Kuchnie świata? Już na początku zadajesz sobie pytanie podlane sosem wątpliwości w podtekście. Kuchnie świata w domu? I na dodatek w jednej książce? To raczej niemożliwe. Kojarzysz kuchnie z różnych miejsc i zakątków, z miast i małych wiosek, czy domów, w których jadłeś i coś ci podszeptuje, że do opisania kuchni świata trzeba by było co najmniej kilku tomów tworzących całość.
Azja, Ameryka, czy Europa, a do tego podział i odrębne państwa i rejony. W jednej książce wszystkie smaki świata? Nie możliwe, mówisz niekontrolowanie postukując łyżką o blat stołu kuchennego. Ale...
Niemożliwe istnieje przecież po to, by stać się MOŻLIWE. ?Kuchnie świata...? to niewiarygodny przewodnik po zdrowiu (bazuje w głównej mierze na insulino odporności) i świecie smaków. To kompendium wiedzy o człowieku, jego stylu życia, nawykach, schorzeniach i jedzeniu właśnie. To mapa pachnąca tysiącem aromatów zapraszająca do smakowania, ucztowania i radości. Autorki, Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska wskazują nam drogę, na której każdy krok równoznaczny jest z przyprawą, daniem, doznaniem i rozkoszą. Idziesz, kosztujesz, oceniasz, kolekcjonujesz... i ucztujesz. Dlaczego? Bo uczta nie jest grzechem. Uczta sprzyja biesiadowaniu, bliskości i niekończącym się rozmowom. Uczta to okazja do przygotowania jedzenia, jakiego nie robimy na co dzień.
Ucztowanie z ?Kuchnią świata...? zmienia dotychczasowy porządek i nawyki. Od teraz zaczniesz wszystkie te potrawy przygotowywać sam ? w swojej kuchni ? na własnych talerzach. Teraz zapraszasz do swojego stołu. Voila, mówisz, szef kuchni poleca zdrowie, smak i raj dla kubków smakowych. Pretekstem zaproszenia jest insulino odporność, lecz to tylko haczyk, który autorki zarzuciły dla smacznego połowu. Można zdrowo żyć, znajdować radość w jedzeniu i tym samym wprowadzić kilka zmian w swojej codzienności.
Każdy dzień jest inny, a do tego, dzięki Magdalenie Makarowskiej i Dominice Musiałowskiej smakuje inaczej. Każdy kęs to feeria doznań, które osiągają zenit dzięki... przyprawom.
?Kuchnie świata...? to skarbnica aromatów. Zainteresuj się swoim zdrowiem, mówią autorki i nie wykluczaj dań z racji ich nielubienia. Dopraw je, poszukaj przypraw, które znasz, ale i tych dotąd nieznanych i eksperymentuj. Masz kuchnię, masz chęci, masz piękną zastawę. Połącz to.
Ucztuj zdrowo we własnym domu.
Bądź mistrzem gotowania.
Przyrządzaj, notuj i urozmaicaj. Kosztuj i odkrywaj nowe doznania.
Podlecz ciało i duszę. Zdrowo musi być ? i jest. Kolorowo musi być ? i jest. I choć czasem nie uda się tak, jakbyśmy chcieli, to niech to będzie bodźcem do dalszej pracy. Do podnoszenia swoich kulinarnych zdolności.
Zdrowe dania z całego świata można pakować w pudełka i każdego dnia poznawać rejon globu. Dziś smakujesz włoskiego makaronu z mozzarellą i sosem bazyliowym, jutro zrobisz słodki ryż z szafranem i sałatką z anchois, które przywołają smak Indii.
Podróż we własnej kuchni? Ba, podróż po całym świecie w swoich czterech ścianach? Tak. y, mówią głośno Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska, a twój sukces wznoszą toastem, izraelskim Malabi ? deserem z malin i nasion chia podanym w szklanym słoiku, ozdobionym palemką i listkiem świeżej mięty.