Opis produktu:
Temat Numeru nosi tytuł Nieświadomość. Ta cześć umysłu, gdzie rodzą się decyzje, a drugi blok tematyczny - Jakie potrzeby zaspokaja jedzenie?. Ilustrację na okładkę wykonała Adriana Laube. Wydanie jest dostępne również z dwiema książkami rozwojowymi: W poszukiwaniu sensu i Recepta na szczęście- do wyboru
NaiwnosĚcią byłoby sądzicĚ, zĚe wszystko, co robimy, wynika ze sĚwiadomego wyboru. Zatem dlaczego zachowujemy się tak a nie inaczej? Z jednej strony jest to efekt swoistej optymalizacji, bo mózg musi miecĚ zasoby, zĚeby utrzymacĚ nas przy zĚyciu, więc chętnie korzysta z automatycznych podpowiedzi, które pozwalają mu zaoszczędzicĚ energię. Z drugiej - za naszymi decyzjami stoją rózĚne utrwalone przekonania, rodzinne przekazy, marzenia i ambicje innych, nieprzepracowane traumy czy przydatne kiedysĚ, a dzisĚ szkodliwe, schematy. Tej nieświadomej części umysłu poświęcamy nasz Temat Numeru.
• Marcin Piotrowski, psychoanalityk lacanowski wyjaśnia, dlaczego warto dotknąć tego, co nieświadome - zamiast żyć według narzuconych schematów rodzinnych czy społecznych.
• Sen przynosi rozwiązanie. Dzięki nowoczesnym technologiom wiemy coraz więcej o tym, jakie procesy poznawcze zachodzą w naszej głowie, kiedy śpimy.
• Noémi Orvos-Tóth, węgierska psycholożka kliniczna zachęca, by poznawać historię przodków, bo w niej mogą kryć się zaskakujące motywy naszych decyzji i zachowań.
• Matyla Gerber, naukowczyni zajmująca się badaniem intuicji, podpowiada, jak korzystać z tego pierwotnego mechanizmu.
W naszym drugim bloku tematycznym zastanawiamy się nad tym, jakie potrzeby zaspokaja jedzenie. Bo przecież jemy nie tylko z głodu czy aby ciału kalorie, ale i choćby po to, by spędzać czas z bliskimi albo po prostu poczuć się lepiej.
• Wyniki w normie, a jednak czujesz ciągłe zmęczenie? Ekspertka medycyny zdrowia Marta Mieloszyk-Pawelec radzi, by zbadać stan pierwiastków w organizmie.
• O miłości do jedzenia i comfort food mówią: autor przewodników kulinarnych Bartek Kieżun oraz Matteo Brunetti autor ksiązĚki Włoska uczta.
• Dietetyczne zalecenia ajurwedy przedstawia Karolina Szaciłło, nauczycielka technik oddechowych i medytacji, współautorka i autorka ksiązĚek oraz bloga o zdrowym sposobie na zĚycie.
• Jak to się dzieje, zĚe przyjemnosĚcĚ sprawia nam samo patrzenie, jak inni jedzą albo gotują na ekranie? Odpowiedzi szukają Katarzyna Miller i Joanna Olekszyk w pierwszym odcinku z cyklu W zĚyciu jak w kinie
We wrześniowym SENSie podpowiadamy również, jak uwolnić się od stresu. W stałym dziale Wolni od stresu:
• Rozmowa z psycholożką Joanną Chmurą o tym, jak zarządzać emocjami w pracy i w jaki sposób bezpiecznie je wyrażać.
• Wywiad z psycholożką Joanną Grześkowiak zajmującą się wpływem architektury wnętrz na nasze samopoczucie.
Jak zawsze w SENSie dużo miejsc poświęcamy relacjom i pracy rozwojowej nad sobą, są to m.in. testy na temat:
• współuzależnienia. Skąd się bierze skłonność o współuzależnienia i czym się ona objawia, zanim jeszcze wejdziemy z związek romantyczny?
• destrukcyjnego narcyzmu. Dlaczego niektórzy czują impuls, by być zawistnym i czy można to zmienić?
• seksualności. Czym właściwie jest fetysz?
• pułapek magicznego myślenia, że wszystko się samo ułoży. Przekonanie, że dam sobie radę, to nie to samo co zwodniczy huraoptymizm.
• pracy dla nastolatka. Kiedy rozwija, kiedy obciąża?
• odwagi do mówienia: nie wiem. Felieton terapeutyczny
Ponadto, w stałych rubrykach:
• Zaburzenia osobowości. Nie każdy, kto jest nieprzyjemny i traktuje innych instrumentalnie, to psychopata. Jak kształtuje się osobowość antyspołeczna?
• Bliżej natury. Chcesz pomóc dzikim zwierzętom? Po pierwsze, przekonaj się, że naprawdę potrzebują pomocy...
• Psychonewsy, czyli ciekawostki psychologiczne
• Polecenia książek i wydarzeń rozwojowych.
Produkt wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024