Opis produktu:
Książka kucharska dla osób chorych onkologicznie i ich rodzin.
Jednym z największych problemów osób chorych na nowotwory są kłopoty z apetytem. Najczęściej chory nie dojada, znacząco zmniejszając swoje szanse na leczenie. Chory po prostu musi jeść.
Z drugiej strony przyjęło się, że chorzy, zamiast smacznego posiłku, dostają jakieś zdrowe papki, których widok odbiera apetyt. Nie musi tak być. Chorzy mogą jadać smacznie, to samo co reszta domowników. Trzeba tylko odpowiednio dobrać posiłki.
Tę książkę stworzyliśmy we współpracy z lekarzami i specjalistami żywienia. Dostosowaliśmy przepisy z różnych kuchni świata, tak aby były odpowiednie dla osób chorych i smakowały całej rodzinie. Sięgnęliśmy do kuchni polskiej, ukraińskiej, rosyjskiej, tureckiej, francuskiej, wloskiej i innych.
Jest to po prostu zdrowa dieta dla wszystkich. Potrawy sami ugotowaliśmy i weszły one do naszego menu.
Książka zawiera też poradnik żywieniowy dla chorych i ich rodzin. Objętość: 27 stron.
FRAGMENTY
dr hab. Stanisław Kłęk, chirurg onkologiczny, prezes Polspen, specjalizujący się w żywieniu chorych:
(...) Obowiązuje zasada: organizm musi otrzymaćodpowiednią dla konkretnego chorego ilość kalorii i białka o odpowiedniej jakości. Często w trakcie chemioterapii pacjent nie może jeść, ponieważ cierpi na nudności, wymioty, zapalenie śluzówek. Nie może jednak być tak, że chory nic nie je. Pogarsza to jego wynik leczenia. Wtedy organizm zaczyna zjadać własne białko, żeby mózg czy serce mogły pozyskać glukozę. Organy te bez niej bowiem nie pracują właściwie.
Najpierw znikają mięśnie, a dopiero dużo później tkanka tłuszczowa. Trzeba zrobić wszystko, żeby do tego nie dopuścić, gdyż przy dużej utracie tkanki mięśniowej człowiek umiera.
Dorota Minta, psycholog kliniczny, psychoterapeutka, zajmuje się psychologią odżywiania:
(...) Chory również powinien brać udział w przygotowaniu posiłków, ustalaniu menu. Nie ma też powodu, aby pacjent chory na raka nie mógł pójść do restauracji. W menu zawsze można wybrać coś, co będzie smaczne i wartościowe (...).
Rozdziały:
Najważniejsze, nie dopuścić do niedożywienia.
Ważne jest nie tylko co jemy, ale też jak jemy i z kim.
Zalecenia dietetyczne.
Problem z żywieniem w trakcie chemioterapii.
Przykładowe menu na 2 dni.
Książka kucharska.