- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.urbot ze szczawiem Turbot z koprem włoskim OWOCE MORZA Homary z Martyniki Ostrygi w porach Małże w śmietanie sojowej Krewetki królewskie w zielonym pieprzu Przegrzebki z szalotkamiw śmietanie sojowej Dodatki z warzyw Warzywa Karczochy po prowansalsku (W) Szaszłyki prowansalskie (W) Pieczarka w sosie pietruszkowym (W) Kapusta na sposób tradycyjny Brukselka po pirenejsku Clafoutis z porów (W) Cykorie duszone (W) Szpinak w śmietanie sojowej Koper włoski duszony (W) Zapiekanka z pomidorów (W) Bakłażany zapiekane w pomidorach Zapiekanka cebulowa (W) Kalafior zapiekany (W) Szynka z cukinią i parmezanem Pory duszone (W) Piure z brokułów ze śmietaną sojową (W) Piure z selera (W) Quiche po wiejsku Ratatouille (W) Tagliatelle z serem (W) Pasta tapenade Pomidory faszerowane pastą rybną Sałatki Rozmaitość sałatek Doprawianie sałatek Prowansalski sos winegret Sałatka z kurczaka Surówka z selera i awokado (W) Sałatka ze szparagów z wędzonym łososiem Sałatka z awokado i papryką (W) Sałatka z brokułów z migdałami (W) Sałatka z pieczarek (W) Sałatka z czerwonej kapusty z orzechami (W) Sałatka z rukwi z boczkiem Sałatka z bobu z bekonem Sałatka fasolowa (W) Sałatka z mniszka z boczkiem i serem Sałatka łakomczucha Przekąski koktajlowe Polecane przekąski Masło selerowo-serowe (W) Dip z ogórków i sera koziego (W) Dip z szynki i awokado Dip z tuńczyka Sos z pomidorów (W) Sos z ostrej papryki i sera (W) Sos z serem roquefort (W) Desery Krem z moreli w polewie Krem z malin w polewie Krem z sera białego w polewie malinowej Przecier z jabłek z cynamonem Krem z kasztanów w czekoladzie Krem cytrynowy Clafoutis Krem karmelowy z dodatkiem fruktozy Krem kataloński z malinami Krem pomarańczowy Krem kokosowy Truskawki w syropie pomarańczowo-miętowym Truskawki w kremie jogurtowo-miętowym Deser malinowy Galaretka z owoców leśnych i czerwonego wina Placek wiejski z jabłkami Ciasto czekoladowe Nektarynki w sosie szodonowym Gruszki w sosie szodonowym Mus kawowy Mus ze świeżych migdałów Brzoskwinie z serem i malinami Gruszki w winie Deser jabłkowy z calvadosem Zupa morelowa Trufle w czekoladzie SPIS PRZEPISÓW Przystawki Zupy Dania z jajek Dania główne Dodatki z warzyw Sałatki Przekąski koktajlowe Desery Strona redakcyjna WPROWADZENIE Pół wieku musiało minąć, aby nasi współcześni ponownie odkryli jedną z podstawowych zasad ludzkiej egzystencji: konieczność zdrowego odżywiania. Wszyscy, którzy zajmują się zwierzętami, zarówno hodowcy, jak i weterynarze, wiedzą, że przeżycie, rozwój i dobra kondycja zwierzęcia zależą od odpowiedniego rodzaju diety oraz właściwej jakości pożywienia. Choroba szalonych krów w sposób dramatyczny przywołała do porządku wszystkich szarlatanów, którzy w sposób dość swobodny podchodzili do zasad swojej profesji. Od czasu pojawienia się medycyny alopatycznej w połowie XX wieku - medycyny o wiele bardziej skoncentrowanej na leczeniu symptomów choroby niż na samych przyczynach - człowiek zaczął zapominać o tym, że pożywienie może odgrywać jeszcze inną rolę poza zaspokajaniem głodu i sprawianiem sobie przyjemności. Wybór pożywienia stawał się zatem stopniowo ukierunkowany na produkty przemysłowe, standardowe i wcześniej przygotowane, które wydawały się niezwykle praktyczne. Powszechność podejmowania pracy zawodowej przez kobiety w znacznym stopniu przyczyniła się do zmniejszenia czasu poświęcanego na przygotowanie posiłków rodzinnych. Ponadto sztuka kulinarna, przekazywana wcześniej córce przez matkę, stopniowo popadała w zapomnienie. W kraju takim jak Stany Zjednoczone, które są jak lustro powiększające naszych złych nawyków żywieniowych, spędzanie czasu w kuchni zaczęto nawet postrzegać jako czynność degradującą. Jedynie kobiety, którym nie udało się wyemancypować, były nadal niewolnicami swoich kuchni. Ta epoka, dzięki Bogu, już właściwie minęła. Po pierwsze dlatego, że od kilkunastu lat neodietetyka usiłuje przekonać wszystkich, iż energetyczna zawartość pożywienia ma znaczenie całkowicie teoretyczne, a czynnikiem o podstawowym znaczeniu jest zawartość odżywcza, czyli zawartość witamin, soli mineralnych, makroelementów, błonnika, podstawowych kwasów tłuszczowych. To właśnie ten element jest w profilaktyce czynnikiem determinującym. Po drugie, zrozumiano również, że pożywienie, które wytwarza się przemysłowo, może być ubogie pod względem odżywczym. Należy zresztą zauważyć, że mentalność ludzi też się zmieniła, co zaowocowało powrotem do niektórych wartości tradycyjnych. Ponownie odkryto, że gotowanie sprawia radość i że towarzyszy jej chęć spożywania produktów bardziej naturalnych. Przygotowując jak najczęściej posiłki ze świeżych produktów i zgodnie z podstawowymi zasadami kulinarnymi, można od
Szczegóły | |
Dział: | Ebooki pdf, epub, mobi, mp3 |
Kategoria: | kulinaria, poradniki, inne |
Wydawnictwo: | Artvitae |
Rok publikacji: | 2006 |
Język: | polski |
Zabezpieczenia i kompatybilność produktu (szczegóły w dziale POMOC): | *Produkt jest zabezpieczony przed nielegalnym kopiowaniem (Znak wodny) |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.