- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.dziesięciokrotnie więcej aniżeli za sok z aronii). Polska jest największym producentem i eksporterem aronii na świecie. Rocznie zbiera się u nas od 25 000 do 50 000 ton owoców aronii, z czego aż 90% jest eksportowana. Koreańczycy, którzy mają bzika na punkcie zdrowego trybu życia i ciągle poszukują nowych ,,superfoods", pokochali naszą aronię. Co sprawia, że jest ona tak chętnie od nas kupowana? Właśnie to, że jest owocem najbogatszym w antyoksydanty. Żaden inny pod tym względem nie dorówna aronii. To nasz czarny skarb, z którego dobrodziejstw powinniśmy korzystać jak najczęściej! ARONIA SUPERBOHATEREM Właściwości antyoksydacyjne aronii jako pierwszy odkrył prof. Jan Oszmański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Aronia jest najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy spośród dostępnych na rynku owoców. A dlaczego ważne jest to, by dieta była bogata w antyoksydanty? Przeciwutleniacze (inaczej antyoksydanty) mają za zadanie neutralizować wolne rodniki, tym samym chroniąc nas przed powstawaniem wielu schorzeń, np. raka czy chorób układu sercowo-naczyniowego. To, że wolne rodniki powstają, jest czymś naturalnym i pozytywnym. Problem pojawia się wtedy, gdy są one w niewystarczającym stopniu neutralizowane. Gdy się stresujesz, palisz papierosy albo Twoja dieta pozostawia wiele do życzenia, stwarzasz dogodne warunki do szkodliwej działalności wolnych rodników. Ich produkcja pobudzana jest także wtedy, kiedy wystawiasz się na promieniowanie UV. A także wówczas, gdy intensywnie uprawiasz sport. To właśnie w wyniku reakcji rodnikowych uszkodzeniu ulegają DNA, białka, lipidy i cukry w organizmie. Przyczynia się to do stresu oksydacyjnego, a w konsekwencji może skutkować chorobami: nowotworami, chorobami serca, chorobami degeneracyjnymi mózgu i wielu innymi. Dieta bogata w antyoksydanty potrafi temu zapobiec. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki i zapobiegają uszkodzeniom komórek pod wpływem ich działania. Najliczniejszą grupą antyoksydantów zawartych w aronii są polifenole. Aronia zawiera ponad 2000 mg polifenoli w 100 g owoców! Ta liczba robi wrażenie! Dla porównania w tej samej ilości owoców czarnej porzeczki (również uznawanej za doskonałe źródło polifenoli) znajduje się ich 560 mg, a w wiśniach 460 mg tych związków. Wśród aroniowych polifenoli można wyróżnić: procyjanidyny, antocyjany (nadają aronii intensywną barwę) i fenolokwasy. Jeśli jadłeś owoce aronii lub piłeś z nich sok, wiesz, że towarzyszy temu ,,ściągające" wrażenie na języku. Takie ,,ściągające" wrażenie wynika z interakcji procyjanidyn z białkami błony śluzowej i receptorami smakowymi języka. Procyjanidyny to naprawdę mocne przeciwutleniacze. Mają wielokrotnie silniejszą aktywność antyrodnikową niż witaminy C i E -- powszechnie uznawane za silne antyoksydanty. Procyjanidyny wykazują zdolność wiązania toksycznych metali i alkaloidów, co może być wykorzystywane do odtruwania organizmu. Mają imponujące właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne. Są także aktywne w zapobieganiu zakrzepom i miażdżycy naczyń krwionośnych. Wspomniane wyżej antocyjaniny odpowiadają z kolei za barwę aronii, najwięcej ich znajduje się w skórce owoców. Wśród antocyjanów dominuje cyjanidyno-3-galaktozyd -- związek odznaczający się najwyższą aktywnością przeciwutleniającą spośród wszystkich znanych antocyjanów. Antocyjany wykazują szereg aktywności biologicznych. Jedną z ważniejszych jest zapobieganie chorobom układu krążenia -- barwniki te zapobiegają utlenieniu cholesterolu LDL oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Ale to nie wszystko! Antocyjany redukują ryzyko nowotworów oraz chorób neurodegeneracyjnych, poprawiają ostrość wzroku i chronią przed skutkami promieniowania UV. Obok procyjanidyn i antocyjanów w aronii znajdują się fenolokwasy. Najbardziej popularnym jest kwas cholorogenowy, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Aronia ma więc w swoim składzie najsilniejsze z najsilniejszych związków przeciwutleniających. Z powodu wysokiej zawartości polifenoli owoce aronii mają wyjątkowe właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Wartość owoców i warzyw ze względu na zawartość antyoksydantów określa się wskaźnikiem antyoksydacyjnym ORAC (skrót od ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity, co oznacza zdolność absorpcji rodników tlenowych). Aronia w klasyfikacji ORAC zajmuje jedno z czołowych miejsc wśród owoców. Ponadto aronia imponuje pod względem zawartości witamin: C, B1, B2, B6, niacyny i kwasu pantotenowego. Zawiera także wiele pierwiastków: potas, wapń, magnez oraz żelazo i cynk. Owoce aronii są również źródłem substancji garbnikowych: katechiny, kwercetyny i taniny. Szczególnie wytłoki z aronii są doskona
Produkt wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024
Szczegóły | |
Dział: | Ebooki pdf, epub, mobi, mp3 |
Kategoria: | kulinaria |
Wydawnictwo: | Wydawnictwo M |
Wydawnictwo - adres: | mwydawnictwo@mwydawnictwo.pl , http://wydawnictwom.pl , 31-002 , ul. Kanonicza 11 , Kraków , PL |
Rok publikacji: | 2019 |
Język: | polski |
Zabezpieczenia i kompatybilność produktu (szczegóły w dziale POMOC): | *Produkt jest zabezpieczony przed nielegalnym kopiowaniem (Znak wodny) |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.