Opis produktu:
40 posiłków o dużej gęstości odżywczej, poprawa stanu odżywienia, szybsza odbudowa komórek uszkodzonych w trakcie chemioterapii i radioterapii
Coraz częściej zadawane są nam, dietetykom, pytania typu: jak odżywiać osobę obciążoną nowotworem, będącą w trakcie leczenia, często wyniszczoną licznymi zabiegami, terapiami, jaką technikę kulinarną zastosować, jakie produkty będą najbardziej regenerowały organizm, co w przypadku różnych dolegliwości? Przygotowaliśmy więc dla osób będących w trakcie leczenia onkologicznego, osób opiekujących się chorymi na nowotwór kilka zdrowych pomysłów na potrawy, które według naszych pacjentów są uważane za najbardziej sycące, smakowite, a według nas za najbardziej odżywcze i regenerujące.
Niezwykle ważne u pacjenta jest to, aby dobrze odżywiał się również po zakończeniu leczenia co też może zmniejszać ryzyko wznowy choroby.
Posiłki z niniejszej publikacji oparte są na produktach, które pomogą zapobiegać utracie masy mięśniowej, zmniejszyć dolegliwości pojawiające się w trakcie i po leczeniu, ograniczyć powikłania/skutki uboczne leczenia, dostarczyć niezbędnych składników odżywczych, zapobiegać niedożywieniu, wzmocnić siły fizyczne i psychiczne.
Jakie mogą być następstwa niedożywienia wynikające z choroby:
zmniejszenie produkcji białek
spadek odporności
ubytek masy kostnej
osłabienie siły mięśniowej
wzrost częstości zakażeń
zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej
zaburzenia układu sercowo-naczyniowego i oddechowego
zaburzenie wydzielania enzymów trawiennych
gorsze gojenia ran
zwiększona śmiertelność
wyniszczenie nowotworowe pogarsza wyniki leczenia
Pożywienie powinno być traktowane jak lekarstwo.
Mamy nadzieję, że dzięki tym propozycjom posiłki będą znacznie smaczniejsze, różnorodne, bez monotonii w diecie, pomocne i skuteczne w codziennej walce z chorobą.
Co zawiera ebook:
Kilka ważnych wskazówek związanych z żywieniem dla większości osób z chorobami onkologicznymi oraz osób zajmujących się przygotowywaniem posiłków w chorobie nowotworowej
Postępowanie przy zaparciach, biegunkach, nudnościach i wymiotach.
Dania główne (śniadania, obiady, kolacje)
Desery/Przekąski