- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.ale to zależy od piekarnika, jaki mamy. Po otwarciu rękawa (uwaga, buchnie gorąco!) ziemniaki przekładamy na półmisek i podajemy. Jeśli cebula była dobrze skrojona, to nawet jej nie zauważymy, gdyż wtopiła się w całość. Pilav, czyli najsłynniejszy ryż turecki Składniki: 1 szklanka ryżu 2 łyżki masła 1 łyżka soli pół szklanki makaronu typu ryż 3 i pół szklanki wody Przygotowanie: Na patelni (typu wok) rozpuszczamy masło i przesmażamy nasz makaron do momentu, aż zmieni kolor -- stanie się taki brązowawy. Przepłukany wcześniej ryż przekładamy na patelnię, mieszamy z makaronem, solimy przy tym i dodajemy około 3 szklanek wody (być może wody trzeba będzie dodać trochę, ale to już na sam koniec). Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu (na kuchence elektrycznej ustawiam na 4) od czasu do czasu mieszając. Po 25 minutach wyłączamy i zostawiamy pod przykryciem, by wchłonął resztę wody. Gotowe! Taramosalata, czyli coś egzotycznego Tarama to nic innego, jak ikra z ryby i pochodzi z różnych ryb, kiprinos, bakaliaros i innych. Stąd też mamy różne rodzaje taramy (ikry) i różne ceny -- od kilku euro za kilogram do kilkudziesięciu. W greckich tawernach często możemy skosztować tego specjału, zazwyczaj jednak (zwłaszcza w tawernach dla turystów) jest to gotowa taramosalata z tzw. pudełka, robiona masowo dla sklepów. Szczerze przyznam, że taka mi nigdy nie smakowała i nie rozumiałam zachwytów nad taramosalatą, dopóki nie skosztowałam tej domowej, zrobionej przez Panajotisa. Oto przepis na domową, prawdziwą taramosalatę. Składniki: 100 gramów taramy (zawsze kupuję tę nieco lepszą, nawet jeśli jest to ta najdroższa, którą mamy na wyspie, to jest to wydatek maksimum 4 euro). 1 chleb -- z tym chlebem to jest taki trik, kupujemy dzień wcześniej, rozbebeszamy go, skórę możemy zjeść, zaś środek zostawiamy do wysuszenia. Koperek (pół pęczka) szczypiorek wraz z młodą cebulką (4--5 sztuk) 100 mililitrów soku z cytryny szklanka do dwóch oliwy z oliwek. Przygotowanie: Wysuszony chleb moczymy w wodzie (tak, jak do kotletów mielonych), przy czym nadmiar wody wyciskamy i odsączamy. Dodajemy taramę, pokrojony szczypiorek (z cebulkami) oraz poszatkowany koperek, wlewamy sok z cytryn i całość mieszamy w mikserze. Powoli dodajemy oliwę z oliwek, czynność jest podobna do robienia majonezu w domu. Nie chlustamy od raz szklanki oliwy, dodajemy powolutku, by się powoli przegryzało. Kiedy całość nie będzie sucha i zacznie przypominać jednolitą masę, odstawiamy i -- gotowe! Taramosalata najlepsza jest następnego dnia. Podawać jako przystawkę lub smarowidło do chleba. PS. Panajotis powiedział mi, żeby nie bać się dodawać oliwy, gdyż ta powoduje, że goryczka, która towarzyszy taramie (ikrze) następnego dnia zniknie. Zapiekane pieczarki Przepis Jolanty ze Skiatos Bardzo smaczna przystawka na gorąco, a co ważne robi się ją bardzo prosto: Składniki: pieczarki -- tyle sztuk, ile chcemy zrobić przystawek suszone pomidory (w zalewie oliwnej, mogą być ze sklepu), połowę ilości pieczarek, wyjaśnione poniżej. 3 świeże pomidory (ilość zależna jest od tego, ile mamy pieczarek) ząbek czosnku natka pietruszki serek philadelfia Przygotowanie: Odrywamy nóżki od pieczarek (nie będą nam potrzebne) zaś kapelusze wkładamy do naczynia żaroodpornego, środki pieczarek posypujemy vegetą, kucharkiem lub czymś takim -- i odrobiną mielonego czarnego pieprzu. Nadzienie: Serek philadelfia -- tyle łyżeczek, ile pieczarek -- przekładamy do miski, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory ze słoika -- połowę ilości pieczarek -- tzn, jeśli jest osiem pieczarek, to dajemy 4 pomidory, na to wyciśnięty ząbek czosnku i odrobina natki pietruszki. Dolewamy nieco oliwy, gdyż inaczej to nadzienie nam się nie rozmiesza należycie -- najlepsza będzie ta oliwa ze słoika od pomidorów -- i wypełniamy nim kapelusze. Na wierzch kładziemy plastry pomidora -- ja obieram skórkę, posypujemy oregano i pieczemy w piekarniku 180 stopni, aż się zaczną marszczyć pomidory -- w praktyce około 10--15 minut. Suszone pomidory Chyba każdy z nas jadł w Grecji suszone pomidory, ociekające słońcem i oliwą... Ten zapach, ten W Polsce można już kupić suszone pomidorki w słoiczkach, gotowe do spożycia. Jeśli jednak chcecie, to możecie spróbować przyrządzić je sami. Składniki: 2 ząbki czosnku bazylia -- bez znaczenia, czy suszona, czy świeża sól do smaku (lub warzywko) oliwa z oliwek 200 gramów suszonych pomidorów Przygotowanie: Wsypujemy do garnka suszone pomidory -- przywiezione z Grecji oczywiście -- i zalewamy wodą, całość gotujemy do momentu, aż się zrobią miękkie -- zazwyczaj około 20 minut. Odsączamy wodę i dodajemy sprasowany czosnek -- ja daję dwa ząbki na taką ilość pomidorów. Dodajemy bazylię, odrobinę soli i skrapia
Produkt wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024
Szczegóły | |
Dział: | Ebooki pdf, epub, mobi, mp3 |
Kategoria: | kulinaria |
Wydawnictwo: | Ridero |
Wydawnictwo - adres: | isbn.ext@ridero.eu , http://ridero.eu/pl , PL |
Rok publikacji: | 2020 |
Język: | polski |
Zabezpieczenia i kompatybilność produktu (szczegóły w dziale POMOC): | *Produkt jest zabezpieczony przed nielegalnym kopiowaniem (Znak wodny) |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.