- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.li, ale gdyby na nie natrafił w swoim życiu, na pewno by spróbował! To pieczywo pojawia się na wielu zdjęciach z Jerozolimy i być może sami na nie natrafiliście podczas podróży. Czasami nazywa się je kaak, tak jak popularne arabskie ciastka, choć są pewne różnice między nimi. Bajglami są one też w zasadzie tylko z nazwy, gdyż nie obgotowuje się ciasta przed wypiekiem. Dzięki temu są o wiele lżejsze. Tradycyjnie kaaki sprzedawane są z sezamem, ale my uwielbiamy urozmaicać sobie życie, więc przygotowujemy je także z czarnuszką i solą, na przełamanie słodyczy! Słodkie i delikatne pieczywo przypomina trochę chałkę i jest świetnym dodatkiem nie tylko do klasycznego hummusu, ale również do kremowego serka. Tym samym jest idealnym śniadaniem! Jeśli nie próbowaliście, czas to szybko nadrobić, a że większość z nas nie ma pod ręką bliskowschodniego targu, to najlepiej jest zakasać rękawy i wziąć się do roboty we własnej kuchni! Składniki: cztery i pół szklanki mąki (+ mąkę do podsypywania) 25g świeżych drożdży szklanka mleka pół szklanki wody ćwierć szklanki oleju pięć łyżek cukru jajko ziarna sezamu wymieszane z cukrem ziarna czarnuszki wymieszane z solą Na początek należy podgrzać mleko razem z wodą. Nie mogą być one zbyt gorące, żeby nie zabić w następnym kroku drożdży. Płyny umieszczamy w sporej misce, dodajemy olej, trzy łyżki cukru i pokruszone drożdże. Mieszamy i zostawiamy na kilka minut, by pozwolić drożdżom na rozpuszczenie się w miksturze. Po chwili wracamy i używając trzepaczki (tak jest najwygodniej, ale możemy też użyć widelca czy łyżki) pozbywamy się wszystkich grudek. Następnie, cały czas mieszając, dodajemy mąki. W efekcie ma nam wyjść gładkie ciasto, które jedynie trochę będzie się kleić. Być może będzie trzeba trochę dosypać mąki -- nie szkodzi! Kiedy ciasto przestanie się kleić do rąk, warto jest je wyjąć z miski i kilkaktrotnie energicznie poprzerzucać między dłońmi. W ten sposób zapewnimy mu odpowiednie napowietrzenie. Po tym procesie odkładamy ciasto do naczynia i pozwalamy mu rosnąć, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i przygotowujemy blachy, które należy wyłożyć papierem do pieczenia. Mieszamy też ziarna sezamu z pozostałym cukrem, czarnuszkę z solą, a do osobnej miseczki wbijamy jajko, które należy następnie rozbełtać -- będziemy smarować nim ciasto przed upieczeniem! Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na sześć mniej więcej równych części. Każdą rolujemy aby utworzyła nam wałek o długości około 50 centymetrów lub dłuższy. Następnie łączymy je w podłużne pierścienie, które wykładamy na papierze. Tak przygotowane smarujemy dokładnie z wierzchu jajkiem, po czym niektóre z nich posypujemy mieszanką sezamu z cukrem, a inne czarnuszką z solą. Ponownie pozwalamy bajglom na podwojenie objętości, a gdy to nastąpi wkładamy je do piekarnika na około 10 minut i wypiekamy, aż będą z wierzchu złote. I tyle, gotowe! Możemy zasiadać do jedzenia! Lawasze Przepis Kuby Lawasze, znane w świecie arabskim pod nazwą lafa to płaskie placki, które znaleźć można w praktycznie każdej restauracji. Są bardzo uniwersalne. Można nimi zarówno nakładać pasty, jak i zawijać w nie rozmaite dania, jak choćby szawarma czy falafel. Przypominają w tym trochę meksykańską tortillę, choć przygotowywane są z pszennej mąki, nie z kukurydzianej. Robi się je łatwo i jedzenie takich własnoręcznie przygotowanych placków jest o wiele smaczniejsze i daje więcej frajdy niż zadowalanie się tymi kupowanymi w sklepie. Na bliskowschodnich targach można często dostrzec wśród chlebowych straganów pana wypiekającego lawasze, zwykle otacza go zaciekawiony tłum turystów. Wprawnymi palcami piekarz rozciąga ciasto do absolutnie niesamowitych rozmiarów, sprawiając, że lawasz jest prawie przezroczysty. Następnie narzuca je na taki jakby ,,grzybek" -- jest to gorąca półkula, od której po kilku chwilach placek zaczyna odchodzić, oznajmiając wszem i wobec, że jest już gotowy do jedzenia. Najpierw zaczynają odstawać brzegi, potem coraz dalej, wgłąb środka lawasza. Prawdziwe czary! Składniki: 200ml wody 25g drożdży 200 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 4 szklanki mąki Rozpuszczamy drożdże w wodzie z cukrem, mlekiem i solą. Mieszamy je z częścią mąki, po czym wykładamy na stolnicę i ugniatamy z resztą mąki na gładkie ciasto. Po wyrobieniu, przekładamy ciasto do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Musi podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na kulki około 80 gramów każda. Odkładamy je na kolejne 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W kolejnym kroku rozwałkowujemy podzielone ciasto na bardzo cienkie placki. Rozwałkowane ciasto kilkakrotnie energicznie przerzuca
Produkt wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024
Szczegóły | |
Dział: | Ebooki pdf, epub, mobi, mp3 |
Kategoria: | kulinaria |
Wydawnictwo: | Ridero |
Wydawnictwo - adres: | isbn.ext@ridero.eu , http://ridero.eu/pl , PL |
Rok publikacji: | 2020 |
Język: | polski |
Zabezpieczenia i kompatybilność produktu (szczegóły w dziale POMOC): | *Produkt jest zabezpieczony przed nielegalnym kopiowaniem (Znak wodny) |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.