzenia wytwarzania leptyny, hormonu, który obok greliny jest głównym regulatorem apetytu. Podjadanie prowokuje wahania poziomu glukozy we krwi (,,huśtawka insulinowa"). Na pewno zauważyłeś, że nawet mały kęs jedzenia może wzbudzić uczucie głodu, mimo że wcześniej czułeś się syty. Przejadanie się. Jednym z ubocznych efektów podjadania jest niedostrzegalne spożywanie dużej liczby kalorii poza posiłkami. Produkty przeznaczone do przegryzek najczęściej są wysokokaloryczne i mają zdolno
Szczegóły | |
Dział: | Ebooki pdf, epub, mobi, mp3 |
Kategoria: | poradniki, zdrowie, dietetyka |
Wydawnictwo: | Bis |
Rok publikacji: | 2021 |
Liczba stron: | 284 |
Język: | polski |
Zabezpieczenia i kompatybilność produktu (szczegóły w dziale POMOC): | *Produkt jest zabezpieczony przed nielegalnym kopiowaniem (Znak wodny) |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.