- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.w sadach dominowały takie odmiany, jak Papierówka, Antonówka, Kosztela, Malinówka, Oliwka i cała gama Renet, które charakteryzował wysoki wzrost i przemienne dwuletnie owocowanie. W 1947 roku z praktyki ze Stanów Zjednoczonych Ameryki powrócił do Polski młody dr Szczepan Pieniążek, który zamierzał przenieść na grunt polski zdobyte w Ameryce doświadczenia. Powierzono mu zadanie tworzenia Instytutu Sadownictwa w Skierniewicach z jego licznymi zakładami na terenie całego kraju. Kiedy w roku 1963 w wyniku ostrej mroźnej zimy wymarzło wiele sadów, powołał on do życia inicjatywę stworzenia intensywnych sadów towarowych z liczbą czterystu drzewek na hektar i z ugorem herbicydowym. Okres ten trwał od 1966 do 1989 roku. W szkółkach zamiast powszechnych podkładek Antonówki wprowadzono podkładki karłowe sprowadzone z USA, Anglii i innych krajów. Z inicjatywy prof. S. Pieniążka do polskich sadów trafiły również nowe odmiany jabłoni - McIntosh, Idared, Cortland, Lobo. Następnie dla zapewnienia podaży jabłek na rynku przez cały rok w Instytucie Sadownictwa powstawał program budowy nowoczesnych przechowalni i chłodni typu KA i ULO. Na stworzonych przez prof. S. Pieniążka fundamentach w latach 1990-2008 sadownictwo polskie przeżywało swój burzliwy rozwój. Na rynku pojawiły się nowe, bardzo intensywne karłowe odmiany. Gęstość nasadzeń wzrosła z czterystu do pięciuset dziewięćdziesięciu sześciu, a nawet dwóch tysięcy sztuk na hektar. Zaczęło dominować szpalerowe prowadzenie sadów dostosowane do pełnej mechanizacji. Wycofano z użycia silnie trujące środki chemiczne. Sady intensywne osiągały wydajność od dwudziestu pięciu do pięćdziesięciu ton na hektar. Dziś w nowoczesnych sadach dominują następujące odmiany jabłoni: Jonagold, Glostar, Golden Delicious, Gala i Ligol. Upowszechnienie w sadach dolistnego nawożenia i sztucznego nawadniania poprawiło jakość jabłek i zapewniło stabilne plony. Polskie jabłka otrzymały certyfikat Unii Europejskiej i szerokim strumieniem płynęły na wschód i zachód. Produkcja jabłek w Polsce na rok 2016 wynosiła 4,1 mln, co stanowiło 15,2% towarowej produkcji roślinnej, a same jabłonie to 71% w strukturze owoców i warzyw w Polsce. To dało nam pierwsze miejsce w Europie i trzecie na świecie. Niestety, na skutek embarga rosyjskiego rynek wschodni się załamał i Polska posiada tysiące ton nadwyżki jabłek. W tej sytuacji powstaje potrzeba szukania nowych rynków zbytu oraz intensyfikacji zużycia krajowego, które dziś wynosi czternaście kilogramów na osobę z tendencją wzrostu do osiemnastu kilogramów na osobę. Dlatego potrzebne są intensywne prace edukacyjne w szkole i środkach masowego przekazu, by zwiększyć spożycie jabłek w kraju. Ponadto państwo i organizacje producentów muszą szukać nowych rynków zbytu przez promocję polskich jabłek poza granicami kraju. Oto kilka sugestii w tym zakresie od autora: wszędzie tam, gdzie do Polski przybywają obcokrajowcy (tj. na przejściach granicznych, w portach i na lotniskach, w środkach transportu - w pociągach, samolotach, statkach) hostessy powinny witać gości poczęstunkiem przygotowanym z polskich jabłek i ich przetworów; w wyżej wymienionych miejscach i przy głównych międzynarodowych trasach powinny być ustawione duże banery reklamujące polskie jabłka; plandeki TIR-ów na trasach międzynarodowych powinny reklamować polskie jabłka. Jabłka trzeba poznać, by je cenić Polska słynie na świecie z produkcji doskonałej jakości owoców, głównie truskawek i wiśni, ale wizytówką naszych owoców jest królewskie polskie jabłko, tak ze względu na skalę produkcji, jak i jakości oraz wartości pokarmowej. Wszystko to zawdzięczamy naszemu umiarkowanemu klimatowi i zakochanym w sadownictwie polskim rolnikom. Kiedyś powiadano, że Polacy są miłośnikami koni, dziś śmiało można powiedzieć, ze Polacy to zamiłowani sadownicy. Jabłoń (malus) z rodziny Rosaceae pochodzi z Azji Środkowej (roślina ta doskonale zaklimatyzowała się w Polsce). Jabłkami delektowali się już Rzymianie i Grecy. Znamy je z Biblii jako owoc pożądania i grzechu. Złote jabłko było też symbolem władzy królewskiej. Wiemy również, że nasza królowa Marysieńka Sobieska uwielbiała jabłka odmiany Kosztela. Z dużym zdziwieniem stwierdziłem, że w sztandarowym dziele prof. S. Pieniążka pt. ,,Sadownictwo" nie znalazłem informacji na temat celu produkcji, jakim jest jabłko, a w szczególności jego wartości odżywczych. Wątek ten pojawia się dopiero w literaturze współczesnej. Wartość pokarmowa i skład chemiczny jabłek (w 100 gramach) ze skórką i bez skórki: jabłko ze skórką (100 g) jabłko bez skórki (100 g) wartość energetyczna 58 kcal 48 kcal białko ogólne 0,26 g 0,27 g tłuszcz 0,17 g 0,13 g węglowodany 13,81 g 12,76 g w tym cukry proste 10,39 g 10,40 g wit
Produkt wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024
Szczegóły | |
Dział: | Ebooki pdf, epub, mobi, mp3 |
Kategoria: | kulinaria |
Wydawnictwo: | Novae Res |
Wydawnictwo - adres: | wojciech.gustowski@novaeres.pl , http://novaeres.pl/ , PL |
Rok publikacji: | 2019 |
Język: | polski |
Zabezpieczenia i kompatybilność produktu (szczegóły w dziale POMOC): | *Produkt jest zabezpieczony przed nielegalnym kopiowaniem (Znak wodny) |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.