- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.auważysz pęcherzyków powietrza na swoim zakwasie, przestaw go po prostu w cieplejsze miejsce. Dzień 4: Zakwas ,,pracuje", czyli dojrzewa każdego dnia. Dlatego codziennie będzie miał trochę inny zapach oraz kolor -- jest to normalne. Dopóki zakwas nie spleśnieje lub jeżeli nie znajdziesz na jego powierzchni warstwy czerwonej, lub czarnej wody -- oznacza to, że z Twoim zakwasem jest wszystko w porządku. Dzień 5: Tego dnia zaobserwujesz największą zmianę w kolorze zakwasu -- z szarego zrobi się jasnobrązowy. Pojawią się także liczne pęcherzyki powietrza, odczujesz również zmianę w zapachu. Jeżeli dzisiaj nie zaobserwujesz jednak większej ilości pęcherzyków -- spokojnie. Może się tak zdarzyć, jeżeli Twój zakwas ,,pracował" bardzo intensywnie od samego początku. Mógł po prostu zwolnić piątego dnia -- ale nadal jest z nim wszystko w porządku. Kontynuuj jego dokarmianie z zachowaniem proporcji podanych w przepisie. Dzień 6: Tego dnia poczujesz zapach przyjemnie lekko kwaśny. Zakwas jest już dojrzały, stabilny i tego dnia możesz już bez problemu upiec swój pierwszy chleb na zakwasie żytnim! W dalszej części poradnika znajdziesz prosty przepis na pyszny chlebek -- idealny na pierwsze przygody z własnym zakwasem ,,pszenno -- żytni na zakwasie". Dokarmianie zakwasu Czynność tę wykonuj po każdym użyciu zakwasu. Zasada jest bardzo prosta -- tyle zakwasu ile zużyjesz do wypieczenia chleba, tą samą ilością musisz go dokarmić mąką żytnią razową typ 2000 i letnią, przegotowaną wodą. Podczas dokarmiania zakwasu, zachowaj równe proporcje pomiędzy mąką a wodą. Musi być ich po tyle samo. Przechowywanie zakwasu W lodówce Jeżeli nie planujesz pieczenia chleba przez kilka dni, możesz spokojnie umieścić słoik z zakwasem w lodówce. Ważne, aby słoik nie został szczelnie zakręcony. Przykryj go gazą, ściereczką lub kawałkiem ręcznika papierowego. W tej formie zakwas może stać w lodówce 7--10 dni. Po tym czasie należy zakwas wyjąć już z lodówki, najlepiej około 1--2 godzin przed planowanym pieczeniem chleba. Ważne, aby zakwas nabrał temperatury otoczenia. Im zakwas jest starszy, tym mniej czasu potrzebuje, aby zacząć pracować. Suszenie zakwasu W przypadku gdy planujesz dłuższą przerwę w pieczeniu, zakwas warto ususzyć. Możesz to zrobić na dwa sposoby: 1. Rozsmaruj cienką warstwę około 50--60 g aktywnego zakwasu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw na blacie w kuchni do jego całkowitego wyschnięcia. Potrwa to kilka dni, w zależności od temperatury, jaką masz w domu. 2. Rozsmarowaną cienką warstwę 50--60 g aktywnego zakwasu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 25--30 stopni C i susz przez około 2--3 godziny. Temperatura nie może być wyższa niż 30 stopni C, ponieważ zakwas nie będzie już w stanie aktywować się w przyszłości. Ususzony zakwas w formie suszonych płatków przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku. Aby go aktywować, do słoika z ususzonymi płatkami zakwasu, dodaj tyle ciepłej i przegotowanej wody o temperaturze ok. 30 stopni C, żeby powstała gęsta papka. Gdy zauważysz po kilku lub kilkunastu godzinach, że zakwas pracuje (zauważysz bąbelki), możesz zacząć go dokarmiać. Zakwasem warto się dzielić Dobry zakwas to skarb, dlatego warto dzielić się nim z pasjonatami pieczenia chlebów. Możesz odłożyć np. 100 g swojego zakwasu, przełożyć do słoiczka lub torebki foliowej strunowej, szczelnie zamykanej i podarować komuś, kto również ma zamiar piec chleb z użyciem zakwasu. Zaczyn Zaczyn jest to mieszanina mąki, wody i odrobiny drożdży w postaci wyhodowanego zakwasu. Dzięki niemu Twój chleb dłużej zachowa świeżość po upieczeniu oraz nabierze przyjemnego smaku i zapachu. Zaczyn należy poddać procesowi fermentacji, który trwa od 8 do 16 godzin. Przepis na zaczyn Składniki: o 60 g gotowego zakwasu żytniego o 60 g mąki żytniej typ 2000 o 60 ml letniej przegotowanej wody o słoik o poj. 1 l (wyparzony, suchy) o drewniana łyżka Wykonanie Wszystkie składniki umieść w słoiku o pojemności 1 litra i dokładnie wymieszaj do całkowitego ich połączenia się. Uzyskasz konsystencję średnio gęstej papki. Odstaw na minimum 8 godzin w ciepłe miejsce np. na blacie w kuchni. Po upływie tego czasu możesz już upiec chleb, w którego przepisie znajduje się zaczyn. Szczegóły i wskazówki znajdziesz w jednym z poniższych przepisów. Warto wiedzieć o Każdy z podanych przepisów możesz w dowolny sposób zmieniać, ulepszać i doskonalić pod swój smak. Do tego celu używaj różnego rodzaju mąk, ziaren oraz innych dodatków. o 400--500 g mąki to idealna ilość do formy o wymiarach mniej więcej 32--34 cm długości na 8--10 cm szerokości. o W przypadku gdy nie masz ani zakwasu, ani drożdży świeżych czy suszonych -- skorzystaj z przepisu, w któr
Produkt wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024
Szczegóły | |
Dział: | Ebooki pdf, epub, mobi, mp3 |
Kategoria: | kulinaria, poradniki |
Wydawnictwo: | Ridero |
Wydawnictwo - adres: | isbn.ext@ridero.eu , http://ridero.eu/pl , PL |
Rok publikacji: | 2020 |
Język: | polski |
Zabezpieczenia i kompatybilność produktu (szczegóły w dziale POMOC): | *Produkt jest zabezpieczony przed nielegalnym kopiowaniem (Znak wodny) |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.